Sälekaihtimet vai pimennysverhot – vai molemmat?

Mikä oikeasti on se varmin kevään merkki? No ilman muuta se, kun Rautakauppias.fi -sivuston sälekaihdin-blogitekstin lukijamäärän nousee todella koviin lukemiin :). Vaikka pakkanen paukkuu vielä nurkissa, tuo valon määrän reipas kasvu jo mieleen tulevan kevään, jolloin luonto taas herää henkiin, ja pikkuhiljaa uskaltaudutaan taas terasseille ajanviettoon. Valon määrän kasvu näkyy joka päivä enemmän myös jokaisen kotona.

Nämä asiat tuotiin esille jo aiemmassa, sälekaihtimien hankintaan liittyneessä artikkelissamme. Kaikkihan me toivomme asunnoltamme valoisuutta, mutta makuuhuoneen pimentäminen nousee varmasti keskusteluissa esille jokaisessa kodissa viimeistään maaliskuussa. Vaikka valoisa asunto on varmasti jokaisen toiveena, ei ole lainkaan pahitteeksi, jos asunnon voi aina välillä pimentää. Sälekaihtimilla pimentäminen onnistuu, mutta riittääkö se?  Tässä artikkelissa nostetaan esille myös se vaihtoehto, että sälekaihdinten lisäksi voisi olla fiksua miettiä myös pimennysverhojen hankintaa.

Sälekaihtimet – mikä viisi asia kannattaa hankinnassa muistaa?

Tämä asia käytiin jo edellisessä aiheeseen liittyneessä kirjoituksessa läpi, mutta kertauksen vuoksi vielä ne 5 asiaa, jotka sälekaihdinten hankinnassa kannattaa huomioida:

1. Kilpailuta sälekaihtimet erikseen

Älä pyydä tarjousta sälekaihtimista ja sälekaihdinten asennuksesta samassa tarjouspyynnössä. Yleensä on kannattavampaa ensin ostaa tarjouspyynnön kautta sopivat sälekaihtimet ja vasta sitten pyytää asentaja paikalle. Tämä jo ihan senkin takia, että tarjouspyynnön jättäminen on tehty sinulle todella helpoksi!

2. Ota asennustapa huomioon

Päätätpä sitten asentaa tai asennuttaa sälekaihtimesi pinta-asennuksena tai integroituna mallina ikkunoiden väliin, on tämä asia otettava huomioon kaihdinten valinnassa. Muista, että tämä asia vaikuttaa jonkin verran kaihtimen mittoihin.

3. Valitse valkoiset sälekaihtimet

Jep, tylsältähän se voi kuulostaa, mutta yleensä kannattaa valita kaihtimiksi neutraali, valkoinen ratkaisu, ja tehdä näyttävät sisustusratkaisut muilla tavoin. Tämä sen takia, että valkoinen väri ei kerää lämpöä itseensä. Todella rajusti auringossa kuumenevat kaihtimet voivat jopa aiheuttaa vaurioita ikkunaan! Tämä riski voi olla todellinen varsinkin ikkunalasien väliin integroiduissa malleissa.

4. Tarvitsetko alhaalta ylös vedettävää kaihdinta – myös se on mahdollista

Tietyissä tilanteissa, esimerkiksi silloin kun asuntosi on katutasossa, ja haluat valoa asuntoosi uteliaiden katseiden sijaan, kannattaa miettiä vaihtoehtona alhaalta ylöspäin vedettävää kaihdinta. On mahdollista hankkia kaihtimet, joita voit vetää joko ylhäältä alas tai alhaalta ylös.

5. Jos arvostat käyttömukavuutta, valitse moottoroidut sälekaihtimet

Moottoroidut sälekaihtimet ovat ratkaisu sinulle, joka haluat ultimaattista helppoutta ja käyttömukavuutta kotiisi. Parhaimmillaan voit jopa ohjata kaihtimia matkapuhelimellasi. Pystyt yhdellä painalluksella muuttamaan asunnon tunnelman aivan toisenlaiseksi 🙂

Pimennysverhot  – parempi tulos kuin sälekaihtimilla?

Pimennysverhojen avulla saat muutamalla kympillä ostettua lähes täydellisen pimeyden makuuhuoneeseen. Varsinkin siinä tilanteessa, että verhojen vaikutusta tehostetaan sälekaihtimilla. Hankinta ja asennus on helppoa, ja esimerkiksi Ikean valikoimista löydät 15 erilaista pimennysverhomallia, joihin saat vielä lukuisia erilaisia värivaihtoehtoja valittavaksesi. Eli pimennysverhot eivät ole pelkästään pimentämistä varten, myös verhojen ulkonäkö kannattaa miettiä tarkkaan. Hintahaarukka on jossain määrin laaja, mutta käytännössä ihan parillakymmenellä eurolla saat jo kaikin puolin toimivat verhot. 

Teimme lyhyen kyselyn lähipiirissämme, ja saimme pikahaastatteluun tamperelaisen Antin, joka oli juuri hankkinut pimennysverhot uuteen kotiinsa. Tässä muutama kommentti Antilta:

”Moikka Antti, kertoisitko vähän tarkemmin, että kuinka juuri sinun kohdallasi täydellinen pimeys laskeutui makuuhuoneeseen?”

Heh heh, eiköhän se onnistu! Eli siis muutin joulukuussa 2021 uuteen kotiin, ja niin pimeään aikaan ei tullut mietittyä lainkaan huoneen pimentämistä. Nyt sitten oikeastaan jo helmikuun loppupuolella valoisuus alkoi ärsyttämään, ja sälekaihtimet eivät kerta kaikkiaan pimentäneet huonetta riittävästi. Näin, että herkkäunisena kaverina minulla ei ole varaa ottaa sitä riskiä, että maaliskuussa tulisi herättyä valoisuuden takia jo ennen kuutta, joten pimennysverhot olivat oikea ratkaisu.

”Mitenkäs valintaprosessi meni? Paljonko maksoit ja tarvitsitko apua asennuksessa?”

Pakko tunnustaa heti alkuun, että isä auttoi asennuksessa :). Tein sen ratkaisun, että en lähde kilpailuttamaan tätä hankintaa, vaan marssin suoraan lähimpään rautakauppaan, ja valitsin sen ensimmäisen vaihtoehdon, mikä käteen osui. En miettinyt verhoja varsinaisesti sisustuselementtinä 🙂

Maksoin verhoista 34,90€ ja verhotanko 19,90€. Tuo on mielestäni aika maltillinen hinta paremmista yöunista. Asentamiseen meni aikaa vartin verran (isä tosiaan oli auttamassa), koko homma oli siis erittäin kivuton. Vaikutuksen kyllä huomasi heti ensimmäisenä yönä!

Kiitokset Antille haastattelusta, pimennysverho on kyllä sellainen hankinta, mikä jokaisen herkkäunisen kannattaa tehdä!

Kilpailuttamalla remonttihankintasi  Rautakauppias.fi -palvelussa, saat:
  • parhaan hinnan
  • tarjouspyyntösi helposti usealle eri tarjoajalle
  • valmiiksi mietityn tarjousmuodon, jolloin sinun ei tarvitse miettiä tarjouspyynnön sisältöä
  • mahdollisuuden pohtia rauhassa sitä, minkä tarjouksen valitset

Tämä kaikki on sinulle täysin ilmaista, eikä tarjouspyynnön jättäminen sido sinua mihinkään.