Turvallisuutta ja tunnelmallisia iltoja pihavalojen avulla  

Iltojen hämärtyessä voidaan oikein suunnitellulla valaistuksella pidentää piha-alueen käyttöä aina ensilumeen saakka. Pihavaloilla voit luoda pihallesi tunnelmallisen ympäristön, jossa korostuvat juuri ne kohdat, jotka haluat nostaa esille (vaikkapa kylpytynnyri tai hienot istutukset). Pihavalaistusta suunniteltaessa on muistettava ottaa huomioon myös turvallisuuteen liittyvät asiat. Tässä artikkelissa kerrotaan pihavalaistuksen suunnittelusta, ja annetaan 7 vinkkiä onnistuneeseen valaistukseen.  

Pihavalaistuksen suunnittelu – mistä lähteä liikkeelle?

Kuten niin monessa muussakin rakentamiseen ja remontoitiin liittyvässä projektissa, myös valosuunnittelussa kannattaa miettiä ammattilaisen palkkaamista suunnittelun avuksi. Toki suunnitelman voi tehdä myös itse, ja pienempien projektien kohdalla tämä lieneekin järkevä vaihtoehto. Joka tapauksessa itse pihavaloista kannattaa tehdä tarjouspyyntö sopivimman kokonaisuuden saamiseksi. 

Valaistuksen avulla pääset päättämään siitä, mitkä asiat pihalla korostuvat, mutta myös niistä elementeistä, jotka halutaan jättää hämärän peittoon. Välttämättä sitä kompostia varten ei tarvitse hankkia erillistä kohdevaloa :). Toinen asia, mikä on mietittävä suunnitteluvaiheessa, on pihan turvallisuusnäkökulma. Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että kaikki kävelyreitit pitää valaista hyvin. Jos pihalla on esim. lasten leikkipaikka, on myös sen valaistukseen kiinnitettävä huomiota. Jo nämä asiat huomioimalla teet pihasta turvallisemman. Seuraavassa 7 vinkkiä, jotka kannattaa huomioida näiden edellä mainittujen asioiden lisäksi.

Autotalli - pihavalo

7 vinkkiä pihavalaistukseen – muista ainakin nämä asiat!
1. Muista valaista talonumero

Talonumero on monesti jo itsessään valaisin, mutta edelleen monissa rakennuksissa se on vain autokatoksen seinälle naulattu kyltti. Numeron valaiseminen kuulostaa mitättömältä asialta, mutta sen kerran kun joudut soittamaan hälytysajoneuvon kotiisi, voi numeron valaiseminen tuoda hälytysajoneuvon pihaan juuri sen ratkaisevan 90 sekunnin verran nopeammin… 

2. Korosta valaistuksessa syksyllä kukkivia kasveja

Myös tämä asia jää usein huomaamatta. Kesäisin koko piha kylpee valossa 24/7, mutta syysiltojen pimentyessä valaistusta kannattaa kohdistaa niihin alueisiin, missä kasvit kukkivat juuri silloin.

3. Muista, että ainoastaan pistotulpalliset valaisimet saa asentaa itse

Tämän asian pitäisi olla suurimmalle osalle meistä ihan itsestäänselvyys, eli konsultoi sähköurakoitsijaa siitä, kuinka paljon pihan ”täysremontti” tulisi sähköasennusten näkökulmasta kustantamaan, ja kuinka paljon se tulisi viemään aikaa. Usein riittävän hyvän lopputuloksen saa myös ilman kiinteitä sähköasennuksia, kunhan suunnittelutyö on tehty hyvin.

4. Muista miettiä valmiiksi, millä valaistusta tullaan ohjaamaan

Valaistuksen ohjaamiseen on monia eri vaihtoehtoja. Mieti siis tarkkaan jo suunnitteluvaiheessa, tullaanko valaistusta ohjaamaan liiketunnistimilla, hämäräkytkimillä, ajastimilla, tai vaikkapa puhelimeen ladattavalla kauko-ohjaimella.

5. Lisää suunnitelmaan muutakin kuin pihavalaisimia

Varsinkin talvella erilaiset lyhdyt ja esim. valosarjat ovat omiaan tuomaan tunnelmaa pihavalaistukseen. Älä siis jumiudu pelkkiin pihavalaisimiin – perinteinen ulkovalo on todella hyvä mutta valaistusta voi sitten ”maustaa” pienemmillä valoilla!

6. Rakennuksen väri vaikuttaa valon heijastavuuteen 

Taas yksi asia, jota ei helposti tule miettineeksi, vaikka tällä on valtava merkitys siihen vaikutelmaan, mitä valaistuksella saadaan aikaiseksi. Nyrkkisääntönä riittää, kun muistat, että tumma rakennus heijastaa valoa huomattavasti vähemmän kuin vaalea rakennus.

7. Tarkista säännöllisin väliajoin pihavalojen kunto

Pidä valaisimet ja lamput puhtaina ja tarkista samalla, että ne ovat ehjiä. Varmista samalla myös lamppujen kiinnitys!

Nämä vinkit on hyvä pitää mielessä, kun aloitat pihavalaistuksen suunnittelun. Muista aloittaa suunnittelu ajoissa, paras tilanne on tietenkin, jos näitä suunnitelmia pääsee tekemään jo talon rakennusvaiheessa. Vanhemman rakennuksen pihavalaistuksen isot muokkaukset on kätevintä tehdä piharemontin yhteydessä, kun kaivuutyötä tullaan joka tapauksessa tekemään.

Kilpailuttamalla remonttihankintasi  Rautakauppias.fi -palvelussa, saat:
  • parhaan hinnan
  • tarjouspyyntösi helposti usealle eri tarjoajalle
  • valmiiksi mietityn tarjousmuodon, jolloin sinun ei tarvitse miettiä tarjouspyynnön sisältöä
  • mahdollisuuden pohtia rauhassa sitä, minkä tarjouksen valitset

Tämä kaikki on sinulle täysin ilmaista, eikä tarjouspyynnön jättäminen sido sinua mihinkään.