Valokate terassille – muista ainakin nämä asiat!

Pitkän talven jälkeen koittaa kevät, ja talven ajan hautunut ajatus rennoista grillaushetkistä on toteutumassa. Mutta mutta… suomen säätila tarjoaa kirjaimellisesti kylmää vettä niskaan. Jos ei sada vettä niin sataa räntää, ja grillaus jää vain haaveeksi. Valokatteen asentaminen mahdollistaa sen, että voit viettää enemmän aikaa terassillasi ja nauttia vaihtelevasta säätilasta. Ennen valokatteen asentamista on hyvä huomioida muutama seikka.

Valokatteen materiaali – polykarbonaatti, akryyli vai PVC?

Materiaaleissa on eroa, vaihtoehtoja valokatteelle ovat käytännössä polykarbonaatti, polyvinyylikarbonaatti eli PVC tai akryyli. Suurin ero on materiaalin kestävyydessä, polykarbonaatti ja akryyli ovat paljon kestävämpiä materiaalia kuin PVC. Tämä asia kannattaa miettiä tarkkaan, sillä polykarbonaatti ja akryyli ovat erittäin iskunkestäviä – voit jopa kävellä katteen päällä ja esim. lumen lapiointi on tällöin helpompaa. Akryylikate suojaa hyvin UV-säteilyltä, PVC ja polykarbonaattikatteisiin UV-suojaa on lisätty lisäaineilla, tämä asia kannattaa tarkistaa ostopäätöstä tehtäessä.

Valokate on yleensä paksuudeltaan 0,8 – 1,2 mm (PVC) ja 0,8 – 1,0 mm (polykarbonaatti). Valitse vähintään 1,0 mm paksuinen valokate käyttäessäsi PVC:tä. Valokatteen pituudet taas vaihtelevat yleensä kahden ja kuuden metrin välillä. Valokatteita löytyy sekä kirkkaana että sävytettynä, myös tämä asia on tärkeää miettiä valmiiksi.

Kuten niin usein, myös valokatteen kohdalla hinta ja laatu käyvät käsi kädessä. PVC –katteet ovat huomattavasti (jopa 50%) halvempia kuin polykarbonaatti- tai akryylikatteet. Tästä johtuen on hyvä tarkkaan miettiä, mikä on oma tarve katteen suhteen – olisiko tässä hyvä paikka säästää vai satsaanko heti kerralla laatuun ja kestävyyteen?

Joka tapauksessa, ota huomioon ainakin nämä asiat:
  • Käytä AINA valokateruuveja, kysy ruuvien suositustiheys valokatteen toimittajalta. Nyrkkisääntönä voidaan pitää 8-12 kpl M2-ruuveja.
  • ÄLÄ sahaa valokatteita käsisahalla! Jos sinun pitää halkaista valokatelevyjä, se on tehtävä ohuella timantti- tai metallilaikalla.
  • Muista maalata valokatetta vasten olevat kattoruoteet valkoisella, tai jättää puunväriseksi, sillä jos ruode on tumma, valokate alkaa kellastumaan.
  • Mieti valmiiksi, kuinka lumi tulee tippumaan valokatteen päältä, ja ota huomioon, jos katos on rakennuksen jatkeena.
  • Muista ottaa huomioon naapurit sekä rakennusviranomaisten säännökset paikkakunnallasi, kun harkitset talousrakennusta, terassinrakennusta tai vastaavaa.
  • Muista kilpailuttaa valokatehankinnat. Näin saat varmasti haluamasi tuotteet parhaalla mahdollisella hinnalla.

Muita terassin rakentamiseen ja huoltoon liittyviä artikkeleita:

Terassilauta 28×95

Terassilauta 28×145

Terassin öljyäminen – muista ainakin nämä asiat!

Kilpailuttamalla valokatteiden hankinnan Rautakauppias.fi -palvelussa, saat:
  • parhaan hinnan
  • tarjouspyyntösi helposti usealle eri tarjoajalle
  • valmiiksi mietityn tarjousmuodon, jolloin sinun ei tarvitse miettiä tarjouspyynnön sisältöä
  • mahdollisuuden pohtia rauhassa sitä, minkä tarjouksen valitset

Tämä kaikki on sinulle täysin ilmaista, eikä tarjouspyynnön jättäminen sido sinua mihinkään.