Tavarat jatkuvasti hukassa? Mitä asialle voi tehdä?

Minimalismi on nyt kovasti pinnalla, ja hyvä niin, sillä sitä kautta ihmiset ovat yhä enemmän alkaneet miettiä omia kulutustottumuksiaan. Tällä hetkellä on ehdottomasti trendikkäämpää esitellä sitä, kuinka vähän erilaista tavaraa kodissa on, kuin sitä, mitä kaikkea hienoa kotiin on tullut hankittua. Tämä on myös ekologisesta näkökulmasta hieno asia! Kuitenkaan sellaiseen tilanteeseen ei ikinä tulla kodeissa pääsemään, että tavaroiden säilytystä ei tarvitsisi lainkaan miettiä, oli tavaraa sitten kuinka vähän tahansa. Mitä kaikkea asialle voi tehdä?

Tässä artikkelissa esitellään askelmerkit säilytysratkaisuiden järkevöittämiseen. Missään nimessä tämä ei ole vaivaton prosessi, vaan saat varautua siihen, että aikaa tähän menee, ja mitään järin mukavaa työtä se ei ole! Kuitenkin lopussa jälleen kerran kiitos seisoo, sillä oikeilla säilytysratkaisuilla saat arjestasi huomattavasti vaivattomampaa, ja myös mieli lepää paremmin harmonisessa kodissa! 

Säilytys

4 askelta kohti onnistuneita säilytysratkaisuja

Tavarapaljous yllättää viimeistään muuton yhteydessä. Kuinka tätä kaikkea sälää on tullut hamstrattua näin valtavasti? Muuton yhteydessä kannattaa ilman muuta karsia tavaroita rajulla kädellä, mutta ihan arjen helpottamiseksi koko säilytyskuvio kannattaa pistää uusiksi nyt heti. Seuraavassa kolme askelta, jotka läpikäymällä saat kodistasi toimivamman:

1. Karsi todella rajusti tavaran määrää.

Ja siis nyt puhutaan siitä, että karsit TODELLA rajusti tavaran määrää. Aloita ihan perusanalyysista: onko sinulla hyllyllinen cd-levyjä, mutta ei cd-soitinta? Onko sinulla tallessa kaikki tärkeät vakuutuspaperit parin vuosikymmenen takaa? Onko lapsiluku täynnä, mutta ne kaikki ihanat lastenvaatteet lepäävät komerossa? Lelut? Astiat? Vanhentunut elektroniikka? Vaatteet ja kengät, joita et ole käyttänyt vuosiin? Karsi kaikki tämä pois. Kyllä, ihan kaikki! 

Kannattaa jo henkisesti varautua siihen, että tavaramäärän vähentäminen vie todella paljon aikaa, sillä se tarjoaa jokaiselle ihanan nostalgiatripin menneisyyteen. Alat muistella sitä vanhaa asuntoa, autoa, työporukkaa jne. Mutta silti, nyt pitää olla armoton, kaikki vaan kylmästi roskiin!

2. Onko sinulla varastotila? Laita sinne pelkästään kausitavarat!

Varastotila on hyvä asia olla olemassa, mutta todella helposti sinne tulee tuupattua jos jonkinlaista turhaa tavaraa. Käy tarkkaan läpi kaikki varastosta löytyvä, ja karsi armotta ylimääräinen pois. Varastoon pitäisi jäädä vain vuodenaikojen vaihteluun liittyvät tavarat, kuten talviurheiluvälineet ja auton kesä/talvirenkaat. Tämä helpottaa elämääsi huomattavasti, optimoimalla varaston tavarat myös löydät ne tarvittavat tavarat helpommin.

3. Kartoita kaikki kodin hukkatilat ja tee niistä säilytystiloja

Ovatko säilytyskaapit ja muut säilytysratkaisut ”lattiasta kattoon” -malleja? Hukkatilaa voit löytää esim. portaiden tai sängyn alta. Joskus kannattaa investoida kiinteisiin kalusteisiin ja rakentaa säilytystä varten optimoidut kaapistot. Menisikö myös jonkun oviaukon yläpuolelle esim. hylly?

4. Kun ensimmäiset kolme askelta on otettu, hanki vasta sitten puuttuvat säilytyslaatikot yms.

Jotta saat kotisi säilytysratkaisut järjestettyä parhaalla mahdollisella tavalla, vaatii se yleensä vähintään muutaman säilytyslaatikon hankkimista. Erilaisia laatikostoja ja kaappeja löytyy aivan kaikenlaista kokoa ja näköä. Etsimällä löydät varmasti sinulle sopivimmat ratkaisut, mutta tärkeintä on, että toimit tässä artikkelissa mainitussa järjestyksessä, eikä niin että ensin hankit kotisi täyteen kaikkia kivoja säilytyslaatikoita, ja vasta sitten alat miettiä tavaramäärän vähentämistä jne.

Säilytysratkaisut on siis hyvä miettiä kerralla kuntoon. Hyvällä suunnittelulla saat itsellesi sujuvamman arjen, jossa päivittäisestä valveillaoloajasta mahdollisimman pieni osuus menee erilaisten tavaraoiden haeskeluun. Ota tämä asia siis vaikkapa (pidennetyn) viikonlopun projektiksi 🙂

Kilpailuttamalla remonttihankintasi  Rautakauppias.fi -palvelussa, saat:
  • parhaan hinnan
  • tarjouspyyntösi helposti usealle eri tarjoajalle
  • valmiiksi mietityn tarjousmuodon, jolloin sinun ei tarvitse miettiä tarjouspyynnön sisältöä
  • mahdollisuuden pohtia rauhassa sitä, minkä tarjouksen valitset

Tämä kaikki on sinulle täysin ilmaista, eikä tarjouspyynnön jättäminen sido sinua mihinkään.