Suunnittele saunan valaistus hyvin – vältä pahimmat virheet!

Laadukkaan saunaelämyksen metsästys jatkuu.. aikaisemmissa blogikirjoituksissa olemme jo käyneet läpi saunomiseen vaikuttavia kriittisiä asioita kiukaan valinnasta saunan lasiseinien ja -ovien valintaan, lauteiden valintaa unohtamatta. Kaikesta tästä huolimatta ei saunan suunnitteluprosessi ole millään muotoa valmis, ennen kuin saunan valaistuksesta on päästy yhteisymmärrykseen. Tässä artikkelissa käydään läpi tärkeimpiä seikkoja, joita saunan valaistuksen suunnittelussa on otettava huomioon.

Saunan valaistus on ehkä se asia, mikä kaikista suurimmin vaikuttaa saunan tunnelmaan. Valaistuksella pystytään loihtimaan saunalle erilaisia ilmeitä lämminhenkisestä aina aavemaiseen versioon saakka. Vaikka et olisi valaistuksen huippuasiantuntija, niin pienellä suunnitteluvaivalla pystyt välttämään suurimmat ongelmatilanteet. Tämän artikkelin luettuasi vältyt usealta virheeltä, ja olet matkalla oikeaan suuntaan täydellisen saunaelämyksen metsästyksessä!

Yksi isompi valonlähde vai monta pientä?

Perinteisesti saunan valaistus on hoidettu yhdellä, lauteiden alapuolelle asennetulla yleisvalolla. Tässä on itse asiassa paljon hyviä puolia, sillä asennuksen vaivattomuuden lisäksi perinteinen saunavalo riittää valaisemaan koko saunan, ja tämä mm. helpottaa saunan siivoamista, sillä riittävän yleisvalon ansiosta jokainen pinta näkyy kirkkaana.

Saunalamppu

Jos asiaa ajatellaan pelkän tunnelman kannalta, ei yksittäinen saunavalo tule koskaan pärjäämään pienempien valojen sarjalle, vai oletko joskus ihastellut sellaisen saunan valaistusta, jossa yksittäinen ”pallo” lauteiden alla tuo kirjasta valoa? Varsinkin modernin saunan viimeistelyssä erilaiset Led- tai kuituvalot ovat aivan ehdottomia. Led-valoista saat hyvää lisäinfoa aikaisemmasta, led-valojen asiantuntijan haastatteluun perustuvasta blogikirjoituksesta

Paljonko saunan valaistus sitten maksaa? Mikä on esim. valonauhapaketin hinta? Saunan seinävalon saat jo muutamalla kymmenellä eurolla, kun taas hintahaarukan toisesta ääripäästä löydät lähes 1000 euroa maksavia kuituvalaistuspaketteja

Mitä valaistuksen suunnittelussa pitää huomioida?

Ensimmäinen huomioitava asia on se, mikä jo edellisessä kappaleessa nostettiin esille, eli millaista valaistusta (tunnelma/yleisvalo) saunaasi tarvitset? Yksi hyvä tapa on valita molemmat, iso saunalamppu siivousta varten ja pienempiä valonlähteitä luomaan tunnelmaa. Tunnelmaa saat luotua vaikkapa kuituvaloilla, jotka kohdistat saunojiin epäsuorasti seinän kautta. Jos saunassa on näyttävä kiuas, voit korostaa sitä esim. ledinauhalla, joka valaisee näyttävästi myös kiukaasta nousevan vesihöyryn. Kiukaan valintaan pääset tutustumaan tästä artikkelista.

Siinä missä aiemmin sauna valaistiin seinään kiinnitetyllä saunalampulla, kannattaa nykyiset valoratkaisut integroida saunan lauteisiin tai vaikkapa kattopaneelien saumoihin. Muista tällöin, että valaistuksen asennus pitää miettiä muun saunaremontin tai jo saunan rakentamisen yhteydessä! Tämä sen takia, että on hermoja raastavaa pistää sauna ensin muilta osin kuntoon ja alkaa vasta sitten miettiä valojen upottamista rakenteisiin.

Näillä vinkeillä vältät ainakin osan pahimmista virheistä saunan valaistuksen suunnittelussa. Muista kuitenkin aina konsultoida valosuunnittelun ammattilaista saadaksesi paras mahdollinen lopputulos. Tämä maksaa jonkin verran, mutta todennäköisesti se tulee säästämään sekä rahaa että hermoja pitkällä aikavälillä!

Mitä ikinä remontoit, kannattaa tehdä tarjouspyyntö Rautakauppias.fi -palvelun kautta. Tällä varmistat sen, että saat varmasti juuri sinulle sopivimman tarjouksen, eikä tämä palvelu maksa sinulle mitään. Tarjouspyynnön jättäminen ei sido sinua mihinkään. Palvelun kautta on kilpailutettu onnistuneesti niin pieniä kuin suuriakin rautakauppahankintoja. Parhaimmillaan säästät satoja, jopa tuhansia euroa, puhumattakaan vaivan ja hermojen säästämisestä, sillä koko prosessi hoituu helposti yhden tarjouspyyntökaavakkeen täytöllä. Anna meidän hoitaa loput!

Kilpailuttamalla remonttihankintasi  Rautakauppias.fi -palvelussa, saat:
  • parhaan hinnan
  • tarjouspyyntösi helposti usealle eri tarjoajalle
  • valmiiksi mietityn tarjousmuodon, jolloin sinun ei tarvitse miettiä tarjouspyynnön sisältöä
  • mahdollisuuden pohtia rauhassa sitä, minkä tarjouksen valitset

Tämä kaikki on sinulle täysin ilmaista, eikä tarjouspyynnön jättäminen sido sinua mihinkään.