Nikkaroisitko pihallesi halkokatoksen?

Omakoti- ja rivitaloissa varastotila on tunnetusti rajallista. Parhaimmassa tilanteessa sinulta löytyy sopiva varastotila polttopuille, mutta usein haloille ei ole resursseja rakentaa omaa varastoa. Tällöin päädytään valitettavan usein ratkaisuun, jossa polttopuut peitetään pressulla, mikä ei missään nimessä näytä tyylikkäältä ratkaisulta. On toki ymmärrettävää, että energia ei aina riitä kaikkiin pikku askareisiin, mutta puukatoksen rakentaminen on yksi niistä kodin pikku projekteista, joka on kerran rakennettava mutta joka tuo lisää laatua asumiseen usein vuosien, jopa vuosikymmenien ajaksi.
 
Halkojen säilytys on lähes jokaisessa kodissa haastavaa, ja yksi parhaista tavoista ratkaista tämä ongelma on pihalle sijoittuva puukatos. Kunnollinen halkokatos suojaa halkoja sään vaihteluilta ja tekee puiden pinoamisen helpoksi. Tässä artikkelissa käydään läpi eri vaihtoehdot puukatoksen hankintaan.  
 
halkokatos
 
Halkokatos suojaa puita ja tekee elämästä helpompaa
Halkokatos on helppo ostaa tai rakentaa. Usein se sijoitetaan nojaamaan esim. varaston seinään, mutta myös keskellä pihaa seisova halkokatos on mahdollinen. Pieni puukatos ei tarvitse rakennuslupaa eikä sitä yleensä edes tarvitse ilmoittaa, eri asia on sitten jos puukatosta laajennetaan pikkuhiljaa siten, että jossain vaiheessa voidaan jo puhua isosta puuvajasta. Mutta siis, perusmalliin et lupia tarvitse.
 
Sen lisäksi, että puukatos suojaa halkoja kosteudelta, päästää se myös ilmaa läpi ja näin sinulla on käytössäsi tuulettuneita, pintakuivia halkoja. Mutta kannattaako halkokatos rakentaa itse, vai olisiko viisaampaa ostaa valmis malli kaupasta? Käydään seuraavaksi läpi nämä eri vaihtoehdot. Allekirjoittanut päätyi hankkimaan valmiin halkokatoksen, vaikka sinänsä puukatos on yksi helpoimmista nikkarointiprojekteista. Kannattaa aina miettiä, mikä on oman osaamisen taso ennen kuin lähtee eri projekteihin 🙂
 
puukatos
 
Halkokatoksen ostaminen vs. rakentaminen itse
Meitä on moneen junaa, osalle kaikki kodin pikku askareet nostattavat tuskanhien pintaan. Osalle taas kaikki puuhastelu on erittäin nautinnollista, ja jopa hyvää vastapainoa hektiseen arkeen. Nämä asiat kannattaa huomioida myös puukatoksen kohdalla, osa tarttuu tässä vaiheessa jo vasaraan siinä missä osa meistä ajaa jo pihatieltä ulos kohti rautakauppaa.
 
Jos päädyt rakentamaan itse halkokatoksen, tarjoaa netti lukuisia eri ohjeita katoksen rakentamiseen. Ehkä yksi parhaista löytyy Meillä Kotona -lehden sivustolta. Ohjetta pystyy helposti muokkaamaan sen mukaan, kuinka paljon tarvitset katokseen tilaa. Hyvä yksittäinen vinkki on myös se, että puutavara kannattaa sahata valmiiksi jo edellisenä päivänä, niin itse katoksen saa pystytettyä hyvin yhden päivän aikana.
 
Myös Suomelan sivustolta löytyy erittäin hyvä ohje. Tässä versiossa katos rakennetaan kuormalavan päälle. Katosta on helppo siirrellä eikä se vaadi minkäänlaisia lupia. Myös tässä ohjeessa on selostettu erittäin tarkasti, mitä kaikkia tarvikkeita sinun pitää hankkia, minkä lisäksi rakentaminen on selostettu vaihe kerrallaan erittäin selkeällä tavalla.
 
Jos tällainen pikku puuhastelu ei kiinnosta, voit hankkia valmiin puukatoksen. Valinnanvaraa on paljon, esimerkiksi pelkästään Netraudan valikoimasta löydät kymmeniä eri malleja. Hintahaarukka on erittäin laaja, halvimmillaan selviät 157 €:lla siinä missä kallein malli maksaa (8.10.2021) 1199 euroa (tarjoushinta, normaalihinta 1499€). Tällöin kannattaa kiinnittää huomiota myös katoksen materiaaliin ja ulkonäköön. Joka tapauksessa tämä ratkaisu on erittäin vaivaton, voit jopa tilata katoksen kuljetettuna suoraan pihallesi!
 
Eli yhteenvetona voidaan todeta, että jos päädyt itse rakentamaan katoksen tai hankkimaan valmiin mallin, on kyseessä joka tapauksessa projekti, joka ei ole kovinkaan työläs. Tämä projekti ei myöskään ole hinnalla pilattu, joten varmasti jokaisella on mahdollisuus puukatoksen hankkimiseen. Ja muista, että katoksen avulla saat takkaasi aina pintakuivaa ja hyvin tuulettunutta puuta, joten siitä käyttömukavuudesta kannattaa jo jokunen euro maksaakin 😉 
Kilpailuttamalla remonttihankintasi  Rautakauppias.fi -palvelussa, saat:
  • parhaan hinnan
  • tarjouspyyntösi helposti usealle eri tarjoajalle
  • valmiiksi mietityn tarjousmuodon, jolloin sinun ei tarvitse miettiä tarjouspyynnön sisältöä
  • mahdollisuuden pohtia rauhassa sitä, minkä tarjouksen valitset

Tämä kaikki on sinulle täysin ilmaista, eikä tarjouspyynnön jättäminen sido sinua mihinkään.