Salaojien kunto vaikuttaa koko talon arvoon

Salaojien tehtävänä on pitää talon perustukset kuivina sekä estää kosteuden pääsemistä talon rakenteisiin. Varsinkin vanhemmissa omakotitaloissa törmätään valitettavan usein salaojituksen ongelmiin. Salaojaremontin hinnaksi voi tulla jopa kymmeniätuhansia euroja, mutta se on toisaalta pienempi hinta kuin kosteusvaurioiden korjaamisten hinta. Asunnon jälleenmyyntiarvo määräytyy omalta osaltaan myös salaojituksen laadun perusteella.

Salaojien huolto ja tarkistus – mitä voin tehdä itse?

Iso salaojaremontti kannattaa ilman muuta teettää asiantuntijalla, mutta on olemassa myös salaojien tarkistukseen ja huoltoon liittyviä toimenpiteitä, joihin meistä jokainen pystyy. Seuraavassa on lueteltuna asioita, joita sinun on otettava huomioon:

  •  Salaojat kannattaa tarkistaa pari kertaa vuodessa, varsinkin syksyinen tarkistus on tärkeä muistaa.
  •   Salaojien puhdistus on suoritettava vähintään kymmenen vuoden välein, pidä huolta siitä, että olet merkannut muistiin, milloin salaojat on viimeksi puhdistettu!
  •  Salaojien toimivuuden tarkistamisen voi tehdä juoksuttamalla vettä korkeimmalla olevaan tarkastuskaivoon. Talon jokaisen nurkan tarkastuskaivot tarkastetaan siten, että juoksutettava vesi virtaa myös niistä pois. Eli juoksuttamalla korkeimmasta kaivosta vettä nuo kaikki nurkat pystytään tarkistamaan. Veden pinta tarkastuskaivossa saisi olla korkeintaan alimman salaojaputken alareunan korkeudella. Jos vedenpinta on tätä korkeammalla, putkistossa on jotain vikana.
  • Jos tarkastuskaivo on keväällä aivan täysi tai tyhjä, saattaa salaojituksessa olla jokin ongelma. Tällaisessa tilanteessa kysy neuvoa asiantuntijalta.

Salaojista vedet johdetaan perusvesikaivoihin, joissa sijaitsee myös padotusventtiili. Alimmasta kaivosta vesi johdetaan hulevesiviemäriin. Muista, että itse tehty salaojien tarkistaminen antaa aina vain pintapuolisen tiedon salaojien kunnosta. Säännöllisin väliajoin tehtävällä, ammattilaisen hoitamalla salaojien kuntotarkastuksella varmistat sen, että voit asua vailla huolta salaojaputkiston heikosta kunnosta johtuvista kosteusvaurioista.

Joskus putkistoa on uusittava, muista kilpailuttaa ostoksesi!

Kilpailuttamalla remonttihankintasi  Rautakauppias.fi -palvelussa, saat:
  • parhaan hinnan
  • tarjouspyyntösi helposti usealle eri tarjoajalle
  • valmiiksi mietityn tarjousmuodon, jolloin sinun ei tarvitse miettiä tarjouspyynnön sisältöä
  • mahdollisuuden pohtia rauhassa sitä, minkä tarjouksen valitset

Tämä kaikki on sinulle täysin ilmaista, eikä tarjouspyynnön jättäminen sido sinua mihinkään.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös seuraavat artikkelit:

Talon maalausvinkit

Huopakaton asennus ja huolto

Vinkit piha-aidan rakentamiseen