Kannattaako uusia terassi vuonna 2022?
Ukraina sota eli Venäjän hyökkäys Ukrainaan on varmasti asia, joka on vaikuttanut myös jokaisen suomalaisen elämään. Maailmasta on tullut hetkessä epävarmempi paikka elää, ja päivittäinen uutisvyöry taisteluista piirtyy verkkokalvoillemme. Varmasti jokainen meistä on käynyt pohdintaa asiaan liittyen. Varmoja voidaan olla myös siitä, että kaikki sodan vaikutukset eivät ole vielä näkyneet arjessamme, mutta jokainen voi valmistautua maksamaan lähitulevaisuudessa enemmän esimerkiksi bensiinistä. Tällä hetkellä (26.3.2022) sota on edelleen käynnissä, eikä neuvotteluista huolimatta rauhansopimus tai edes tulitauko ole näköpiirissä. Sota on aikaansaanut valtavan määrän inhimillistä kärsimystä ja aineellisia tuhoja, eikä tässä artikkelissa edes pyritä heittäytymään geopolitiikan asiantuntijoiksi. Voimme kuitenkin hieman spekuloidaan sillä, millä tavoin tämä kaikki vaikuttaa rakentamisen hintoihin.
Venäjän järkyttävä hyökkäys on siis jatkunut tämän artikkelin kirjoitushetkellä kuukauden ajan, ja ukrainalaisten sitkeästä vastarinnasta johtuen nopea paraatimarssi on jäänyt toteutumatta. On jo uskallettu esittää varovaisia arvioita siitä, kuinka hyökkäyssota vaikuttaa maailmantalouteen ja sitä kautta esimerkiksi myös rakentamisen hintoihin. Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD on jo tähän mennessä tuottanut kiitettävän määrän ennusteita siitä, kuinka sodan vaikutukset tulevat taloudessa näkymään.
Ennen Venäjän hyökkäystä talouden näkymät olivat erittäin hyvät. Talouskasvussa oltaisiin palattu koronapandemiaan edeltäneeseen tasoon, ja useiden maiden bruttokansantuotteiden ennustettiin kasvavan. Nyt tilanne on muuttunut, ja edessä saattaa olla mm. energia- ja ruokakriisi. Venäjä on suuri öljyn- ja maakaasuntuottaja, ja yhdessä Ukrainan kanssa nämä kaksi maata ovat kattaneet 30% koko maailman venhnänviennistä. Nämä shokkivaikutukset heijastuvat muutoinkin talouteen ja hintojen nousua tullaan näkemään myös lähitulevaisuudessa.
Entäpä sitten rautakauppatuotteet ja esimerkiksi terassilaudan hinta? Siinä missä loppuvuodesta 2021 asiaan liittyvät otsikot olivat mallia “Sahatavaran hintapiikki taittui” ja “Pahin on ohi”, on kuitenkin huomattava, että jo ennen Venäjän hyökkäystä sahatavaran hinta oli silti 50% korkeampi kuin vuotta aiemmin. Eli mitään alennusmyyntiä ei todellakaan ollut käynnissä!
Kuinka Venäjän hyökkäys sitten vaikuttaa jo valmiiksi korkeaan hintatasoon? Danske Bankin arvion mukaan kevään 2022 aikana on odotettavissa jopa 20% hintojen nousua:
“Sahateollisuus ry:n keräämien tietojen mukaan Venäjä ja Valko-Venäjä ovat myyneet EU-maihin ja Britanniaan sahatavaraa noin 7,5 miljoonaa kuutiometriä vuodessa. Kun mukaan luetaan Ukrainan viemä 1,5 miljoonaa kuutiometriä, määrä nousee noin 9 miljoonaan kuutiometriin.”
Kaikki tämä valitettavasti heijastuu tulevan kesän terassiprojekteihin. Ainoa asia, millä kuluttaja voi varmistua siitä, että hän saa juuri sen itselleen sopivimman tarjouksen, on jättää tarjouspyyntö Rautakauppias.fi -sivuston kautta. Tarjouksen jättäminen ei sido sinua mihinkään, ja voit kaikessa rauhassa valita itsellesi sopivimman ratkaisun.
Kaikesta tästä hirvittävästä maailmantilanteesta huolimatta, aurinkoista kevättä kaikille ja toivottavasti rauhanneuvottelut saadaan pian käyntiin.
Sinua saattaisi kiinnostaa myös seuraavat artikkelit:
Suihkukaapin valinnnan edut – 5 asiaa
Kilpailuttamalla remonttihankintasi Rautakauppias.fi -palvelussa, saat:
- parhaan hinnan
- tarjouspyyntösi helposti usealle eri tarjoajalle
- valmiiksi mietityn tarjousmuodon, jolloin sinun ei tarvitse miettiä tarjouspyynnön sisältöä
- mahdollisuuden pohtia rauhassa sitä, minkä tarjouksen valitset
Tämä kaikki on sinulle täysin ilmaista, eikä tarjouspyynnön jättäminen sido sinua mihinkään.