Haastattelussa italialaisen pizzauunin rakentanut Jussi sekä valmiin paketin ostanut Markus

Joku voi vielä muistaa 80-luvun legendaariset jauheliha-ananas -peltipizzat. Monen perheen lauantai-illan traditiona oli nautiskella kovettuneella emmentaljuustolla kuorrutettua herkkua, jossa ravintoarvot olivat kohdallaan ja nälkä lähti takuuvarmasti. Näistä hetkistä on kuljettu pitkä matka nykyhetkeen, jossa erilaisia pizzavariaatioita kokeillaan rohkeasti, ja se juustokin on vaihtunut emmentalista johonkin muuhun. Perus-peltipizzojen sijaan pizzat paistuvat nykyään myös pihalle hankituissa pizzauuneissa, jotka mahdollistavat aivan toisenlaisen elämyksen. Tässä artikkelissa käydään läpi pizzauunin hankintaan liittyviä asioita, ja kerrotaan kahden pizzauunin tarina.  
 
Italialainen pizza
Tarvitseeko pizza todella erillisen uunin?
Jos haluat mahdollisimman autenttisen italialaisen pizzaelämyksen kotisuomessa, niin pizzauuni on silloin aivan ehdoton hankinta. Italialaiset pizzat paistetaan tavallista kuumemmassa lämpötilassa, ja tällöin uunin kivien on kestettävä kovia lämpötiloja. Ja koska tässä mennään aika pitkälle hifistelyosastolle, kannatta huomioida myös pizzauunin jykevä ulkonäkö. Eli jälleen kerran on huomioitava myös sisustuksellinen näkökulma!
 
Kuinka sitten saisin pizzauunin pihalleni? Käytännössä sinulla on kaksi vaihtoehtoa, joko rakennat itse tai ostat valmiin pizzauunin. Molemmissa vaihtoehdoissa on hyvät ja huonot puolensa. Pääsimme haastattelemaan sekä pizzauunin pihalleen rakentanutta Jussia, että valmiin uunin ostanutta Markusta. Annetaan siis heidän kertoa lisää siitä, kuinka homma hoitui.
 
Jos rakennat itse, varaa runsaasti aikaa
Espoolainen Jussi otti kesän 2021 lomaprojektikseen pizzauunin rakentamisen omakotitalon pihaan. Sopiva paikka oli katsottu jo talvella, ja muutenkin koko projekti oli suunniteltu valmiiksi jo ennen vappua. Seuraavassa Jussin kertomus uunin rakennusprojektista:
 
Pizza paistuu uunissa
 
”Työskentelen hektisessä ympäristössä asiantuntijatehtävissä, ja pihalla puuhastelu tarjoaa työhöni hyvää vastapainoa. Olen kokenut remontoija, joten tiesin osaamiseni riittävän tähän rakennusprojektiin. Tämä on tärkeä asia ottaa huomioon, sillä kaikkine pohjavaluineen tämä ei nähdäkseni onnistu ihan jokaiselta.”
 
”Eri vaiheet tässä hommassa menivät karkeasti näin: 1) suunnittelu ja materiaalien hankinta, 2) perustuksen ja rungon teko (tein rungon lecaharkoista), ja 3) uunin muuraaminen. Kuivumisaikojen takia tähän koko projektiin meni aikaa reilun viikon verran. Valmiit ohjeet löysin netistä ihan vain googlaamalla, en alkanut itse juurikaan soveltamaan mitään omia ratkaisuja”
 
”Uuni tuli kokonaisuudessaan maksamaan 640 euroa, sain tosin betonimyllyn käyttööni kohtuuhintaan, ja kaikki hankinnat (mm. tulenkesätävät tiilet, kevytbetoniharkot jne. kilpailutin).  Itse tekemisessä on tietty omat riskinsä, ja halvemmalla voisi selvitä valmiin uunin ostamalla, mutta toisaalta itse rakennettu pizzauuni on täysin ainutlaatuinen, ja siinä näkyy tekijän kädenjälki, eli jos vaan osaamista löytyy niin suosittelen rakentamista kaikille todella lämpimästi!”
 
Pizza uunissa pihalla
Jos ostat valmiin uunin, vertaile tarkkaan eri vaihtoehtoja
Keski-Suomessa suurehkossa omakotitalossa perheensä kanssa asuva Markus taas päätyi ostamaan valmiin pizzauunin pihalleen. Koska uunin rakentaminen vaatii osaamista, on valmiin uunin hankinta varmastikin monessa tilanteessa se järkevin ratkaisu. Annetaan seuraavaksi Markuksen kertoa oma tarinansa:
 
”Oikeastaan kaikki lähti käyntiin ihan hetken päähänpistosta, näin telkkarissa ohjelman, jossa valmistettiin kotiterassilla tidella herkullisen näköisiä pizzoja. Aloin välittömästi selvittämään asiaa, ja totesin, että rakennusprojektiin ei minulla ole riittävää osaamista eikä aikaa, mutta valmiin uunin ostamalla pääsin pyörittämään terassipizzeriaani jo seuraavana viikonloppuna! Eli valmiin uunin ostaminen oli kohdallani ainoa järkevä vaihtoehto.”
 
 
”Kartoitettuani eri vaihtoehdot, päädyin K-Raudan myymään kaasutoimiseen Ooni Koda 12 -pizzauuniin. Koko homma hoitui nopeasti, ja pääsin välittömästi leipomaan testipizzoja, eli suosittelen tätä ratkaisua ehdottomasti sellaisille henkilöille, jotka jonkin idean saatuaan haluavat päästä mahdollisimman nopeasti itse toteuttamisvaiheeseen. Hintaa uunille tuli 319€, mutta HUOM!HUOM! Kannattaa ostaa myös uunin suojapeite samalla, siitä tuli lisähintaa nelisenkymmentä euroa, mutta se maksaa kyllä itsensä takaisin.”
 
”Kaiken kaikkiaan olen ihan tyytyväinen valintaani, mutta ehkä sellainen varoituksen sana valmiin uunin ostajille, että jos käytte joskus kyläilemässä sellaisessa paikassa, jonka pihalla on muurattu pizzauuni, niin pieni kateus saattaa iskeä.. Kyllähän se vaan niin on, että jykevä muurattu uuni pieksee tunnelmassa (ja ehkä jopa maussa) tuollaisen kaasulla toimivan uunin mennen tullen.”
 
Kiitokset molemmille haastatelluille rehellisistä vastauksista! Eli loppujen lopuksi ei voida tarjota tässäkään tuotteessa kaikille sopivaa, yleispätevää ratkaisua. Päädyit sitten millaiseen ratkaisuun tahansa, niin muista, että aina kannattaa pyytää tarjous hankinnoistasi. Se ei maksa sinulle mitään, etkä sitoudu ostamaan, mutta saat tarjouspyynnön avulla juuri sinulle parhaiten sopivan ratkaisun 🙂 
Kilpailuttamalla remonttihankintasi  Rautakauppias.fi -palvelussa, saat:
  • parhaan hinnan
  • tarjouspyyntösi helposti usealle eri tarjoajalle
  • valmiiksi mietityn tarjousmuodon, jolloin sinun ei tarvitse miettiä tarjouspyynnön sisältöä
  • mahdollisuuden pohtia rauhassa sitä, minkä tarjouksen valitset

Tämä kaikki on sinulle täysin ilmaista, eikä tarjouspyynnön jättäminen sido sinua mihinkään.