Keittiön välitilan eri vaihtoehdot – laattaa, lasia vai laminaattia?

Välitilalevyt – keittiön välitilaan panostamalla saat keittiösi ilmeen uusittua, mutta samalla saat suojattua seinää esim. paistinpannulta lentäviltä rasvaroiskeilta tai tiskaamisen yhteydessä roiskuvalta vedeltä. Välitilan suunnitteluun panostamalla saat viimeisteltyä keittiösi haluamallasi tavalla. Mutta mitä asioita kannattaa ottaa huomioon välitilalevyjen valinnassa? Tämä artikkeli kertoo sinulle vinkit, joiden avulla saat laadittua tarjouspyynnön välitilalevyjen hankintaa varten.

Lähdetään liikkeelle perusteista, eli mitä välitilalevyllä tarkoitetaan? Keittiössäsi on todennäköisesti sekä ala-että yläkaappeja, ja välitilalla tarkoitetaan näiden kaappien väliin jäävää tilaa. Ja kuten jo mainittiin, välitilalla on ulkonäön lisäksi merkitystä myös keittiön seinää suojaavana elementtinä. Kokonaisvaikutelmaan vaikuttaa suuresti myös käytettävä välitilalevyn materiaali. Seuraavassa tuodaan esiin 4 tärkeää seikkaa, jotka kannattaa huomioida välitilalevyjä valittaessa.

V-S Led-tukku, esimerkkikuva keittiöstä

4 huomioitavaa asiaa välitilalevyjen valinnassa

Perinteisesti välitilalevyn valinnassa on suosittu laattaa, mutta markkinoilla on nykyään runsas määrä myös muita vaihtoehtoja. Esimerkiksi Taloon.com -sivuston valikoimista löytyy yhteensä 480 eri ratkaisua keittiön välitilaan (28.3.2021), joiden joukkoon mahtuu perinteisen laatan lisäksi mm. välitilalaminaatti- ja tarravaihtoehtoja. Ennen lopullista valintaasi, mieti valmiiksi seuraavat asiat:

1. Välitilalevyn materiaali

Välitilaan on siis mahdollista laittaa perinteisen laatan lisäksi esimerkiksi laminaattia tai välitilatarroja. Jokaisessa vaihtoehdossa on omat etunsa, esim. tarran asentaminen on helppo ja nopea tapa uusia keittiön ilmettä haluamaasi suuntaan. Ole kuitenkin tarkkana, yleensä tarrat suositellaan asennettavaksi vähintään 25cm päähän kuumentuvista kodinkoneista. 

Välitilalaatan materiaalivaihtoehtoja löytyy markkinoilta valtava määrä. Kannattaa tutustua esim. lasi-, graniitti-, melamiini- ja keramiikkalaattoihin. Materiaalien välillä on myös suuria hintaeroja, joten oma budjetti kannattaa miettiä valmiiksi jo ennen tarjouspyynnön tekemistä, materiaalin/materiaalivaihtoehtojen kertominen tarjouspyynnössä tekee prosessista vaivattomamman myös tarjouksen laatijan näkökulmasta.

2. Millainen on keittiösi sisustus? Onko siihen tulossa muutoksia lähiaikoina?

Välitilalevyjen hankinnassa kannattaa muistaa, että ne hankitaan täydentämään keittiön yleisilmettä. Jos sinulla on suunnitelmissa isompi keittiöremontti lähivuosina, älä osta levyä, joka riitelee tulevan kokonaisuuden kanssa. Kaikista paras ratkaisu on tietenkin se, että välitilalevyjen hankinta toteutetaan samaan aikaan isomman keittiöremontin yhteydessä. Mutta jos remonttia ei ole lähivuosina tulossa, niin pelkällä välitilatarran asentamisella saat viilattua keittiösi ilmettä asteen verran haluamaasi suuntaan. Muista kuitenkin, että esim. liesituulettimen koko ja näkö sekä tiskiallas vaikuttaa siihen, miltä lopullinen kokonaisuus tulee näyttämään.

3. Pitäisikö levyjen lisäksi uusia välitilan valaistus?

Välitilan valaistus vaikuttaa suuresti siihen, miltä uudet välitilalevysi tulevat näyttämään. Varmasti tällä hetkellä se tyypillisin ratkaisu on yläkaappien pohjaan asennettavan led-nauhan käyttö. Tiesithän, että sivuiltamme löydät led-valaistuksen hienouksista kertovan artikkelin 🙂 . Artikkelin luettuasi vältät pahimmat led-valaistuksen sudenkuopat.

4. Laittaisitko laatan lisäksi jotain lisävarustetta?

Yksi lisävaruste, jota välitilassa käytetään, on reelinkitanko. Tangon asentaminen tuo hyvän lisän välitilan tehokkaaseen käyttöön, ja parhaimmillaan tanko mahdollistaa jopa ylimääräisen hyllyn asentamisen keittiön välitilaan. Tämä on todella kätevä esim. eniten käytettyjen mausteiden sijoittamiseen käden ulottuville. Mieti myös ennen levyjen asennusta, tarvitsisitko lisää sähköpistorasioita keittiöösi? Tämä toki vaatii hieman isomman remontin, mutta jos ylimääräisten pistorasioiden asentamiseen päädytään, kannattaa se tehdä ennen välitilalevyjen hankintaa 🙂

Eikä tässä vielä kaikki! Mitä muita vaihtoehtoja on olemassa?

Nykyään siis vaihtoehtoja on valtaisa määrä, jos siis haluat todella uniikin keittiön, niin mitä voisit vielä harkita? Mitä jos tekisit välitilan siten, että suunnittelet itse välitilalevyyn painettavan kuvan? Myös tämä on mahdollista, ja et varmasti tule törmäämään ikinä samanlaiseen keittiöön! Ennen lopullista päätöstä kannattaa kysyä neuvoa asiantuntijalta, sillä esimerkiksi valokuvan pohjalta tehtävä välitilalevy on mahdollista toteuttaa, mutta kuvalla on silloin paljon erilaisia teknisiä vaatimuksia. Tässäkin tapauksessa hyvin tehty suunnittelutyö palkitaan, eli varaa itsellesi aikaa välitilalevyihin perehtymiseen, ja jätä tarjouspyyntö, jonka avulla saat valittua juuri sinulle sopivan vaihtoehdon.

Kilpailuttamalla remonttihankintasi  Rautakauppias.fi -palvelussa, saat:
  • parhaan hinnan
  • tarjouspyyntösi helposti usealle eri tarjoajalle
  • valmiiksi mietityn tarjousmuodon, jolloin sinun ei tarvitse miettiä tarjouspyynnön sisältöä
  • mahdollisuuden pohtia rauhassa sitä, minkä tarjouksen valitset

Tämä kaikki on sinulle täysin ilmaista, eikä tarjouspyynnön jättäminen sido sinua mihinkään.