Talon maalaus, vinkit onnistumiseen!
Talon maalaus on asia, minkä periaatteessa jokainen pystyy hoitamaan itse, mutta se on myös asia, minkä aloitusta tulee helposti lykättyä. ”Ensi kesänä sitten” on kommentti, minkä voi kuulla kesäaikaan lausuttavan lukuisissa suomalaiskodeissa. Joskus se totuuden hetki kuitenkin koittaa, ja maalausurakka on edessä. Mitä asioita silloin pitää ottaa huomioon?
Miksi talon maalaus säännöllisin väliajoin on tärkeää?
Kyse ei ole pelkästään talon ulkonäöstä, maalin tehtävänä on suojata puupintaa sään vaihteluilta, ja tätä kautta pitää myös talon jälleenmyyntiarvo kunnossa. Eikä maalaus vaikuta pelkästään säältä suojaamiseen, maali pitää talon myös puhtaana liasta. Ja tämän kaiken lisäksi saat bonuksena talollesi siistin ja edustavan ulkonäön!
Uuden laudan maalaus – mitä asioita pitää ottaa huomioon?
Aina ei kyseessä ole ns. huoltomaalaus, eli mitä pitää huomioida silloin kun maalataan uutta lautaa? Kun huomioit nämä seikat, onnistut varmasti:
- Mikäli puun pinta on jo tehtaalla valmiiksi pohjamaalattu, soveltuvat yleensä kaikki yleisimmät ulkomaalit maalaukseen.
- Valmiiksi pohjamaalattu lauta maalataan kahteen kertaan.
- Naulat voidaan maalata, jos ne ovat sinkittyjä. Muista naulata naulat siten, että naulan ja puun väliin ei jää rakoja, eli naula ei saa olla yhtään koholla. Muutoin vesi voi päästä lahottamaan puuta.
- Sekoita maali todella hyvin, ämpärin pohjia myöten.
- Aurinkoisella säällä aloita aina talon varjoiselta puolelta, älä siis maalaa auringon paisteessa
- Etene maalaamisessa aina ylhäältä alas
Huoltomaalaus – kannattaako tehdä itse?
Huoltomaalaus onkin sitten monella tavalla raskaampi juttu, ja moni jättää sen ammattilaiselle, vaikka oman talon ensimmäinen maalauskerta olisikin hoidettu omin voimin. Jo pelkästään telineiden pystyttäminen on huomattavasti vaikeampaa, jos vuosien varrella talon ympärille on rakennettu kaikenlaista istutusta ja terassiviritelmää. Jos kuitenkin päätät hoitaa homman itse, ota huomioon uuden pinnan maalaukseen liittyvät seikat, mutta muista myös nämä tärkeät asiat:
- Selvitä koepalan avulla, onko nykyinen, päällemaalattava maali vesi- vai öljyohenteista. Jos maali on taipuisaa, on se silloin vesiohenteista (akrylaattimaali). Jos taas maali on öljyohenteista, napsahtaa koepala poikki taivutettaessa.
- Valitse siis huoltomaalauksen maali aiemman maalin mukaan, jos olet epävarma, kysy neuvoa asiantuntijalta.
- Akrylaattimaali sopii sekä akrylaatti- että öljymaalin päälle.
- Harjaa ja kaavi irtomaali pois.
- Muista pestä maalattava pinta homepesulla, anna kuivua vähintään yön yli ja tarkista, että pinta on kuiva ennen maalaamista.
- Pohjusta seinä puunsuojalla, vain puupaljaat pinnat on pohjustettava
- Pohjamaalaa pohjustepuu/puupaljaat pinnat
- Pintamaalaa kaikki pinnat 1-2 kertaa. Anna kuivua vähintään 4-8 tuntia ennen uudelleenmaalausta
- JA VIELÄ YKSI ASIA: Tee koemaalaus aina ennen maalausurakan aloittamista, jotta voit olla varma siitä, että maalin värisävy on oikea!
Maalausurakka, oli se sitten uudelle tai vanhalle pinnalle, vaatii siis hyvää valmistautumista, oikeaa asennetta, ja vielä ripauksen tuuria säiden suhteen. Parhaimmillaan se on kuitenkin mukavaa kesäistä toimintaa, jonka voi toteuttaa iloisessa talkoohengessä. Urakan jälkeen voitkin sitten ainakin kymmenen vuoden ajan taloa katsoessasi tuntea ylpeyttä siitä, että kädenjälkesi todellakin näkyy talosi ilmeessä 🙂
Tässä artikkelissa opit:
- mitä asioita on huomioitava ennen maalaamista
- kuinka uuden laudan maalaaminen eroaa huoltomaalaamisesta
- Kuinka eri maalityypit eroavat toisistaan
Muista aina kilpailuttaa maalihankintasi, Rautakauppias.fi -palvelun avulla se on ilmaista ja erittäin helppoa. Tarjouspyynnön tekeminen ei sido sinua mihinkään.
Sinua saattaisi kiinnostaa myös seuraavat artikkelit: