Miksi maksaisin parketista? Katso vinkit lattiamateriaalin valintaan.

Oletko uusimassa lattiaa vai kenties rakentamassa kokonaan uutta taloa? Lattiamateriaalit ovat yksi tuotekategoria, joista Rautakauppias.fi -sivustolle jätetään todella paljon tarjouspyyntöjä. Lattiamateriaalin valinta on joka tapauksessa yksi isosti asunnon tunnelmaan vaikuttava asia. Usein eri vaihtoehtoja puntaroidessa päätyy aina saman kysymykseen: parketti vai laminaatti? Vai kenties vinyylilaatta? Tässä artikkelissa tuodaan esille ne tärkeimmät asiat, jotka sinun on ennen valintaa mietittävä. Kuten niin monen muunkin remontti/sisustusasian kohdalla, kannattaa myös lattiamateriaalin valinnassa miettiä asioita todella pitkällä, jopa kymmenien vuosien tähtäimellä. Esimerkiksi parkettilattia voidaan saada hiottua hyvään kuntoon jopa 40 vuoden käytön jälkeen. Älä siis tee valintaasi, ennen kuin olet miettinyt asioita myös pitkällä tähtäimellä!

Parkettilattia, miksi ihmeessä maksaisin enemmän, kun on olemassa myös halvempia vaihtoehtoja?

Parkettilattia eroaa laminaatista monella eri tavalla. Siinä missä laminaattilattia koostuu yhteen asennetuista laminaattilaudoista, on parketti täysin puusta valmistettu lattiamateriaali. Tämä näkyy myös hinnassa, parkettien hinnat esim. K-raudassa ovat suurimmillaan yli 100 euroa neliöltä. Parketista sanotaan usein, että se ”tuntuu mukavalta jalkojen alla”. Tämä ilman muuta pitääkin paikkaansa, parketti tuntuu lämpimältä ja miellyttävältä. 

Yksi parketin hyvistä puolista on myös mahdollisuus käsitellä parketti useampaan kertaan. Hiomalla tai öljyämällä parketin saa ehostettua loistavaan kuntoon, ja tämä tuo jopa vuosikymmeniä lisää parketin käyttöikään. Toki tämäkin prosessi vie aikaa ja vaivaa, jos haluat täysin huolettoman lattian, kannattaa miettiä laminaattilattiaa potentiaalisena vaihtoehtona. 

Laminaattilattia, edullinen vaihtoehto ilman huoltostressiä

Käytännössä laminaattilattia on laminaatin päälle printattua puukuviota. Mutta mutta… jos tutustut asiaan tarkemmin, huomaat, että nykyajan laminaattilattioita ei silmämääräisesti pysty erottamaan parketista. Kun tähän vielä lisätään helpon asennettavuuden lisäksi parkettiin verrattuna todella edullinen hinta, päätyy moni lattiaremontoija harkinnan jälkeen laminaattivaihtoehtoon.

Onko laminaatissa sitten mitään huonoa? Moni on sitä mieltä, että laminaatti tuntuu jalkoihin liukkaammalta materiaalilta, ja parkettiin verrattuna laminaattilattia tuntuu jalkoihin kylmemmältä. Tosin lattialämmityksen avulla laminaattilattia saadaan tuntumaan miellyttävän lämpimältä. Ja on niitäkin, jotka pitävät parkettilattiaa statukseen liittyvänä asiana, ja laminaatti on heille ”halpa feikkilattia” 🙂

Parkettilattia vai laminaatti? Ota nämä 5 asiaa huomioon.

Ennen lopullista valintaa, käy läpi vielä nämä 5 asiaa, joiden avulla voit muodostaa paremmin näkemyksen siitä, mikä vaihtoehto on juuri sinulle sopiva:

1. Onko perheessäsi lemmikkejä? Tällöin laminaattilattia voi olla paras vaihtoehto (hieman lemmikistä riippuen), sillä parketti ei kestä kovin hyvin lattiaa raapivia kynsiä.

2. Tuleeko lattia lapsiperheen käyttöön? Laminaattilattia kestää todella hyvin kulutusta ja iskuja, eli se saattaisi soveltua paremmin lattiamateriaaliksi. 

3. Onko talossa lattialämmitys? Jos ei ole, laminaatti tuntuu kylmältä verrattuna parkettiin. 

4. Haluatko mahdollisesti tulevaisuudessa muuttaa lattian ulkonäköä? Parketin ulkonäköä on mahdollista muuttaa pintakäsittelyllä.

5. Mieti tarkkaan budjettisi, laminaattilattia on huomattavasti edullisempi vaihtoehto.

Muista, että valitsitpa sitten kumman materiaalin tahansa (tai vaikkapa vinyylilaatan), niin jättämällä tarjouspyynnön Rautakauppias.fi -palveluun voit olla varma siitä, että voit valita juuri sinulle sopivimman tarjouksen!

Kilpailuttamalla remonttihankintasi  Rautakauppias.fi -palvelussa, saat:
  • parhaan hinnan
  • tarjouspyyntösi helposti usealle eri tarjoajalle
  • valmiiksi mietityn tarjousmuodon, jolloin sinun ei tarvitse miettiä tarjouspyynnön sisältöä
  • mahdollisuuden pohtia rauhassa sitä, minkä tarjouksen valitset

Tämä kaikki on sinulle täysin ilmaista, eikä tarjouspyynnön jättäminen sido sinua mihinkään.