Terassia rakentamassa? Muista vastuullisuus!
Rakentamisen vastuullisuuteen ja materiaalien ekologisuuteen on alettu kiinnittämään yhä tarkemmin huomiota. Vastuullisuudella tarkoitetaan lyhyesti tiivistettynä: mahdollisimman kestävällä tavalla toimimista. Vastuullisuutta voidaan jakaa niin ekologiseen, taloudelliseen kuin sosiaaliseen kestävyyteen (lisätietoa asiasta mm. Sahateollisuuden sivuilta).
Puu kuuluu merkittävimpään suomalaiseen luonnonvaraan ja tässä artikkelissa keskitymmekin vastuullisuuteen terassilautojen näkökulmasta. Vastuullisuusasiat mietityttävät kuluttajaa aikaisempaa enemmän, ja myös meille on tullut kysymyksiä eri tuotteiden ja myyjien vastuullisuudesta. Niinpä päätimme perehtyä tarkemmin vastuullisuusasioista kertomiseen, jotta sinä lukijana saisit valmiiksi suodatettua tietoa oikeanlaisten valintojen tekemiseksi.

Kotimainen puu – vastuullisen kuluttajan valinta
Puu on kotimainen ja uusiutuva materiaali, joka kasvaessaan sitoo itseensä hiilidioksidia ja valmiina tuotteena varastoi hiilen itseensä koko käyttöikänsä ajaksi. Mitä lähempää puu on peräisin, sitä vähemmän se aiheuttaa kuormitusta ympäristölle. Suomalaisia lähimetsiä kannattaa
siis mahdollisuuksien mukaan suosia terassilautaa valitessa. Metsistä saatavat tulot edistävät niin omistajiensa kuin koko maan hyvinvointia.
siis mahdollisuuksien mukaan suosia terassilautaa valitessa. Metsistä saatavat tulot edistävät niin omistajiensa kuin koko maan hyvinvointia.
Puumateriaalin vastuullisuus lähtee kestävästi hoidetuista metsistä, jäljitettävyydestä ja vähähiilisestä tuotannosta. Kuluttajalle vastuullisuudesta ja sen kestävästä alkuperästä kertoo puutuotteista löytyvät PEFC- tai FSC-merkinnät. PEFC- merkintä kertoo sen, että puumateriaali on jäljitettävissä, ja se on kestävästi hoidetusta metsästä. FSC– merkintä taas kertoo siitä, että metsä täyttää FSC-standardit, eli metsää on hoidettu Suomen oloihin sopivilla, vastuullisen metsänhoidon vaatimilla menettelyillä.
Koko tuotantoketju metsänhoidosta valmiiseen materiaaliin vaikuttaa siis lopulliseen vastuullisuuden tasoon. Kun puuraaka-aine hankitaan ainoastaan alueilta, joilla metsät kasvavat enemmän kuin niitä käytetään ja metsät uudistetaan aina hakkuiden jälkeen käyttämällä kotimaisia puulajeja, ollaan vastuullisuuden kanssa erittäin hyvällä tasolla. Koko toimitusketjun tulisi olla läpinäkyvä ja täysin jäljitettävissä.

Muistilista vastuullisen terassilaudan ostajalle
Mitä siis terassilaudan ostajan kannattaa huomioida säilyttääkseen yöunensa? Mitkä ovat ne toimenpiteet, joilla voidaan varmistaa tuotteen vastuullisuus? Tässä muutama muistisääntö, joiden avulla onnistut aivan varmasti:
– Mieti aina aluksi, sopisiko terassillesi suomalaisesta lähimetsästä saatavat terassilaudat
– Kilpailuta terassilautojen hankinta
– Ennen lopullista ostopäätöstä, varmista myyjältä puumateriaalin vastuullisuusmerkinnät (PEFC/FSC)
– Muista, että vaikka puu on kaadettu ja terassi rakennettu, myös rakennettu puumateriaali toimii hiilivarastona, ja toisaalta kaadettu puu myös tarjoaa tilaa nuorelle puuntaimelle.
– Jos puumateriaalia jää yli, pyri kierrättämään se. Toki kaikki hankinnat kannattaa mitoittaa siten, että hävikkiä ei juurikaan pääse syntymään.
Siinä tärkeimmät muistettavat asiat. Tulemme palaamaan näihin vastuullisuuskysymyksiin vielä tulevissa artikkeleissamme, siihen asti mukavaa kesää 2021 kaikille!
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Sinua saattaisi kiinnostaa myös seuraavat artikkelit:
Kilpailuttamalla remonttihankintasi Rautakauppias.fi -palvelussa, saat:
- parhaan hinnan
- tarjouspyyntösi helposti usealle eri tarjoajalle
- valmiiksi mietityn tarjousmuodon, jolloin sinun ei tarvitse miettiä tarjouspyynnön sisältöä
- mahdollisuuden pohtia rauhassa sitä, minkä tarjouksen valitset
Tämä kaikki on sinulle täysin ilmaista, eikä tarjouspyynnön jättäminen sido sinua mihinkään.