Pihakivien asennus kesällä 2022 – mitä asioita pitää muistaa?

Kesä on vihdoin täällä! Tai ainakin kesäkuu, vettä sataa ja lämpötilassakin olisi toivomisen varaa.. toisaalta monelta on varmasti unohtunut kesän 2021 helteiden jälkeen, että tätähän se kesä usein on! Jossain vaiheessa poutasää koittaa, ja kesän piha-askareet ovat taas to do -listalla. Yksi tärkeä projekti on pihakivien kuntotarkistus ja puhdistus, mahdollisesti jopa uusien pihakivien hankinta. Tässä artikkelissa käydään asian perusteet läpi.

Jos pihakivet uusitaan, mitä pisää ottaa huomioon?

Pihakivien asennusta olemme jo käsitelleet vuonna 2020 julkaistussa blogitekstissämme. Jo silloin korostimme pohjatöiden tärkeyttä, ja sama asia on edelleen kovaa valuuttaa. Pohjatöiden merkitystä ei voi liikaa korostaa, sillä kylmä fakta on, että koko projektin pystyy tuhoamaan jo pohjatyövaiheessa. Toisaalta taas huolellisesti tehdyt pohjatyöt varmistavat sen, että kokonaisuus pysyy ehjänä ja sitä kautta myös pihan ulkonäkö saa ansaitsemansa kohennuksen.

Routimaton alusta saadaan aikaiseksi vaihtamalla routiva maanosa soraksi, tai käyttämällä eristelevyä kantavan kerroksen alla. Mikäli pihalla tullaan ajamaan autolla, on tärkeää käyttää myös reunakiviä, sillä ne estävät pihakivien liikkumisen. Auton paino nimittäin pakottaa pihakiviä kivetyksen reunaa päin. HUOM! Älä myöskään lado pihakiviä ajon suuntaisesti.

Eristä alue noin 30cm pihakivialueen yli, tällöin routa ei pääse asennuksen reunoilta kivetyksen alle. Kun nämä pohjatyöt on tehty hyvin ja saatu valmiiksi, on seuraavana vuorossa asennushiekan levittäminen. Asennushiekka on yleensä kivituhkaa tai hiekkaa, ja sen raekoko vaihtelee välillä 0-8 mm. Hiekkaa levitetään soran/kantavan kerroksen päälle noin 3 cm -paksuiseksi kerrokseksi. HUOM! Muista tarkistaa ennen asennushiekkaa, että kallistukset ovat kunnossa ja vesi valuu pois rakennuksista. 

Pyri tasaiseen kerrospaksuuteen, koska tällöin täryttäessä pinta painuu joka kohdasta tasaisesti. Käytä apuohjureita (esim. suoraa lautaa, metalliputkia) kun tasaat hiekan. Apuohjureiden avulla voit myös tarkistaa pintojen kaadot. Asennushiekan tasaamisessa pinta siis tasataan suoran oikolaudan avulla apuohjureita käyttäen. 

Nyt päästään vihdoin latomaan pihakiviä, kuinka toimitaan?

Aloita pihakiveyksen asennus AINA rakennuksesta, talon seinä on hyvä paikka aloittaa. Muista tarkistaa, onko rakennus suora, ja ovatko seinälinja 90 asteen kulmassa. Varsinkin vanhojen rakennusten kohdalla tässä kohtaa tulee olla tarkkana, suorat kulmat eivät ole mikään itsestäänselvyys. 

Käytä pihakivien asentamisessa apuna linjalankaa, näin saat varmistettua suorat linjat koko asennuksen ajan. Ja muista, että aloitat maltilla. Arvioi ja mittaa, että asennus lähtee oikein suhteessa koko alueeseen sekä rakennuksiin. Älä kävele tasatun asennushiekan päällä, lado asennuskivet siten, että olet jo valmiiksi asennettujen kivien päällä. Mikäli sinun on joissain tilanteissa pakko kävellä hiekan päällä, laita routaeristyslevyä kyseiselle paikalle ”laituriksi”.

Jos sinun pitää leikata pihakiviä, se onnistuu parhaiten kulmahiomakoneella ja timanttilaikalla, tai mekaanisella giljotiinilla. Muista tällöin käyttää kuulosuojaimia, hengityssuojaa sekä suojalaseja. Tämä sen takia, että pihakivien leikkaus on poikkeuksellisen meluisaa sekä pölyistä työtä.

