Terassi kunnossa? Mitenkäs valokatteet?

Kevät 2022 on ollut ihmiskunnan historiassa poikkeuksellista aikaa. Koronan helpottaessa on Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan vallannut sekä lehtien artikkelit, että kommenttikentät. Kaikki tämä heijastuu omalta osaltaan myös suomalaisten perusarkeen, ja kesän erilaisia remonttiprojekteja mietittäessä on budjetti mietittävä todella tarkkaan. Koska lähes kaikki on viime vuotta kalliimpaa, voi moni projekti lykkääntyä ihan pelkästään rahanpuutteen vuoksi. 

Mutta jos sitä kuitenkin jotain pientä rakentelisi pihamaalle? Yksi vaihtoehto on voisi olla valokate, mikä mahdollistaa pidemmän oleskelun terassilla, sillä esim. sade ei muodostu ongelmaksi valokatteen alla. Asiaa on käsitelty jo pari vuotta sitten sivustollamme blogikirjoituksen muodossa, ja nyt onkin aika päivittää tilannetta!

Mitäs se valokate taas olikaa?

Materiaaleissa on eroa, vaihtoehtoja valokatteelle ovat käytännössä polykarbonaatti, polyvinyylikarbonaatti eli PVC tai akryyli. Suurin ero on materiaalin kestävyydessä, polykarbonaatti ja akryyli ovat paljon kestävämpiä materiaalia kuin PVC. Tämä asia kannattaa miettiä tarkkaan, sillä polykarbonaatti ja akryyli ovat erittäin iskunkestäviä – voit jopa kävellä katteen päällä ja esim. lumen lapiointi on tällöin helpompaa. Akryylikate suojaa hyvin UV-säteilyltä, PVC ja polykarbonaattikatteisiin UV-suojaa on lisätty lisäaineilla, tämä asia kannattaa tarkistaa ostopäätöstä tehtäessä.

Valokate on yleensä paksuudeltaan 0,8 – 1,2 mm (PVC) ja 0,8 – 1,0 mm (polykarbonaatti). Valitse vähintään 1,0 mm paksuinen valokate käyttäessäsi PVC:tä. Valokatteen pituudet taas vaihtelevat yleensä kahden ja kuuden metrin välillä. Valokatteita löytyy sekä kirkkaana että sävytettynä, myös tämä asia on tärkeää miettiä valmiiksi.

Kuten niin usein, myös valokatteen kohdalla hinta ja laatu käyvät käsi kädessä. PVC –katteet ovat huomattavasti (jopa 50%) halvempia kuin polykarbonaatti- tai akryylikatteet. Tästä johtuen on hyvä tarkkaan miettiä, mikä on oma tarve katteen suhteen – olisiko tässä hyvä paikka säästää vai satsaanko heti kerralla laatuun ja kestävyyteen?

Valokate 2022 – mitä on otettava huomioon?

Keväällä 2022 terassilautojen hinnat ovat jatkaneet koronakeväästä 2020 alkanutta nousuaan, ja joissain tilanteissa terassilautojen saatavuuden suhteen on ollut isoja ongelmia. Pitkin kevättä olemme saaneet lukea eri medioista rakentamisen ja remontoinnin hintojen jyrkästä noususta, mikä on johtanut jopa rakennusprojektien lykkäämiseen tai perumiseen. Mahdotonta laadukkaiden terassilautojen hankinta ei missään nimessä ole, kannattaa joka tapauksessa jättää tarjouspyyntö saadaksesi parhaan mahdollisen tarjouksen, joka sopii juuri sinun tarpeisiisi.

No entäs sitten valokate? Lyhyen hintavertailun perusteella voidaan todeta, että ainakaan vielä mitään valtavaa hintojen nousua ei ole näkynyt. Toki jos asennushommat eivät suju itseltä, niin sopivan tekijän löytäminen voi olla erittäin haasteellista. Mutta siis, jos mietitään pelkästään materiaalien hintoja, valokate voisi olla juuri se kesän 2022 projekti, joka ei maksa liikaa ja joka kuitenkin nostaa merkittävästi asumismukavuutta!

Ja vielä yksi asia: kannattaa ennen toimeen tarttumista lukaista parhaat valokatteen asennukseen liittyvät vinkit aikaisemmasta valokate-artikkelistamme 🙂

Muita terassin rakentamiseen ja huoltoon liittyviä artikkeleita:

Terassilauta 28×95

Terassilauta 28×145

Terassin öljyäminen – muista ainakin nämä asiat!

Kilpailuttamalla valokatteiden hankinnan Rautakauppias.fi -palvelussa, saat:
  • parhaan hinnan
  • tarjouspyyntösi helposti usealle eri tarjoajalle
  • valmiiksi mietityn tarjousmuodon, jolloin sinun ei tarvitse miettiä tarjouspyynnön sisältöä
  • mahdollisuuden pohtia rauhassa sitä, minkä tarjouksen valitset

Tämä kaikki on sinulle täysin ilmaista, eikä tarjouspyynnön jättäminen sido sinua mihinkään.