Uudista huoneen ilme tapetilla – 7 vinkkiä

Varmasti yksi hinta/laatu -suhteeltaan parhaimmista tavoista saada asunnon tunnelmaa muutettua on tapetointi. Haluatpa sitten asuntoosi modernimpaa, arvokkaampaa tai romanttisempaa tunnelmaa, onnistuu tämä oikeanlaisilla tapettivalinnoilla. Yhdessä vaikkapa sopivan kattorosetin kanssa saat muokattua asuntosi yleisilmeen siten, että sinun pitää tarkistaa vanhoista valokuvista, että miltä se asunto ennen näytti. Tässä artikkelissa kerromme 7 vinkkiä tapetin valintaan. 

Tapetin valinta – mitä asioita kannattaa huomioida?

Tapetin valintaan kannattaa käyttää aikaa, sillä tulet katselemaan seiniesi ilmettä ehkä jopa vuosikymmenien ajan. Tarjontaa markkinoilla on valtavasti, jos kaikki seinätarrat ym. elementit lasketaan mukaan, niin jo pelkästään Netraudan valikoimista löydät yli 1200 eri mallia! Toisaalta on tietysti hienoa, että kuluttajalla on valinnanvaraa. Toisaalta taas yltiöpäinen tarjonta voi omalta osaltaan jopa vaikeuttaa valinnan tekoa. Seuraavassa kerromme 7 vinkkiä onnistuneeseen valintaan. Näiden vinkkien avulla pääset hyvään alkuun, kannattaa kuitenkin aina pyytää tarjous, jonka jälkeen voit rauhassa vertailla eri vaihtoehtoja, ja valita itsellesi sopivimman tapettivaihtoehdon.

7 vinkkiä tapetin valintaan

1. Minkälaisen luonteen haluat huoneelle? Jos haluat seesteisen huoneen, kannattaa suosia symmetristä kuviointia. Jos taas haluat huoneen, joka säkenöi energiaa, valitse epäsymmetrisempiä kuvioita sisältävä tapetti.

2. Ennen lopullista valintaasi ja tarjouspyynnön lähettämistä, pyydä mallipala tapetista, ja testaa sen toimivuutta oikeassa valaistuksessa. Muista, että koko seinän peittävänä mallipalan kuviointi voi näyttää aika erilaiselta, pyri ottamaan myös tämä asia huomioon.

3. Pyydä asiantuntija tapetoimaan, jos vähänkin epäilet omaa osaamistasi. Tällä säästät sekä aikaa, hermoja, että joissain tilanteissa jopa selvää rahaa.

4. Onko perheessäsi allergikkoja? Jos on, muista hankkia allergiaperheeseen sopiva tapetti. M1 -päästöluokka tapetin merkinnöissä tarkoittaa sitä, että se sopii hyvin myös allergiaperheisiin.

5. Selvitä tapetin valonkestoluokitus. Varsinkin niissä tilanteissa, kun tapetti tulee olemaan suorassa auringonvalossa, voi heikomman kestoluokituksen omaava versio haalistua todella paljon.

6. Millaisen tilavaikutelman haluat tapetilla antaa? Pystyraitainen tapetti tuo huoneeseen korkeuden tuntua, vaakaraitainen taas antaa vaikutelman leveämmästä huoneesta.

7. Onko asunto tarkoitus myydä lähiaikoina? Siinä tapauksessa on todettava, että mahdollisimman neutraali ja jopa ”tylsä” tapettivaihtoehto miellyttää todennäköisemmin suurta asiakaskuntaa kuin todella persoonallinen ratkaisu.

Näillä vinkeillä pääset alkuun, ja voit siirtyä valinnan seuraavaan vaiheeseen. Oma taiteenlajinsa on vielä valittavan tapetin materiaali, vaihtoehtoja ovat mm. maalaus- tekstiili- ja lasikuitutapetti. Näissä kaikissa eri vaihtoehdoissa on hyvät ja huonot puolensa, ja aihe on sen verran laaja, että siitä on julkaistu oma blogipostauksensa

Eli vielä kertauksena: tutustu ensin eri malleihin nuo ylläolevat 7 vinkkiä huomioiden, sen jälkeen selvitä kokonaiskustannukset tarjouspyynnön avulla, ja tee samalla ratkaisu siitä, tapetoitko itse vai käytätkö ammattilaisen apua. Ja muista olla armollinen itsellesi, sillä vaikka tekisit mitä kokeiluja näytepalalla ja yrittäisit hahmottaa lopullista huoneen ilmettä esim. tietokoneen apuohjelman avulla, on lopullinen tulos nähtävissä kaikkine puolineen vasta tapetoinnin jälkeen. Mutta nyt ei muuta kuin eri tapettivaihtoehtoja tutkailemaan 🙂

Kilpailuttamalla remonttihankintasi  Rautakauppias.fi -palvelussa, saat:
  • parhaan hinnan
  • tarjouspyyntösi helposti usealle eri tarjoajalle
  • valmiiksi mietityn tarjousmuodon, jolloin sinun ei tarvitse miettiä tarjouspyynnön sisältöä
  • mahdollisuuden pohtia rauhassa sitä, minkä tarjouksen valitset

Tämä kaikki on sinulle täysin ilmaista, eikä tarjouspyynnön jättäminen sido sinua mihinkään.