Muista nämä 4 asiaa valaistuksen suunnittelussa – katso ammattilaisen vinkit

Varsinais-Suomen Led-tukku Oy on vuonna 2010 perustettu led-valojen maahantuontiin ja myyntiin keskittynyt yritys. Yrityksen maahantuomien led-nauhojen sekä muiden led-valojen avulla on toteutettu vuosien saatossa todella näyttäviä projekteja. Seuraavassa yrityksen perustajan, Jarkko Kylanderin vinkit onnistuneisiin valaistusratkaisuihin. 

Huomioi valaistuksessa ainakin nämä 4 asiaa

Tarkkaan mietitty valaistussuunnitelma maksaa itsensä takaisin hyvin nopeasti, sillä nämä asiat heijastuvat asukkaan jokapäiväiseen elämään. Epäonnistuneet valaistusratkaisut ovat juuri niitä ärsyttäviä asioita, jotka muistuttavat jatkuvasti olemassaolostaan. Tilan valaistuksen suunnittelussa kannattaa konsultoida asiantuntijaa, ja ainakin nämä neljä asiaa pitää nostaa esille jo suunnitteluvaiheessa.

Riski numero 1: liian vähän valoa

Jos valaistus on liian vähäistä, moni tekeminen hankaloituu merkittävästi. Esimerkiksi keittiössä on muistettava kiinnittää erityistä huomiota työtasojen valaistukseen, sillä pelkkä keittiön yleisvalaistus ei todennäköisesti tule riittämään. Hyvä ratkaisu tässä tilanteessa on keittiökaapiston alle asennettava led-nauha.

Kattovalaisimista on hyvä tarkistaa valaisukulma, ja valaisimia on muistettava asentaa riittävän monta samaan tilaan. Tällöin vältytään siltä, että liian harvaan asennetuista kattovaloista johtuen tilaan jää ikäviä katvealueita, jotka jäävät valaisematta. Eli mitä suurempi tila on kyseessä, sitä useampi kattovalaisin pitää asentaa. 

Riski numero 2: liian paljon valoa

Valoa voi olla myös liikaa, ja jo pelkästään tämä asia voi aiheuttaa epämiellyttäviä tuntemuksia. Riski tähän on olemassa, sillä led-valot ovat kehittyneet vuosien saatossa tehokkaammiksi, ja tästä johtuen valoja tulee helposti asennettua liian lähelle toisiaan. Tässä asiassa kannattaa ilman muuta kysyä neuvoa asiantuntijalta, sillä säästät myös asennuskustannuksissa, kun et asennuta liian montaa valoa.

Riski numero 3: huonolaatuiset led-valaisimet

Led-valoja on saatavilla lukuisilta eri toimittajilta. Suurin osa led-valoista tulee Kiinasta, ja tuotteissa on valitettavasti suuria laatueroja. Jos yhdessäkin osa-alueessa on ongelmia (led-siru, valon laatu, virtalähde jne.), on itse lopputuote heikkolaatuinen. Kannattaa siis hankkia led-valot asiantuntijalta, joka on useista eri vaihtoehdoista valinnut testauksen kautta sopivimmat vaihtoehdot onnistuneeseen valaistukseen.

Riski numero 4: väärän värinen valaistus

Kelvin-arvo kertoo valon värilämpötilan. Mitä alhaisempi kelvin-lukema on, sitä pehmeämpi valo on kyseessä. Ja mitä suurempi kelvin-lukema on, sitä lähempänä väri on luonnonvaloa. Kannattaakin miettiä tarkkaan jokaisen tilan kohdalla, mitä tilassa tullaan tekemään ja minkälainen valaistus tällöin sopii kyseiseen tilaan. Korkean kelvin-arvon led-valot sopivat parhaiten tiloihin, joissa tarvitaan vireystilan nostoa. Rauhoittumiseen sopiviin tiloihin taas kannattaa miettiä malan kelvin-arvon valaistusta.

Jos taas asiaa mietitään sisustuksen näkökulmasta, voidaan todeta, että 3000K led-valot sopivat keskimäärin hyvin luonnonmateriaalin ja puun yhteyteen. 4000K ja 5000K tuovat paremmin esiin eri väriset pinnat. Jos terassivalaistukseen valitaan kesällä puisen terassin nätisti valaiseva 3000K, väri saattaakin talvella värjätä viereiset lumikinokset kellertäviksi.

Suuri kiitos Jarkko Kylanderille yhteistyöstä! Tämä artikkeli pohjautuu osittain ledtukku.com -sivuston blogikirjoituksiin. Jos haluat perehtyä tarkemmin led-valaistuksen maailmaan, suosittelemme vierailemaan kyseisellä sivustolla.

Haluatko oman yrityksesi esittelyn sivuillemme? Ota yhteyttä niin teemme haastattelun!

Kilpailuttamalla remonttihankintasi  Rautakauppias.fi -palvelussa, saat:
  • parhaan hinnan
  • tarjouspyyntösi helposti usealle eri tarjoajalle
  • valmiiksi mietityn tarjousmuodon, jolloin sinun ei tarvitse miettiä tarjouspyynnön sisältöä
  • mahdollisuuden pohtia rauhassa sitä, minkä tarjouksen valitset

Tämä kaikki on sinulle täysin ilmaista, eikä tarjouspyynnön jättäminen sido sinua mihinkään.