Terassin öljyäminen – näillä vinkeillä onnistut!

Kodin kunnostukseen ja ylläpitoon liittyviä pikkuprojekteja mietittäessä nousee terassin huolto yhdeksi mieluisimmista. Huolto tehdään ulkona lämpimässä säässä (ei kuitenkaan auringonpaisteessa), usein sopivia virvokkeita nauttien. Terassin huolto ei kuormita fyysisesti kovinkaan paljoa, ja tapaturmariski on lähes olematon. Muutamia asioita on silti hyvä muistaa terassihuollon yhteydessä, tässä blogikirjoituksessa käymme läpi terassin öljyämisen pääkohdat.

Terassiöljyn valinta – muista oikea sävy!

Terassiöljyn hinta vaihtelee jonkin verran eri myymälöissä. Suuren terassin kohdalla hintavertailu ehdottomasti kannattaa, mutta tärkeintä on kiinnittää huomiota siihen, että saat hankittua juuri oikeanlaisen terassiöljyn. Ihan uutta terassia ei edes kannata öljytä ensimmäisenä kesänä, koska puu on kyllästyksen jälkeen märkää eikä näin ollen ime terassiöljyä.

Terassin öljyämiseen valittavanasi on sekä kirkasta- että sävytettyä terassiöljyä. Näistä sävytetty terassiöljy suojaa terassia paremmin auringon UV-säteiltä. Terassiöljyn sävyn valintaan kannattaa käyttää aikaa, sillä sävy vaikuttaa ratkaisevasti terassin yleisilmeeseen. Sinun on myös valittava, käytätkö vesiohenteista vai liuotinohenteista öljyä. Huomioi, että tämä asia vaikuttaa myös siihen, kuinka käytetyt työvälineet on puhdistettava.

Terassin öljyäminen – 8 ohjetta, joiden mukaan sinun kannattaa toimia
 1. Pese terassi pesuaineella, ja harjaa terassi karkealla harjalla. Muista mahdollinen homeenpoistoaine sekä tarvittavat suojavarusteet
 2. Huuhtele terassi ja anna kuivua. Puun on oltava kuivaa, jotta se voi imeä öljyä, eli kannattaa odottaa ainakin seuraavaan päivään ja testata kuivuus.
 3. Sekoita terassiöljy hyvin purkin pohjaa myöten
 4. Muista AINA testata öljyn sävyä, ennen kuin öljyät koko terassin
 5. Vedä öljyä koko laudan pituudelta, vältä työsaumojen muodostumista
 6. Pyyhi ylimääräinen öljy kankaalla sitten, kun öljy ei enää imeydy, eli odota noin viisi minuuttia ennen pyyhkimistä.
 7. Muista hävittää öljyinen kangasrätti oikein, joillakin öljyillä on itsesyttymisvaara!
 8. Ja vielä lopuksi: mikäli öljy pääsee loppumaan kesken, osta AINA samaa öljyä. Kannattaa säilyttää käytetty öljypurkki ja ottaa se mukaan rautakauppaan ostaessa uutta öljyä.

Kuulostaako liian raskaalta? Älä huoli, kerää hyvä porukka kasaan ja tee terassin huoltotalkoista jokakesäinen perinne, jota odotetaan innolla tammikuun pimeinä ja kylminä päivinä. Öljyämisen nimittäin osaa jokainen tehdä vähintäänkin tyydyttävästi, joten riskit ovat erittäin maltilliset ja positiivisia elämyksiä on varmasti luvassa jokaiselle!

Muista siis terassia öljytessä:
 • tee terassihuollosta mukava, vuosittainen tapahtuma
 • muista, että öljyinen kangas voi syttyä jopa itsestään tuleen
 • varaa riittävästi aikaa terassin kuivumiseen pesun jälkeen

 

Muista aina kilpailuttaa remonttihankintasi, Rautakauppias.fi -palvelun avulla se on ilmaista ja erittäin helppoa. Tarjouspyynnön tekeminen ei sido sinua mihinkään.

Kiinnostuitko? Lisää terassin rakentamiseen ja huoltoon liittyviä artikkeleita:

Terassilauta 28×95

Terassilauta 28×145

Valokate terassille – hinta ja asentaminen