Pihakivetys saumataan saumaushiekalla, jonka raekoko on välillä 0,5-1,0 mm. Harjaa saumaushiekkaa kivetyksen päälle, ja viimeistele koko työ 100 kg -tärylevyllä. HUOM! Jos betonilaattojen paksuus on alle 6 cm – älä käytä tärytintä! Muista varata hieman ylimääräistä saumahiekkaa, sillä sitä tullaan tarvitsemaan kun hiekka asettuu kivien väleihin. 

Pihakivet

Pihakiven hoito

Varsinaisesta pihakivien valinnasta olemme siis kirjoittaneet jo aiemmin, mutta kun valinta ja asennus on tehty, niin mitäs sitten? Tämän jälkeen kannattaa suorittaa vuosittain erinäisiä hoitotoimenpiteitä. Vaikka tekisit mitä, niin aikojen kuluessa erilaiset kasvustot valtaavat tilaa pihalaattojen päältä, joten säännölliset toimenpiteet ovat ehdottoman tärkeitä pihalaattojen hoidossa.

Tapoja kasvustojen poistoon on ollut vuosien saatossa useita erilaisia, ja eri tapojen tehoissa on eroa. Tämä toki riippuu myös osittain siitä, kuinka antaumuksella ja tarkasti eri työvaiheet suoritetaan. Erilaisia mahdollisia tapoja ovat ainakin seuraavat:
 
1. Eliöiden harjaus pois hiekkaa apuna käyttäen. Tämä tapa lienee ehkä se perinteisin, ja parhaimmillaa tällä keinolla saa varsinkin jäkälät hangattua pois hyvinkin tehokkaasti. Suurin ongelma tässä kuitenkin on se, että vaikutus ei yleensä ole kovin pitkäikäinen, ja harjausoperaation saa uusia usein. Yleensä lopputuloksena on myös se, että osa jäkälästä jaa hyvästä harjauksesta huolimatta poistamatta.
 
2. Suovalla hankaaminen. Tämä tapa toimii myös jossain määrin samalla tavalla kuin hiekalla harjaaminen, eli käsivoimia käyttäen mekaanisesti harjaamalla kasvustoa saadaan poistettua. Ongelmatkin ovat aika samankaltaisia, eli usein kaikkea ei saada harjattua täysin pois, ja näin käsittely pitää toistaa usein.
 
3. Painepesuri, johon saa yhdistettyä terassipesurin. Tämä tapa on erittäin tehokas ja se säästää käsivoimia hankausvaihtoehtoihin verrattuna.  Tässäkään vaikutus ei ole kovin pitkäikäinen, voitkin siis valmistautua tekemään saman pesun enintään vuoden välein. Mutta siis jos omistat tarvittavat laitteet niin tämä on jo oikein hyvä ratkaisu! 
 
Terassipesuri
 
4. Laatanpesuaine, tämä toimii oikein tehtynä parhaiten. Erilaisia pesuaineita on saatavilla lukuisia eri vaihtoehtoja, mutta yleensä ihan se perusmalli toimii hyvin. Kastele ensin laatat, sekoita pesuaine veteen ja harjaa laatat pariin kertaan siten, että huuhtelet laatat vedellä harjausten välissä. 
 
Näillä ohjeilla pääset jo todella pitkälle! Ja tottakai, jos tarkoituksenasi on uusia/hankkia ne ensimmäiset pihalaatat, niin hankinnat kannattaa ehdottomasti kilpailuttaa. Vain sillä tavalla varmistat sen, että saat hankittua juuri sinulle sopivat pihakivet juuri sinulle sopivaan hintaan.
Kilpailuttamalla rautakauppahankinnat Rautakauppias.fi -palvelussa, saat:
  • parhaan hinnan
  • tarjouspyyntösi helposti usealle eri tarjoajalle
  • valmiiksi mietityn tarjousmuodon, jolloin sinun ei tarvitse miettiä tarjouspyynnön sisältöä
  • mahdollisuuden pohtia rauhassa sitä, minkä tarjouksen valitset

Tämä kaikki on sinulle täysin ilmaista, eikä tarjouspyynnön jättäminen sido sinua mihinkään.