Panelointi – valitse oikea materiaali ja sävy

Paneeli kattoon tai seinillä – sen avulla saat laitettua kotisi ilmeen uuteen uskoon. Ja mikä parasta, panelointi myös vaikuttaa huoneilman kosteuteen hyvällä tavalla. Eli bonuksena sisustusnäkökulman lisäksi saat myös parempilaatuista huoneilmaa asuntoosi. Kuten niin monessa muussakin kodin remonttiprojektissa, myös sisätilojen paneloinnin kohdalla hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Ota siis mukava asento, tutustu tämän artikkelin panelointivinkkeihin, ja jätä eri materiaaleihin tutustuttuasi tarjouspyyntö Rautakauppias.fi -sivustolle.

Mitä panelointi oikeastaan tarkoittaa?

Hienosti sanottua, paneeli on yhdistettyjä verhouskappaleita, joissa on ponttiliitos. Ponttiliitos mahdollistaa ensinnäkin vaivattoman kappaleiden yhdistämisen, mutta myös lopputuloksessa näkyvän tasaisen pinnan. Eli kun käytät ponttiliitosta, eivät reunat pääse “irvistelemään”.

Paneelimateriaaleja on erilaisia, paneeli voi olla tehty mm. puusta (yleensä mänty tai kuusi), muovista, tai eri puukuitumateriaaleista. Puupaneelit on helppo lakata, petsata, tai jopa vahata, eli saat varmasti seinä- tai kattopaneeleihin haluamasi sävyn. Esimerkiksi K-raudan verkkokaupan valikoimissa erilaisia katto- ja seinäpaneeleita oli 194 erilaista mallia (21.11.2020). Mitä johtopäätöksiä tästä voidaan vetää? Ainakin se, että varaa riittävästi aikaa paneelin valintaan!

Sisäseinän panelointi – mitä asioita pitää ottaa huomioon?

Seinien panelointi on yhä suositumpaa, sillä erilaiset sisustusblogit ovat nostaneet kiitettävästi esille panelointia lähes jokaiseen kotiin sopivana sisustusratkaisuna. Muutamia asioita on hyvä nostaa esille seinien panelointiin liittyen:

1. Panelointi voidaan tehdä vaakaan tai pystyyn, jopa vinot paneloinnit ovat mahdollisia. Nyrkkisääntönä voidaan todeta, että vaakapanelointi antaa leveyden tuntua kun taas pystypanelointi luo korkeamman vaikutelman huoneeseen.

2. Mitä jos valitsisitkin puolipaneelin? Tällöin seinän alaosa olisi paneelia yläosaan taas tulisi paneeliin ulkonäköön yhteensopiva tapetti? Kannattaa miettiä myös tätä ratkaisua, netti on pullollaan kuvia onnistuneista ratkaisuista!

3. Paneelin pintakäsittely vaikuttaa todella paljon huoneen tunnelmaan. Pieniin tiloihin saat lisättyä valoisuutta vaaleilla paneelisävyillä, kun taas avariin tiloihin tummemmat sävyt toimivat yleensä paremmin.

4. Osaisinko tehdä paneloinnin itse vai pyydänkö ammattilaisen apuun? Panelointi ei asetu remonttien joukossa sinne kaikista vaikeimpaan päähän, mutta jos hiemankin epäröit osaamistasi, pyydä ammattilainen avuksi.

5. Riittäisikö sittenkin se, jos vain maalaisin seinät? Aina ei kannata rynnätä suoraan paneeliostoksille, sillä muista, että myös maalaamalla saat asuntosi ilmeen uusittua!

Katon panelointi – uskaltaisinko?

Katon paneloinnissa pätevät osittain samat asiat kuin yllä mainitussa seinän paneloinnissa, eli värisävyt ratkaisevat paljon ja ammattilainen kannattaa yleensä kutsua apuun. Kattopaneelien asennuksessa kannattaa huomioida, millä seinällä asunnon ikkunat ovat, ja tehdä panelointi ikkunaseinän suuntaisesti. 

Rapattuihin kattopintoihin ja betonikattoihin on laitettava ensin alustarimat, joihin paneelit kiinnitetään. Tällöin on otettava huomioon kaikki kattoon tehdyt sähköasennukset, eli niiden tarvitsema tila on tärkeä katsoa valmiiksi, ennen kuin rimoja aletaan kiinnittää. Pidä alustarimojen etäisyys toisistaan maksimissaan 60 senttimetrissä. 

Jos koet epävarmuutta asennuksen suhteen, mutta haluaisit silti kokeilla asennusta itse, niin vielä yksi vinkki. Ehkä parhaimman ohjeistuksen asennukseen tarjoaa legendaarinen Remontti-Reiska vuodelta 2006. Videon jälkeen oletkin jo todennäköisesti valmis tarjouspyynnön tekoon 🙂

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Kilpailuttamalla remonttihankintasi  Rautakauppias.fi -palvelussa, saat:
  • parhaan hinnan
  • tarjouspyyntösi helposti usealle eri tarjoajalle
  • valmiiksi mietityn tarjousmuodon, jolloin sinun ei tarvitse miettiä tarjouspyynnön sisältöä
  • mahdollisuuden pohtia rauhassa sitä, minkä tarjouksen valitset

Tämä kaikki on sinulle täysin ilmaista, eikä tarjouspyynnön jättäminen sido sinua mihinkään.