Sopivan verhomekanismin valitseminen – katso vinkit!

Minimalistisen sisustuksen vallitessa verhot poistuivat sisustusihanteista. Paluuta on kuitenkin viime vuosina tapahtunut. Suomalaisten sisustuksissa näkyy nyt pääasiassa kevyitä yksivärisiä, kuten ohuita pellavaverhoja sekä voimakkaampia kuvioita esimerkiksi Marimekolta, mutta myös paksummat verhot, kuten samettiverhot ovat viime aikoina olleet esillä. Erilaisia mekanismeja verhoille on enemmän kuin ikinä, eli kaikille löytyykin varmasti sopiva ratkaisu. Miten ripustaa verhot? Minkälaisia verhomekanismeja on tarjolla? Tässä artikkelissa siis esittelyssä yleisimmät verhomekanismit, joista on helppo lähteä hakemaan omaa tyyliä.

Erilaiset verhokiskomallit – I vai U? Mitä muita vaihtoehtoja on olemassa?

I-kiskot ovat hyvin yleisiä vanhemmista kerrostaloasunnoista löytyviä kiskoja. Nämä ovat yleensä kiinnitetty kattoon tai katonrajaan verholaudan taakse. Kiinnitystapana ovat ne perinteiset metalliset nipistimet, mutta nykyään myydään onneksi myös I-kiskoihin sopivia hiljaisempia ja pitävämpiä liukuja. Liukuihin taas saa kiinnitettyä koukut samaan tapaan kuin U-kiskoihin.

U-kiskot ovat nykyaikainen versio I-kiskoista. Kapea kattoon kiinnitetty kisko on hyvin huomaamaton. Jos katto on liian korkealla suhteessa ikkunan ylärajaan, niin nämä kiskot ovat mahdollista myös kiinnittää seinäkannakkeilla seinään. U-kiskon keskiosan sisällä on ura, jossa verholiu’ut liikkuvat. Tällöin kiinnitysmekanismit jäävät piiloon, toisin kuin I-kiskoissa, joissa ne ovat kiskon pinnalla ja siten näkyvillä. U-kiskomalleja löytyy tarvittaessa myös sähkökäyttöisinä. Lisäksi yksi versio U-kiskoista on erilaiset paneeliverhokiskot.

Verhojen yläreunaan on yleensä ommeltu verhonauha, josta löytyy tasaisin välimatkoin pieniä taskuja. Näihin taskuihin pujotetaan verhokoukut, jotka napsautetaan verholiukuihin kiinni. Näin verhojen kiinnitykset jäävät täysin piiloon ja verho myös pysyy kiskossa kiinni, vaikka lemmikit tai lapset niissä roikkuisivatkin.

Tarrakiskoja käytetään erilaisten suorien kappaverhojen, drapeerattujen verhojen ja kevyiden laskosverhojen ripustamiseen. Tarrakiskojen alaosassa on yleensä U-liu’uille tarkoitettu ura, jolloin siihen pystyy kätevästi ripustamaan myös pitkät verhot. Nämäkin saa kiinnitettyä erilaisilla kannattimilla joko seinään tai kattoon. Tarrakiskot ovat noin 2,5cm korkeita ja niiden etupuolella on nimensä mukaisesti karheaa tarranauhaa, johon verhon yläreunaan ommeltu pehmeä tarranauha kiinnitetään. Itse kisko jää siis kokonaan verhon taakse piiloon.

Suurempiin laskosverhoihin löytyy helmiketjukäyttöinen kotelomekanismi, jota saa halutessaan myös sähkökäyttöisenä. Tässä mallissa laskosverho on helppo ja kevyt käyttää. Kiskon etuosassa on tarrakiskon tavoin karhea tarranauha, mutta itse kisko on hieman leveämpi, sillä laskosverhon nostavat naurut rullautuvat kiskon sisälle. Erilaisia kotelomekanismeja ovat myös kasvavassa suosiossa olleet lamelliverhokiskot.

Erilaisten kiskojen lisäksi löytyy perinteisiä seinään kiinnitettäviä verhotankoja monessa kokoluokassa, värissä ja materiaalissa. Verhotangoissa olevat verhot saadaan näyttämään hyvin erilaisilta kiinnitystavan mukaan. Vaihtoehtoina on niin verhoon ommeltu verhokuja, verhoon ommeltu verhonauha taustalenkeillä, verhoon kiinnitetyt purjerenkaat sekä erilaiset tankoon pujotettavat rengas ja koukku -yhdistelmät. Verhotankojen päätyosissa valikoima ei myöskään lopu kesken, sillä niitä löytyy pienistä ja huomaamattomista isoihin ja koristeellisiin nuppeihin, jolloin yleisilmettä saa muutettua pienellä vaivalla.

Helppo pintaremontti, joka maksaa itsensä heti takaisin!

Verhomekanismien kuntoon laittaminen ja uusien verhojen asentaminen ovat helppoa pintaremppaa, mutta isosti huoneen tunnelmaan vaikuttava asia. Yleisimmät verhomekanismit kuuluvat monen rautakaupan valikoimaan, joten ne on helppo kilpailuttaa Rautakauppias.fi -palvelun kautta.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Kilpailuttamalla remonttihankintasi  Rautakauppias.fi -palvelussa, saat:
  • parhaan hinnan
  • tarjouspyyntösi helposti usealle eri tarjoajalle
  • valmiiksi mietityn tarjousmuodon, jolloin sinun ei tarvitse miettiä tarjouspyynnön sisältöä
  • mahdollisuuden pohtia rauhassa sitä, minkä tarjouksen valitset

Tämä kaikki on sinulle täysin ilmaista, eikä tarjouspyynnön jättäminen sido sinua mihinkään.