Vanerin tai OSB -levyn käyttö sisustusmateriaalina – moderni ja edullinen vaihtoehto

Vanerin käyttö sisustuksessa on yleistynyt räjähdysmäisesti viime vuosien aikana, eikä näköpiirissä ole havaittavissa trendin kääntymistä laskuun. Vaneria käytetään niin pintamateriaalina kuin huonekaluissakin. Vanerin etuja ovat mm. monikäyttöisyys ja muokattavuus, eikä hintakaan muodostu ongelmaksi. Tässä artikkelissa käymme läpi eri vanerityyppejä, mutta kerromme myös OSB-levyn ominaisuuksista. OSB-levyä kannattaa myös harkita yhtenä vaihtoehtona, sillä se on hyvin pitkälti vaneriin verrattavissa oleva materiaali. Ja aina kannattaa muistaa jättää tarjouspyyntö, se tekee materiaalin hankinnasta helpompaa!

Vaneri – mitä se on ja mihin sitä käytetään?

Vaneri on useasta ohuesta puukerroksesta yhteenliimattu levy, joka ”elää” vähemmän kuin massiivipuu. Vanerin olennaiset edut ovat, vahvuus, luonnollisuus, ja kaunis pintakuviointi. Vanerin pintakuvioinnin ulkonäkö riippuu käytetystä puulajista, sillä esim. havuvaneri on ulkonäöltään huomattavasti kirjavampi kuin koivuvaneri.

Vaneria voi viimeistellä mm. eri petseillä tai maaleilla, ja tätä kautta vaneripinnan ulkonäköön on mahdollista toteuttaa valtava määrä eri variaatioita. Valmista vaneria löytyy niin viimeisteltynä kuin viimeistelemättömänä, joten kannattaa miettiä, olisiko parempi hankkia viimeisteltyä vaneria, jolloin sävy on jo ostohetkellä valmiiksi nähtävissä. Yksi vaneri suurista eduista on sen helppous, sillä sitä voi muotoilla ja leikata täysin omiin tarkoituksiin sopivaksi. Vaneri siis sopii niin sisätilojen viimeistelyyn kuin vaikkapa keittiökaappien materiaaliksi, ja voit myös halutessasi tehdä vanerista kauniita ja kestäviä käyttökalusteita. Eli kaikin puolin hyvä ja helppo materiaali! Kun päätös vanerin käytöstä on tehty, pitää vielä kiinnittää huomio eri vanerityyppeihin:

Eri vanerityypit – mieti tarkkaan vanerityypin valinta!

Suomalaiset vanerit voidaan jakaa eri vanerityyppeihin riippuen käytetystä materiaalista. Jokaisella vanerityypillä on omat erityispiirteensä, eli valintaan kannattaa käyttää jonkin verran aikaa. Vanerityypit ovat:

1. Koivuvaneri

Koivuvaneri on lujin ja hinnaltaan kallein. Sen valmistamiseen käytetään nimensä mukaisesti koivuviilua. 

2. Havuvaneri

Havuvaneri valmistetaan yleensä kuusesta, ja verrattuna koivuvaneriin, havuvanerin värierot voivat olla melko suuret. Eli jos käytät havuvaneria sisustuksessa, muista ottaa tämä asia huomioon!

3. Sekavaneri

Sekavanerissa on molemmin puolin koivuviilua. Sekavaneri on jonkin verran koivuvaneria edullisempaa, mutta se on myös lujuudeltaan heikompaa. Eli jälleen kerran, käyttötarkoitus ratkaisee sen, milloin sekavaneria kannattaa käyttää.

OSB -levy, varteenotettava vaihtoehto vanerille?

Suosiotaan tasaisesti lisänneen OSB -levyn käyttöä voi harkita yhtenä vaihtoehtona vanerille. Kyseessä on varsinkin Pohjois-Amerikassa suuresti käytetty materiaali, jossa syysuunnaltaan pitkiä ja ohuita puulastuja on liimattu kolmikerroslevyksi. OSB -levyä käytetään siis vanerin kaltaisesti esim. talonrakennuksessa, myymälä- ja messukalusteissa sekä väliaikaisissa tilaratkaisuissa. Eri OSB -levyillä on erilaiset käyttöluokitukset, eli muista ottaa selvää luokituksista, varsinkin jos käytät OSB:tä rakennuslevyinä! 

OSB -levyn pintakäsittelyyn sopii maali, petsi jne. samalla tavalla kuin vanerinkin käsittelyyn. Huomioi kuitenkin, että vesiohenteinen käsittelyaine voi nostaa materiaalin pintaan tikkuja. Jos huomaat, että tikkuja nousee ensimmäisen pintakäsittelyn jälkeen, tee materiaalille välihionta. 

Materiaalien hinnat

Edullisimmillaan 11mm OSB -levyn hinta liikkuu noin 6,5 euron neliöhinnassa. Vanerilevyn hintaan taas vaikuttavat todella monet eri tekijät, kuten laatuluokka ja vanerin koko. Eli kysyessäsi tarjousta vanereista, muista mainita toivottu laatuluokka, tämä mahdollistaa juuri sinulle sopivan tarjouksen tekemisen. Eli yhteenvetona: vanereiden hintahaarukka on todella laaja, ja ehdottomasti kannattaakin jättää tarjouspyyntö Rautakauppias.fi -palveluun saadaksesi juuri sinulle sopivan tarjouksen 🙂

Haluatko oman yrityksesi esittelyn sivuillemme? Ota yhteyttä niin teemme haastattelun!

Kilpailuttamalla remonttihankintasi  Rautakauppias.fi -palvelussa, saat:
  • parhaan hinnan
  • tarjouspyyntösi helposti usealle eri tarjoajalle
  • valmiiksi mietityn tarjousmuodon, jolloin sinun ei tarvitse miettiä tarjouspyynnön sisältöä
  • mahdollisuuden pohtia rauhassa sitä, minkä tarjouksen valitset

Tämä kaikki on sinulle täysin ilmaista, eikä tarjouspyynnön jättäminen sido sinua mihinkään.