Mikä olisi sopivin tapettityyppi? Esittelyssä eri vaihtoehdot

Jos olet lukenut aiemman tapetointia käsitelleen artikkelimme, tiedät, että huomioitavia asioita tapetin valinnassa on lukuisia. Ehkä tärkein valittava asia on kuitenkin tapetin materiaali, sillä väärän tapettityypin valitsemisella saattaa olla tuhoisia seurauksia. Eri tapettityypit soveltuvat erilaisiin pintoihin, ja tässä artikkelissa käydään läpi 8 erilaista tapettityyppiä, joista valitsemalla tulet varmasti onnistumaan tapetoinnissa. 

Kuvioitu tapetti

8 erilaista tapettityyppiä – minkä valitsen?

Tapetin valinnassa on otettava huomioon jokaisen tapettityypin hyvät ja huonot puolet. Seuraavassa esitellään 8 eri vaihtoehtoa ominaisuuksineen:

1. Paperitapetti – se klassinen valinta. Paperitapetti on vaihtoehdoista se perinteisin. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että tapetti olisi täysin jäänyt modernien kilpailijoidensa jalkoihin. Päinvastoin, esimerkiksi saneerauskohteisiin paperitapetti sopii usein aivan loistavasti.  Paperitapetin hyvinä puolina voidaan mainita sen hengittävän pinnan ohella ympäristöystävällisyys, tapetin poiston helppous ja edullinen hinta. Paperitapetti sopii myös hyvin allergiakoteihin. Huonoina puolina mainittakoon heikko kestävyys, paperitapetti sietää huonosti kovaa kulutusta, ja se repeää helposti.

2. Vinyylitapetti, joka on paperitapettia kestävämpi vaihtoehto. Vinyylitapetissa on ohut vinyylikerros, minkä ansiosta se ei repeä yhtä helposti kuin paperitapetti. Osassa vinyylitapeteista on kuituvahvisteinen pohja, osassa taas pohja on paperivahvisteinen. Vinyylitapetin hyvä puoli on myös se, että se kestää hyvin hankausta, eli sen puhdistamisen voi tehdä ilman huolta tapetin vahingoittumisesta.

3. Non-woven -kuitutapetti on moderni ratkaisu, joka helppokäyttöisyydessään ja kestävyydessään hakee vertaistaan. Tapetti on todella helppo asentaa. Liima seinään ja tapetti päälle ilman mitään liottamisia – ja asennus on valmis! Ainoana varjopuolena tässä tapettityypissä lienee se, että vaikka asentaminen on helppoa, niin tapetin poistaminen onkin sitten astetta työläämpää….

4. Lasikuitutapetti – etenkin julkisiin tiloihin sopiva, huippukestävä vaihtoehto. Lasikuitutapetti on paloturvallinen ja erittäin kestävä. Hyvänä puolena lasikuitutapetissa on myös sen päällemaalattavuus, eli tapettiin saa halutessaan vaihdettua uutta ilmettä simppelillä maalausoperaatiolla. Ehdottomasti suurin miinuspuoli on tapetin poistamisessa, tai sen yrittämisessä – poisto on todella, siis todella hankalaa. Etelä-Suomen Sanomat on kuvannut lasikuitutapettia nimellä ”Sitkeä painajainen”, siitä voi jokainen vetää omat johtopäätöksensä 🙂

5. Maalaustapetti, mitä jos olet käyttänyt tunteja oikeansävyisen tapetin etsimiseen, mutta et vain kerta kaikkiaan löydä sopivaa? Tässä tilanteessa maalaustapetti on loistava vaihtoehto. Eli tämän vaihtoehdon kohdalla laitat esim. valkoista maalaustapettia seinään, ja maalaat sen sitten itsellesi sopivimmalla sävyllä. Kyseessä on siis kaikin puolin järkevä valinta, kunhan muistat käyttää oikeanlaista sisustusmaalia. Ja pienenä varoituksen sanana vielä se, että maalaus hankaloittaa tapetin myöhempää irrottamista.

6. Valokuvatapetti, se on varsinkin isoilla seinäpinnoilla hyvin toimiva ratkaisu. Valokuvatapetti, josta käytetään myös nimitystä maisematapetti, on toimiva vaihtoehto esimerkiksi silloin, kun haluat todella persoonallisen vaihtoehdon kotiisi tai vaikkapa yrityksesi toimitiloihin. HUOM! Kun harkitset valokuvatapetin käyttöä, mallinna myös kaikki huoneeseen tulevat huonekalut valmiiksi. Tällöin pidät huolen siitä, ettei esimerkiksi seinustalle tuleva kaapisto pilaa tapetin maalailemaa maisemaa.

7. Tekstiilitapetti on toimiva ratkaisu, jota pystyt puhdistamaan jopa pölynimurilla! Tekstiilitapetin pinnassa on kuitukerroksia, jotka toimivat äänenvaimentimena ja elävöittävät kauniisti seinäpintoja. Huonona puolena voidaan mainita kallis hinta, sillä tekstiilitapeteista saat yleensä maksaa huomattavasti enemmän kuin vaikkapa perinteisestä paperitapetista.

8. Tasoitustapetti, tämä nyt ei ole ehkä se perinteisessä mielessä tarkoitettu tapetti. Usein tasoitustapetti osoittautuu kuitenkin sopivaksi vaihtoehdoksi, jos esimerkiksi epätasainen lasikuitutapetti pitää tasoittaa tapetointia tai maalaamista varten. Eli kyseessä on helppo tapa hoitaa seinän pohjatyöt!

Tämän listan avulla pääset lähemmäksi onnistunutta tapettivalintaa, muista kuitenkin, että valinnan on aina lähdettävä omista tarpeistasi ja tapetoitavista huoneista (koko, tunnelma jne.). Ja vaikka se tapetin irrottaminen tuntuu erittäin kaukaiselta asialta tapettia valittaessa, niin kannattaa myös uhrata hetki aikaa sille ajatukselle 🙂

Kilpailuttamalla remonttihankintasi  Rautakauppias.fi -palvelussa, saat:
  • parhaan hinnan
  • tarjouspyyntösi helposti usealle eri tarjoajalle
  • valmiiksi mietityn tarjousmuodon, jolloin sinun ei tarvitse miettiä tarjouspyynnön sisältöä
  • mahdollisuuden pohtia rauhassa sitä, minkä tarjouksen valitset

Tämä kaikki on sinulle täysin ilmaista, eikä tarjouspyynnön jättäminen sido sinua mihinkään.