Kesä on ohi – aika pistää piha kuntoon talvea varten!

Syyskuun viimeinen viikonloppu – tuo ajankohta on monella merkattu kalenteriin merkinnällä ”pihatalkoot”, eli on se toinen kerta vuoden aikana, kun on lähes pakko vaihtaa muutama sana naapuruston kanssa :). Idea talkoiden taustalla on kuitenkin erittäin hyvä, sillä asuitpa sitten omakoti-, kerros- tai rivitalossa, on pihalle tehtävä syyshuolto. Jos et saa talkooväkeä kasaan, niin ei hätää! Tässä artikkelissa kerromme ne asiat, jotka sinun ainakin kannattaa tehdä, jotta voit olla huoletta pihan suhteen ja siirtyä seuraavaan vaiheeseen, eli sen 7 kuukautta kestävän talven odottamiseen.. 
 
Mitä kaikkea pihan syyshuoltoon kuuluu?
Halusit tai et, niin jos vähänkin välität asuntosi jälleenmyyntiarvosta, on pihan huoltotoimenpiteet tehtävä. Sinänsä hyvällä talkooporukalla koko tapahtuma on ihan mielekäs, mutta jos et ihan hirveästi rakasta pihalla puuhastelua, niin tee ainakin seuraavat viisi asiaa. Näiden lisäksi on toki muutakin, mutta pääset näillä oikein hyvin alkuun:
 
1. Suojaa pihakalusteet. Jos sinulla on vaja tai jokin muu kalusteiden säilytyspaikka, vie pihakalusteet säilöön. Jos tällaista mahdollisuutta ei ole niin suojaa tuotteet pihalle peitteellä.
 
2. Puhdista räystäskourut ja syöksyputket lehdistä ja muusta roskasta. Tätä ei kannata vielä ihan syyskuun loppupuolella tehdä, sillä tässä vaiheessa kaikki puut eivät vielä ole pudottaneet lehtiään.
 
3. Haravoi lehdet ja leikkaa vielä kerran nurmikko. Isommat lehdet voivat muodostaa nurmikon päälle tiiviin kerroksen, minkä jälkeen nurmikko voi kuolla lehtikerroksen alle.
 
4. Leikkaa pensasaidat. Muista kuitenkin, että lehdet eivät enää kasva takaisin ennen talvea, eli älä leikkaa liikaa. Poista samalla myös puiden mahdolliset irtolehdet pensasaidasta.
 
5. Suojaa nuoret puut ja pensaat. Muuten saatat kevään tullen huomata, että pihalla käyskennellyt söpö jänis on käynyt ohimennen nakertamassa puiden runkoja… 
 
Kannattaako syksyllä istuttaa enää mitään, vai onko se enemmän kevään juttuja?
Tähän on helppo vastata: kyllä kannattaa! Esimerkiksi piha-aita -istutukset voidaan hyvin laittaa lokakuussa käyntiin. Samoin myös vaikkapa kukkasipulien istuttaminen syksyllä maksaa itsensä takaisin heti alkukeväästä, kun varret pistävät esiin. Nämä kaikki istutukset kannattaa suunnitella hyvissä ajoin, ja ajoittaa istutukset siten, että maa on vielä lämmin ja syyssateet kastelevat säännöllisesti tuoreita taimia.
 
Eli yhteenvetona voidaan tästä kaikesta todeta se, että pihan syyshuoltoa ei kannata laiminlyödä, sillä se yksi asialle omistettu sunnuntai maksaa kyllä itsensä takuuvarmasti takaisin. Ja jos asut taloyhtiössä, saat samalla naapureidesi hyväksynnän 🙂 Ja tosiaan, usein pihatalkoot ovat ihan mukava tapahtuma, joka parhaimmillaan jatkuu aamuyön pikkutunneille!
Kilpailuttamalla remonttihankintasi  Rautakauppias.fi -palvelussa, saat:
  • parhaan hinnan
  • tarjouspyyntösi helposti usealle eri tarjoajalle
  • valmiiksi mietityn tarjousmuodon, jolloin sinun ei tarvitse miettiä tarjouspyynnön sisältöä
  • mahdollisuuden pohtia rauhassa sitä, minkä tarjouksen valitset

Tämä kaikki on sinulle täysin ilmaista, eikä tarjouspyynnön jättäminen sido sinua mihinkään.