Varaudu terassikeleihin – tee oikeaoppinen keväthuolto

Tätä artikkelia kirjoittaessa 9.4.2021 taivaalta sataa räntää ja lämpöasteet ovat juuri ja juuri nollassa. Kuitenkin lähestymme sitä ihanaa ajankohtaa, kun pääsemme viettämään aikaa aurinkoisilla kesäterasseilla. Terasseihin liittyvissä artikkeleissamme olemme jo aikaisemmin käsitelleet laajasti mm. terassilautojen kokoa ja valokatteen hankintaa. Terassi on siis saatu rakennettua, tästä on hyvä jatkaa!

Terassia pitää kuitenkin muistaa aika ajoin huoltaa, ja saimme onneksemme todellisen asiantuntijan, Turun Maalitukku Oy:n Kimmo Fingerroosin kertomaan meille, kuinka huolto on tehtävä. Seuraavassa Kimmon vinkit jokaiselle terassin keväthuoltoa suunnittelevalle:

Mitä asioita pitäisi ottaa huomioon terassinhuollossa? Esimerkiksi
ajankohta tai säätila?

”Terassien ja laiturien sekä ulkokalusteiden käsittelyssä on tärkeätä ajoittaa käsittely sellaiseen ajankohtaan, jolloin esimerkiksi sade, siitepöly, tai vaikka tuulen mukana leviävä pöly eivät pääse heikentämään lopputulosta. Alustojen tulee olla mahdollisimman kuivia, vaikka ensin ne pitääkin pestä.

Pesu aiheuttaa kuitenkin vain hetkellisen pintojen kastumisen, joten sillä ei tarkoiteta vaikkapa muutamien tuntien sadekuuron aiheuttamaa puupinnan totaalista kastumista.”

Mitkä ovat mielestäsi esimerkkejä hyvistä terassipesuaineista?

”Hyviä terassipesuaineita on tarjolla esim. Solmasterin, Tikkurilan ja Norrexin valikoimissa.Pesuaineet pitää huuhdella pois, ja sen jälkeen odotellaan yleensä seuraavaan päivään pintojen kuivumista.”

terassin keväthuolto

Kuinka terassin pinta kannattaa käsitellä?

”Mikäli terassin tai kalusteiden yms. pinnoilla esiintyy tikkuamista, on ne hyvä hoitaa pois kevyesti hiekkapaperilla hiomalla. Sitten pölyt pois ja voit edetä valitsemaasi käsittelyyn. Sormi saattaa mennä suuhun sopivaa käsittelyainetta valitessa, mutta ehdoton kestosuosikki on kuitenkin puuöljy, joita saa sekä vesiohenteisina, että liuoteohenteisina. Toisesta haihtuu vesi, ja toisesta yleensä lakkabensiini. Lopputulos on korkealaatuisissa tuotteissa suurinpiirtein sama, mutta vesiohenteisen tuotteen käsittelyyn, ja puuhun imeytymiseen liittyvät edut ovat kiistattomat.”

Millainen terassiöljy kannattaisi valita?

”Colorialta, Tikkurilalta, Teknokselta ja GVK:lta löytyy korkeatasoisia tuotteita. Markkinoilla on erittäin paljon ns. halpatuotteita, jotka toimivat välttävästi. Laatuun kannattaa ehdottomasti panostaa. Ajan myötä se osoittautuu edullisemmaksi ratkaisuksi, ja pinnat pysyvät pidempään kauniina.

Terassikäsittelyn Mersuna omien kokemusteni perusteella on Sioox tuotesarja, jonka käsittelyjen vaikutukselle luvataan jopa yli 10 vuoden kestoa. Puupinnat harmaantuvat käsittelyn myötä muutamassa vuodessa, ja niistä tulee vettä hylkiviä.

Kaikissa tuotteissa on tärkeätä käyttää ainetta valmistajan ohjeiden mukaisesti, ja riittävästi. Yleisin syy epäonnistumisiin on liian vähäinen määrä ainetta. Toiseksi yleisin on puutavaran kosteuspitoisuus. ”Painekyllästetyn” puutavaran on hyvä antaa kuivua ensimmäisen vuoden asennuksen jälkeen, ja aloittaa käsittelyt vasta sen jälkeen.”

terassilauta

Mitä muita vinkkejä voisit vielä kertoa meille?

”Muista aina suojata kaikki sellaiset ympäröivät pinnat, joihin et halua joutuvan näitä harmillisen vaikeasti puhdistettavia öljyjä yms. aineita.Työvälineeksi kannattaa poikkeuksetta valita tukeva luonnonharjaksinen sivellin. Ja tässäkään lajissa ei kannata sortua säästeliääksi. Hyvällä työvälineellä saat korkeatasoista jälkeä, ja työtä on nautinnollista tehdä. Jalmerin tuotteista löytyy hyvä ja suhteellisen edullinen sarja eri leveyksisiä pensseleitä.

Paljon kysytään siitä, että voiko liuotepohjaisia ja vesiohenteisia öljyjä käyttää toistensa päällä. Pääsääntöisesti kyllä. Edellytys on, että käsiteltävä pinta on imevä, ja että irtoava vanha tuote poistetaan ennen uuden käsittelyn aloittamista. Riski on oikeastaan siinä, että tuotteita käytetään valmistajan ohjeiden vastaisesti.”

Ja vielä yksi kysymys, voiko terassiöljyä sävyttää?

”Miltei kaikkia tuotteita pystyy myös sävyttämään, mutta silloin laatu korostuu entisestään. Sävytyspigmentit kiinnittyvät öljyissä olevaan sideaineeseen, ja jos sideaineen laatu on huono, tai jos sitä on vähän (kuten halpistuotteissa), niin sävytys on turhaa. Pigmentit eivät sitoudu mihinkään ja hajoavat lopulta ensimmäisten auringon lämmittävien säteiden vaikutuksesta.”

Suuri kiitos Kimmolle vinkeistä, toivotamme kaikille onnistuneita terassinhuoltotalkoita!

Kilpailuttamalla remonttihankintasi  Rautakauppias.fi -palvelussa, saat:
  • parhaan hinnan
  • tarjouspyyntösi helposti usealle eri tarjoajalle
  • valmiiksi mietityn tarjousmuodon, jolloin sinun ei tarvitse miettiä tarjouspyynnön sisältöä
  • mahdollisuuden pohtia rauhassa sitä, minkä tarjouksen valitset

Tämä kaikki on sinulle täysin ilmaista, eikä tarjouspyynnön jättäminen sido sinua mihinkään.