10 vinkkiä aidan rakentamiseen
Aidan rakentaminen pihalle on asia, joka kannattaa huomioida jo taloa ostaessa tai jopa talon rakennusvaiheessa. Parhaimmillaan aita merkitsee tontin rajat, suojaa tuulelta, melulta ja jopa uteliailta katseilta. Kuten niin monissa muissakin kodin pikku projekteissa, on aidan rakentamisessakin hyvin suunniteltu jo puoliksi tehty. Kerromme kymmenen vinkkiä, joiden avulla saat aidan rakennettua ja vältät tyypilliset virheet, joihin aidan rakentamisessa sorrutaan.
1. Varmista ennen rakentamisen aloitusta, onko aidan rakentaminen alueellasi luvanvaraista toimintaa. Tarvittavan toimenpideluvan voi anoa rakennusvalvonnasta, eri kuntien säännöt ja määräykset vaihtelevat jonkin verran. Muista keskustella asiasta myös naapurisi kanssa 🙂
2. Ota huomioon se, miltä aidan ympäristö näyttää. Tässä kohdassa kannattaa huomioida esim. talon tyyli, ja miettiä, millainen aita ei riitele talon ulkonäön kanssa.
3. Huomioi myös tontin kasvillisuus. Piha-aita saattaa varjostaa ikävästi tontin kasveja, ja tätä kautta aita muuttaa joidenkin kasvien elinympäristöä.
4. Mieti valmiiksi aitatolppien etäisyys. Sopiva etäisyys vaihtelee välillä 1,5 – 2,5 m.
5. Tarkista maaston korkeuserot, ennen kuin valitset tai teet itse aitaelementit. Mikäli maaston korkeuseroja ei ole huomioitu suunnittelussa, voi aita näyttää vinolta. Käytä tarkistamisen apuna vatupassia tai linjalankaa.
6. Mieti, haluatko yksi- vai kaksipuolisen verhouksen aidallesi. Tämä vaikuttaa aidan ulkonäön lisäksi mahdollisesti mm. siihen, kuinka ilmavirtaukset läpäisevät aidan.
7. Panosta aikaa aidan materiaalin valintaan. Mikäli rakennat aidan puusta, hyvä valinta on pitkäkestoinen, painekyllästetty puumateriaali. HUOM! Muista tällöin, että kyllästetyn puun maalaamista kannattaa odottaa vuoden verran.
8. Käytä aitatolppien asentamisessa maakiiloja tai kierrettävää ruuvipaalua. Kestopuiset aitatolpat voi juntata myös suoraan maahan.
9. Aidan maalaaminen on verrattavissa talon maalaamiseen. Sen voi tehdä todella perusteellisesti tai sitten vähän rennommin. Tämä vaikuttaa lopputulokseen ja maalaukseen kulutettavaan aikaan. Lisää yleistä asiaa maalaamisesta talonmaalaus -artikkelissamme.
10. Muista käyttää AINA ulkotiloihin sopivia materiaaleja. Esimerkiksi naulat, ruuvit, helat ja kulmaraudat on valittava siten, että ne soveltuvat ulkoilmaan. Huomioi myös, että toisiinsa kosketuksissa olevat materiaalit kuten kiinnikkeet, naulat ja ruuvit ovat samoja.
Piha-aidan rakentaminen on yksi niistä kodin projekteista, joka ei välttämättä vaadi kirvesmiehen koulutusta, vaan hieman vähäisemmällä osaamisellakin aidan saa rakennettua. Jos asenne on kunnossa, niin lähes jokainen pystyy rakentamaan vähintäänkin tyydyttävän arvosanan saavan piha-aidan, jos ei muuten niin sopivan talkooporukan avustuksella homma hoituu kivuttomasti. Eli ilman muuta kannattaa heittäytyä rohkeasti rakennushommiin, muista miettiä kaikki nuo mainitut 10 kohtaa valmiiksi, sillä suunnittelu maksaa itsensä takaisin nopeasti. Ja vielä yksi asia, muista aina kilpailuttaa rautakaupat pienemmissäkin hankinnoissa!
Laita koko piha kerralla kuntoon! Lue vinkit seuraavista artikkeleista:
Kilpailuttamalla remonttihankintasi Rautakauppias.fi -palvelussa, saat:
- parhaan hinnan
- tarjouspyyntösi helposti usealle eri tarjoajalle
- valmiiksi mietityn tarjousmuodon, jolloin sinun ei tarvitse miettiä tarjouspyynnön sisältöä
- mahdollisuuden pohtia rauhassa sitä, minkä tarjouksen valitset
Tämä kaikki on sinulle täysin ilmaista, eikä tarjouspyynnön jättäminen sido sinua mihinkään.