Pergola – rakentaisinko itse vai ostaisinko valmiin?

Moni on sitä mieltä, että tärkein asia onnistuneella pihamaalla on hyvin harkittu ja tyylikäs terassi. Kun terassi on valmis, voidaan alkaa miettiä kaikkia mahdollisia lisähankintoja, jotka entisestään lisäävät pihan käyttömukavuutta. Laadukas pihasuunnitelma ja grillikatos, miksei jopa oma allas, ovat hyviä esimerkkejä mahdollisista seuraavista projekteista. Yhtenä mahdollisuutena kannattaa miettiä pergolan hankintaa, sillä se tuo ison lisän pihan tyylikkääseen vaikutelmaan. Mitä siis tarvitsee tietää onnistuakseen pergolan hankinnassa?
 
Pergola on siis rakennelma, joka on yleensä puusta tehty ja jonka katolle ja seiniin voit kasvattaa erilaisia köynnöskasveja. Riippuen hieman siitä, kuinka avoin pihasi muutoin on, kannattaa ainakin yhdelle pergolan seinustalle rakentaa kunnon seinä, jolloin saat hieman suojaa tuulelta ja sateelta. Pergolan yhteyteen voit laittaa vielä vaikkapa ruokailuryhmän sekä muita istutuksia, jolloin pergolan käyttöaste todennäköisesti nousee. umpeen. Seuraavassa kerrotaan lisää itse pergolan hankinnasta.
 
pergola
Osaisinko rakentaa pergolan?

Varmasti iso osa meistä osaa rakentaa pergolan itse. Yleensä et tarvitse rakentamiseen rakennuslupaa, mutta tämä asia kannattaa vielä varmistaa kunnan rakennusvalvonnasta. Ja kuten kaikissa pihaprojekteissa, ota myös naapurisi huomioon 🙂 Jos maaperä on routivaa ja tai tarkoituksenasi on tehdä pergolaan valokate, kannattaa perustuksiin satsata kunnolla ja tehdä perustus pilareihin kiinnitettävien jalkojen avulla.

Käytettävään puumateriaaliin kannattaa panostaa, sillä se joutuu kestämään kovia sääolosuhteita. Esimerkiksi painekyllästetty puu on hyvä valinta pergolan puumateriaaliksi. Nämä kaikki kannattaa tietenkin kilpailuttaa, sillä tarjouspyynnön avulla varmistat sen, että saat juuri itsellesi sopivan ratkaisun. Muista, että kaikkien käytettävien ruuvien, naulojen ja muiden kiinnikkeiden on oltava ruostumattomasta teräksestä valmistettuja!

Kun olet hankkinut kaiken tarvittavan (perustus, pystytolpat, lattia, yläpalkit, mahdollinen valokate), olet valmis tositoimiin! Pergolan rakennusohjeita on netti pullollaan, lue ohjeet ensin huolella läpi ennen varsinaisen työskentelyn aloittamista. Ja jos vähänkin epäilet kykyjäsi, käänny suosiolla ammattilaisen puoleen.

Valokate

Vai ostaisinko sittenkin valmiin pergolan? Mitä se tulisi maksamaan?

Yksi vaihtoehto on ostaa valmis pergola. Esimerkiksi teräksisen valmispergolan kokoaminen hoituu nopeasti eikä sinun tarvitse stressata siitä, onko kaikki rakennuspalikat mitattu oikein. Ennen hankintaa kannattaa kuitenkin miettiä, onko teräksinen pergola juuri sitä, mitä olet halunnut, sillä materiaali vaikuttaa todella paljon valmiin pergolan yleisvaikutelmaan.

Jos haluat todella panostaa laatuun, on valittavanasi esimerkiksi Taloon.comin malli, joka on moottoroitu ja säleet kääntyvät  nappia painamalla. Kyseinen malli sisältää muitakin bonuksia, mm. led-valaistuksen. Eli tunnelman ja käyttömukavuuden kannalta tässä on valtava eri siihen perusmalliin!

Mitä pergolat sitten maksavat? Hintahaarukka on tässä(kin) tuotteessa todella laaja, mutta esimerkiksi Netraudan valikoimista saat (15.5.2021) edullisimillaan pergolan reilulla kolmellasadalla eurolla siinä missä kallein malli kustantaa hieman yli 5000€. Eli kannattaa perehtyä tarkoin eri myyjien valikoimaan ja valita se juuri itselle sopiva malli sopivilla ominaisuuksilla ja sopivalla hinnalla. Ja tottakai myös valmiin pergolan hankinnasta voit tehdä tarjouspyynnön 🙂 

Kilpailuttamalla remonttihankintasi  Rautakauppias.fi -palvelussa, saat:
  • parhaan hinnan
  • tarjouspyyntösi helposti usealle eri tarjoajalle
  • valmiiksi mietityn tarjousmuodon, jolloin sinun ei tarvitse miettiä tarjouspyynnön sisältöä
  • mahdollisuuden pohtia rauhassa sitä, minkä tarjouksen valitset

Tämä kaikki on sinulle täysin ilmaista, eikä tarjouspyynnön jättäminen sido sinua mihinkään.