6 vinkkiä – näin valitset saunan lauteet

Ennen kaikki oli helpompaa, myös saunan suunnittelu. Vaihtoehtoja oli käytännössä yksi, eli ”samanlainen sauna kuin kaikilla muillakin”. Nykyään kuluttajalla on runsaasti varaa mistä valita, ja ne materiaalit, joita on ennen käytetty lähinnä pörssiyritysten pääkonttorien edustussaunoissa, ovat nyt kaikkien saatavilla. Saunan lauteet ovat ehkä se elementti, joka kaikista eniten vaikuttaa saunan tunnelmaan, ja lauteiden valintaan kannattaakin käyttää runsaasti aikaa. Tässä artikkelissa kerrotaan, mitä asioita kannattaa ottaa huomioon lauteita valittaessa (tarjouspyynnön jättämisen lisäksi).

Koko saunan remontointi – mitä pitää ottaa huomioon?

Joskus on paikallaan tehdä isompi saunaremontti, missä käytännössä koko sauna laitetaan uusiksi. Parhaassa tapauksessa myös pesu- ja pukeutumistilat uusitaan samalla, jolloin nämä kaikki muodostavat yhdessä harmonisen kokonaisuuden. Saunaremontin hinta tosin nousee tässä tilanteessa todella korkeaksi, varaudu maksamaan koko remontista reilusti yli 10 000 euroa! Jos haluat selvitä pienemmillä kustannuksilla, mutta kuitenkin siten, että saat uutta ilmettä saunaasi, kannattaa ehdottomasti miettiä saunan lauteiden uusimista. Parhaimmillaan uudet lauteet muuttavat koko saunomiselämyksen tunnelman! Seuraavassa esitellään 6 vinkkiä lauteiden valintaan.

Lauteet

Saunan lauteiden valinta – 6 asiaa, jotka kannattaa ottaa huomioon

Lauteiden valitsemisen yhteydessä kuluttaja törmää valtavaan määrään erilaisia laudemalleja, jotka ovat kaiken lisäksi saatavilla lukuisina eri materiaaleina. Esimerkiksi Netraudan valikoimasta löydät todella kattavasti erilaisia laude-elementtejä kuin valmiita laudepakettejakin. Tässä jokaiselle laudehankintojen kanssa pähkäilevälle 6 vinkkiä lauteiden valintaan:

1. Valitse lauteiden malli sen mukaan, kuinka monta henkilöä saunoo kerralla

Jos saunassa on runsaasti tilaa, ja saunojia tulee olemaan kerralla yli neljä henkilöä, kannattaa saunaan yrittää saada mahtumaan vastakkain istuttavat lauteet. HUOM! Tämä siis mahdollistaa isommankin porukan saunomisen, mutta vaatii siis todella paljon tilaa! Yleensä pieniin perus-saunoihin mahtuu ainoastaan suora laude, ja silloin saunomaan pääsee maksimissaan kolme henkilöä samaan aikaan.

2. Suunnitele lauteiden sijoittelu siten, että kiuas ei aiheuta vaaratilanteita

Yleensä kiukaan suojaaminen tapahtuu jonkinlaisella kaiteella. Muista mitoittaa myös kaiteet oikein lauteita valitessasi!

3. Haluatko kestävät lauteet? Valitse materiaaliksi kuusi!

Kuusesta tehty laudemateriaali kestää todella hyvin kosteutta. Voit vielä suojata lauteet parafiiniöljyllä. Toista tämä käsittely esim. kahden vuoden välein, niin saunan puhtaanapito tulee huomattavasti helpommaksi.

4. Kapeat lauteet kuivuvat nopeammin.

Kapeiden lauteiden valinnalla varmistat sen, että lauteet kuivuvat mahdollisimman nopeasti. Pitkällä aikavälillä tämä on asia, mikä lisää saunan käyttöikää ilman remonttihuolia.

5. Mieti asiaa myös tunnelman kannalta

Kuten aiemmin mainittiin, on saunaan tarjolla valtava väärä erilaisia lauteita. Kestävyyden ja huoltovapauden lisäksi kannattaa totta kai miettiä myös tunnelmaa, jonka eri laudemallit saunaan luovat. Esimerkiksi jättiläistuija tai tervaleppä laudemateriaalina luo erilaisen tunnelman saunaan kuin vaikkapa vaalea kuusilaude.

6. Kilpailuta hankintasi!

Saunan remontointimateriaaleihin uppoaa joka tapauksessa iso summa rahaa, kannattaakin siis jättää tarjouspyyntö, jotta saat itsellesi sopivimman tarjouksen.

Näillä vinkeillä kohti miellyttävämpiä saunomiselämyksiä!

Kilpailuttamalla remonttihankintasi  Rautakauppias.fi -palvelussa, saat:
  • parhaan hinnan
  • tarjouspyyntösi helposti usealle eri tarjoajalle
  • valmiiksi mietityn tarjousmuodon, jolloin sinun ei tarvitse miettiä tarjouspyynnön sisältöä
  • mahdollisuuden pohtia rauhassa sitä, minkä tarjouksen valitset

Tämä kaikki on sinulle täysin ilmaista, eikä tarjouspyynnön jättäminen sido sinua mihinkään.