Ehkäise homevauriot hyvällä sadevesijärjestelmällä

Kesä 2020 jää monelle mieleen poikkeuksellisen helteisestä kesäkuusta ja poikkeuksellisen sateisesta heinäkuusta. Tätä artikkelia kirjoitettaessa 1.8.2020 ulkona paistaa aurinko ja lämpötilakin on kivunnut yli 20 asteen. Kuitenkin takaraivossa jo kolkuttelee lähestyvän syksyn saapuminen, ja yleensä syksy tuo tullessaan runsaasti sadepäiviä. Kuinka talon voi suojata parhaalla mahdollisella tavalla sateen aiheuttamilta vaurioilta? Tässä artikkelissa kerrotaan, mitä elementtejä hyvään sadevesijärjestelmään kuuluu. Sadevesijärjestelmän voi asentaa itse jokainen omakotiasuja, mutta suosittelemme ehdottomasti sitä, että vähintään kysyt neuvoa ammattilaiselta, ennen kuin alat asennuspuuhiin.

Miksi tarvitsen hyvän sadevesijärjestelmän?

Yksi suurimmista syistä kotien homevaurioille on puutteellinen tai väärin asennettu sadevesijärjestelmä. Hyvä järjestelmä kerää tehokkaasti sadeveden, ja siirtää sen pois talon läheisyydestä. Jos sadevesi pääsee valumaan holtittomasti räystäsrakenteisiin, talon seiniin ja jopa talon perustuksiin, on edessä isoja kosteusongelmia.

Ei sovi myöskään unohtaa katolle kasautuvaa lunta. Vaikka olemme viime aikoina saaneet todistaa verrattain vähälumisia talvikelejä, on lunta silti voinut kertyä katolle jopa tuhansia kiloja. Tästä johtuen on erittäin tärkeää, että räystäskouru on riittävän lujasti kiinnitetty. Jos lumiesteet on asennettu koko lappeen pituudelta, ei lumi pääse painamaan räystäskourua, eli tällöin lumesta johtuvat ongelmat jäävät vähäisiksi. Joka tapauksessa nämä asiat on suunniteltava tarkkaan jo ennen asennusta.

Sadevesijärjestelmän osa-alueet 

Sadevesijärjestelmä koostuu mm. seuraavista osa-alueista:

  • syöksyputket
  • kaivot
  • viemärit
  • sadevesikourut
  • salaojat

Haastetta eri elementtien valintaan tuo se, että mahdolliset laatuongelmat alkavat näkyä usein vasta useiden vuosien käytön jälkeen. Varsinkin Suomessa ja muissa sellaisissa maissa, joissa vielä on kunnon talvi, joutuvat esim. räystäskourut todella koville. Heikkolaatuiset materiaalit johtavat siihen, että kourut saattavat hajota lumen painosta, ja myöskin heikkolaatuisten kourujen saumat saattavat alkaa vuotaa. Tästä johtuen kannattaa ehdottomasti joko vähintään konsultoida alan ammattilaista, tai ottaa koko paketti asennuksiin ammattitaitoiselta yritykseltä. Materiaalit voit aina kilpailuttaa, ammattilainen osaa kyllä sitten valita sopivimman vaihtoehdon.

Syöksytorvista vesi ohjataan sadevesikaivoihin. Jos niitä ei ole, voidaan vedet ohjata maassa olevia kouruja pitkin tai kerätä ne talteen esim. kasteluvedeksi. Syöksytorvien määrä riippuu lappeen pinta-alasta, noin 90 neliömetriä/syöksy. HUOM! Sadevesikouruja asennettaessa kannattaa asettaa kourunkannattimet kourun ukopuolelle, tämä helpottaa kourun puhdistustyötä. Kourujen valinnassa myös ulkonäköön kannattaa kiinnittää huomiota, sillä niitä on saatavilla useita erilaisia, ja jokaisen talon kohdalla pitääkin miettiä, minkälainen kouru sopii parhaiten talon yleisilmeeseen. 

Eli kertauksena vielä, sadevesijärjestelmä EI missään nimessä ole asia, jonka voi hoitaa ”halvimmalla vaihtoehdolla ja vähän sinnepäin”, tämä iskee vasten kasvoja ajan kuluessa. Vesi vaurioittaa ajan kuluessa talon rakenteita, ja näiden ongelmien korjaaminen tulee huomattavasti kalliimmaksi kuin kunnon sadevesijärjestelmä tulee ikinä maksamaan. Kaikki eri elementit kannattaa kilpailuttaa kerralla parhaan mahdollisen kokonaistarjouksen saamiseksi. Nämä asiat muistaen voit nukkua yösi rauhassa ja kuunnella sadepisaroiden ropinaa sen sijaan, että joutuisit kauhulla seuraamaan sääennusteita 🙂

Haluatko oman yrityksesi esittelyn sivuillemme? Ota yhteyttä niin teemme haastattelun!

Kilpailuttamalla remonttihankintasi  Rautakauppias.fi -palvelussa, saat:
  • parhaan hinnan
  • tarjouspyyntösi helposti usealle eri tarjoajalle
  • valmiiksi mietityn tarjousmuodon, jolloin sinun ei tarvitse miettiä tarjouspyynnön sisältöä
  • mahdollisuuden pohtia rauhassa sitä, minkä tarjouksen valitset

Tämä kaikki on sinulle täysin ilmaista, eikä tarjouspyynnön jättäminen sido sinua mihinkään.