Ammattilaisen vinkit pihasuunnitelman tekoon – pihasuunnittelun nykytrendit 

Kaunis piha luo edustavuutta kotiisi, mutta oikein tehtynä pihasuunnitelman avulla saadaan panostettua pihan ulkonäön lisäksi myös viihtyvyyteen. Suunnitelman teossa on mietittävä tarkkaan lukuisia eri muuttujia, ja usein tämä asia kannattaa jättää pihasuunnittelun ammattilaiselle. Saimme haastateltavaksi Vihervinkin pihasuunnittelija Minna Uskalin, ja kävimme hänen kanssaan läpi sekä pihasuunnittelun nykytrendejä että pihasuunnittelijan tärkeimpiä työkaluja.

Onko tällä hetkellä joitain vallitsevia trendejä pihasuunnittelussa?

”Muutamia asioita on selvästi havaittavissa, ennen haluttiin ensisijaisesti helppohoitoinen piha, nykyään satsataan enemmän kasvattamiseen mm. marjapensaiden ja hedelmäpuiden kautta. Hyötykasvien määrä on lisääntynyt, ja metsien kasveista (kuten lakka ja puolukka) on saatu puutarhaversioita. Lavakauluksista on tullut entistä suositumpia, ja tätä kautta myös esim. perunaa ja porkkanaa viljellään pihoissa aikaisempaa enemmän.”

Mitkä ovat sinun omat luottomateriaalisi, joita käytät pihasuunnittelussa?

”Luonnonkivet, niitä tulee käytettyä todella paljon. Käytän myös paljon havupuita, sillä ne näyttävät hienoilta vuodenajasta riippumatta. Tämä asia kannattaa aina huomioida pihasuunnittelussa, eli hyvin suunniteltu piha näyttää hyvältä myös talvella. Tämän lisäksi käytän myös lehtipuita, sillä kesällä ja ruska-aikaan ne ovat ehdottomasti kauneimpia!”

Mitkä ovat mielestäsi pihasomistajan tärkeimmät työkalut?

”Silmät ja mielikuvitus, näiden merkitystä ei voi väheksyä. Aikaisemmin tärkeä väline oli myös kynä, sillä kaikki suunnitelmat luonnosteltiin paperille. Nykyään suunnittelu tehdään tietokoneella, eli riittävät hyvä ja tehokas tietokone on oltava ihan ehdottomasti.”

Mitä neuvoja antaisit aloittelijalle pihasuunnitteluun? Mitä asioita olisi hyvä miettiä valmiiksi ennen pihasuunnittelijan tapaamista?

”Mieti tarkkaan, mitä itse haluat. Tee pihastasi sellainen, jossa viihdyt. Tämä asia korostuu nyt entisestään korona-aikana, hyvin suunniteltu piha tuo lomamatkat ja mökkipihan kotiovelle. Esimerkiksi pihasauna ja kylpytynnyri muuttavat koko pihan käyttötarkoitusta, ja saat rakennettua pihastasi itsellesi sopivan ”lomakohteen”. Jokaisen perheen kannattaakin miettiä, voisiko aiemmin matkailuun laitetun rahasumman laittaa pihasuunnitteluun.”

Suuri kiitos Minnalle haastattelusta! Vihervinkin sivuilta saat lisäinfoa mm. pihasuunnitteluun valmistautumisesta ja pihasuunnitelman teettämisen hinnasta. Pihasuunnitelma on hyvä teettää ammattilaisella ja hinta koostuu mm. suunnitteluun käytetystä ajasta ja siitä, mitä kaikkea pihasuunnitelmaan halutaan.

Haluatko oman yrityksesi esittelyn sivuillemme? Ota yhteyttä niin teemme haastattelun!

Kilpailuttamalla remonttihankintasi  Rautakauppias.fi -palvelussa, saat:
  • parhaan hinnan
  • tarjouspyyntösi helposti usealle eri tarjoajalle
  • valmiiksi mietityn tarjousmuodon, jolloin sinun ei tarvitse miettiä tarjouspyynnön sisältöä
  • mahdollisuuden pohtia rauhassa sitä, minkä tarjouksen valitset

Tämä kaikki on sinulle täysin ilmaista, eikä tarjouspyynnön jättäminen sido sinua mihinkään.