Styrox – lahoamaton ja homehtumaton

Tämän artikkelin piti ilmestyä 6.3.2022, ja tarkoituksena oli saattaa loppuun eristysmaterialeihin liittyvä blogikirjoitussarja. Toki näin tapahtuukin, mutta Venäjän hyökkäys Ukrainaan muutti ratkaisevasti koko maailman geopoliittista asentoa. Tämä vaikuttaa aivan kaikkeen toimintaan, myös rautakauppatarjontaan. Tulemmekin myöhemmin käsittelemään sitä, miten erilaiset talouspakotteet ja boikotit tulevat vaikuttamaan Rautakauppias.fi -sivustolla markkinoitaviin tuotteisiin. Tällä hetkellä pakotteiden vaikutus ei vielä näy rautakauppojen arjessa, ja toivottavasti tulitauko ja rauhanneuvottelut saadaan maaliin mahdollisimman nopeasti. Kaikesta huolimatta mennään tämän artikkelin pääasiaan, eli tutustutaan EPS-eristeeseen.
 
Yksi ratkaiseva asia koko talon energiatehokkuuden kannalta on eristemateriaalin valinta. Aikaisemmassa artikkelissamme esittelimme 7 eri vaihtoehtoa, joita olemme myöhemmissä artikkeleissamme esitelleet vielä erikseen. Nyt tämä artikkelisarja on päässyt viimeiseen osaan, ja on aika esitella EPS- eli styrox-eriste.
 
Kuten jo aiemmin kävimme läpi, on erilaisia eristemateriaaleja runsaasti tarjolla, ja eri materiaaleissa on hyvät ja huonot puolensa. Tilanteet vaihtelevat, joten emme pysty antamaan kaiken kattavaa neuvoa, mikä materiaali on sopivin. Tee siis perinpohjainen selvitystyö ennen lopullista materiaalivalintaa. Artikkelisarjamme tarjoaa tähän valintaprosessiin hyvän pohjan!
 
EPS-eriste – helposti työstettävä materiaali pienellä hiilijalanjäljellä
Styrox -levy on valmistettu polystyreenistä, ja styrox -nimi on jäänyt yleiseen käyttöön EPS-levystä puhuttaessa. Se eristää todella hyvin lämpöä. Asia, mitä moni ei tiedä, on se, että styrox-levyt ovat kokonaisuudessaan kierrätettävää materiaalia.
 
Styrox soveltuu käytettäväksi routaeristeenä, mutta sen avulla voi eristää myöskin katon, lattian ja seinät. EPS-eristettä onkin käytetty suomalaisessa rakentamisessa jo vuosikymmenien ajan, ja EPS-pakkaukset ovatkin erittäin tuttu näky suomalaisilla rakennustyömailla. Styrox on helposti muokattavaa ja erittäin kevyttä materiaalia, minkä lisäksi se on myös hinnaltaan kilpailukykyinen eristemateriaali. Tämän asian voit huomata esimerkiksi Lakkapään hinnastosta.
 
EPS-eriste päästää vesihöyryn läpi, mutta ei johda vettä kapillaarisesti. Sen hyvä lämmöneristys perustuu siihen, että styroxin rakenne on täynnä ilmaa, joka on suljettu solumaiseen rakenteeseen. Näin se ei päästä ilmavirtauksia eristeen läpi, ja lämmönsäätely on erittäin tasaista. Eli jos haluat verrattain edullisen, helposti muokattavan ja kevyen mutta samalla tehokkaan eristemateriaalin, kannattaa styrox ottaa ehdottomasti harkintaan.
 
Päädyitpä sitten hoitamaan eristykseen liittyvät asiat millä tavalla tahansa, muista aina se, että lisäeristys johtaa pienempiin lämmityskuluihin. Mitä pidempi aika kuluu, sitä moninkertaisemmin lisäeristys maksaa itsensä takaisin. Vaikka ilmasto lämpenee koko ajan, ehtii vuonna 2022 tehty lisäeristys viemään projektin plussan puolelle aivan takuuvarmasti 🙂
Kilpailuttamalla remonttihankintasi  Rautakauppias.fi -palvelussa, saat:
  • parhaan hinnan
  • tarjouspyyntösi helposti usealle eri tarjoajalle
  • valmiiksi mietityn tarjousmuodon, jolloin sinun ei tarvitse miettiä tarjouspyynnön sisältöä
  • mahdollisuuden pohtia rauhassa sitä, minkä tarjouksen valitset

Tämä kaikki on sinulle täysin ilmaista, eikä tarjouspyynnön jättäminen sido sinua mihinkään.