Pihakivien asennus – vinkit asennukseen ja pihakivien valintaan
Pihan yleisilmeeseen jokainen meistä pystyy vaikuttamaan onnistuneella pihakivien valinnalla ja asennuksella. Terassin ohella pihakivetys on asia, jonka avulla pystyt muuttamaan koko talosi ilmettä ilman, että itse talon ulkonäköä tarvitsisi muuttaa. Terassin rakentamiseen verrattuna pihakivien asennus on ehkä asteen verran vaikeampaa, mutta kun varaat asennukseen hyvin aikaa ja valmistaudut henkisesti tekemään tarkkuutta vaativaa työtä, onnistut varmasti!
Koko juttu lähtee onnistuneista pohjatöistä – nyt tarkkana!
Pohjatöiden merkitystä ei voi liikaa korostaa, sillä kylmä fakta on, että koko projektin pystyy tuhoamaan jo pohjatyövaiheessa. Toisaalta taas huolellisesti tehdyt pohjatyöt varmistavat sen, että kokonaisuus pysyy ehjänä ja sitä kautta myös pihan ulkonäkö saa ansaitsemansa kohennuksen.
Routimaton alusta saadaan aikaiseksi vaihtamalla routiva maanosa soraksi, tai käyttämällä eristelevyä kantavan kerroksen alla. Mikäli pihalla tullaan ajamaan autolla, on tärkeää käyttää myös reunakiviä, sillä ne estävät pihakivien liikkumisen. Auton paino nimittäin pakottaa pihakiviä kivetyksen reunaa päin. HUOM! Älä myöskään lado pihakiviä ajon suuntaisesti.
Eristä alue noin 30cm pihakivialueen yli, tällöin routa ei pääse asennuksen reunoilta kivetyksen alle. Kun nämä pohjatyöt on tehty hyvin ja saatu valmiiksi, on seuraavana vuorossa asennushiekan levittäminen. Asennushiekka on yleensä kivituhkaa tai hiekkaa, ja sen raekoko vaihtelee välillä 0-8 mm. Hiekkaa levitetään soran/kantavan kerroksen päälle noin 3 cm -paksuiseksi kerrokseksi. HUOM! Muista tarkistaa ennen asennushiekkaa, että kallistukset ovat kunnossa ja vesi valuu pois rakennuksista.
Pyri tasaiseen kerrospaksuuteen, koska tällöin täryttäessä pinta painuu joka kohdasta tasaisesti. Käytä apuohjureita (esim. suoraa lautaa, metalliputkia) kun tasaat hiekan. Apuohjureiden avulla voit myös tarkistaa pintojen kaadot. Asennushiekan tasaamisessa pinta siis tasataan suoran oikolaudan avulla apuohjureita käyttäen.
Nyt päästään vihdoin latomaan pihakiviä, kuinka toimitaan?
Aloita pihakiveyksen asennus AINA rakennuksesta, talon seinä on hyvä paikka aloittaa. Muista tarkistaa, onko rakennus suora, ja ovatko seinälinja 90 asteen kulmassa. Varsinkin vanhojen rakennusten kohdalla tässä kohtaa tulee olla tarkkana, suorat kulmat eivät ole mikään itsestäänselvyys.
Käytä pihakivien asentamisessa apuna linjalankaa, näin saat varmistettua suorat linjat koko asennuksen ajan. Ja muista, että aloitat maltilla. Arvioi ja mittaa, että asennus lähtee oikein suhteessa koko alueeseen sekä rakennuksiin. Älä kävele tasatun asennushiekan päällä, lado asennuskivet siten, että olet jo valmiiksi asennettujen kivien päällä. Mikäli sinun on joissain tilanteissa pakko kävellä hiekan päällä, laita routaeristyslevyä kyseiselle paikalle “laituriksi”.
Jos sinun pitää leikata pihakiviä, se onnistuu parhaiten kulmahiomakoneella ja timanttilaikalla, tai mekaanisella giljotiinilla. Muista tällöin käyttää kuulosuojaimia, hengityssuojaa sekä suojalaseja. Tämä sen takia, että pihakivien leikkaus on poikkeuksellisen meluisaa sekä pölyistä työtä.
Pihakivetys saumataan saumaushiekalla, jonka raekoko on välillä 0,5-1,0 mm. Harjaa saumaushiekkaa kivetyksen päälle, ja viimeistele koko työ 100 kg -tärylevyllä. HUOM! Jos betonilaattojen paksuus on alle 6 cm – älä käytä tärytintä! Muista varata hieman ylimääräistä saumahiekkaa, sillä sitä tullaan tarvitsemaan kun hiekka asettuu kivien väleihin.
Pihakiven valinta ja hinta
Pihakiven valinnassa kiven paksuus näyttelee merkittävää roolia. Valinta eri kivien välillä menee seuraavien suuntaviivojen mukaan:
- 30 mm paksuinen betonilaatta sopii kävelyyn, esim. pihateihin joissa ei ole ratistusta
- 40-50 mm paksuinen liuskekivi sopii hyvin esimerkiksi polun tai pation päällysteeksi
- 50-60 mm paksuinen betonikivi sopii esim. pihoille, joissa ei ole raskasta liikennettä
- 80 mm ja sitä paksummat kivimateriaalit kestävät myös raskaan liikenteen.
Pihakivien hinnat vaihtelevat riippuen pihakivestä (toki aina kannattaa kilpailuttaa 🙂 ) ja sen materiaalista, mutta yleisenä nyrkkisääntönä voidaan todeta, että halvimmat maksavat noin 11€/neliömetri ja siitä hinta kipuaa aina yli kolmeenkymmeneen euroon neliöltä. Varsinkin isompien alueiden kohdalla jo muutaman euron säästö neliömetriltä vaikuttaa suuresti kokonaishintaan.
Laita koko piha kerralla kuntoon! Lue vinkit seuraavista artikkeleista:
Kilpailuttamalla rautakauppahankinnat Rautakauppias.fi -palvelussa, saat:
- parhaan hinnan
- tarjouspyyntösi helposti usealle eri tarjoajalle
- valmiiksi mietityn tarjousmuodon, jolloin sinun ei tarvitse miettiä tarjouspyynnön sisältöä
- mahdollisuuden pohtia rauhassa sitä, minkä tarjouksen valitset
Tämä kaikki on sinulle täysin ilmaista, eikä tarjouspyynnön jättäminen sido sinua mihinkään.