Palovaroitin – pieni hankinta, joka voi osoittautua arvokkaaksi
Löytyyhän kodistasi palovaroitin? Pitäisi ilman muuta löytyä, se kun on pakollinen sekä jokaisessa kodissa että vapaa-ajan asunnossa. Palovaroitin havaitsee alkavan tulipalon ja hälyttää erittäin voimakkaalla äänellä aivan jokaisen henkilön, joka on asunnossa sillä hetkellä. Palovaroittimen toimivuus on myös muistettava testata säännöllisin väliajoin. Mutta mitä asioita pitää ottaa huomioon palovaroittimen hankinnassa, ja kuinka se pitää asentaa? Näitä asioita käydään läpi tässä artikkelissa.
Palovaroittimen hankinta
Otetaan tähän alkuun muutama suora poiminta Turvallisuus- ja kemikaaliviraston sivuilta:
“Palovaroittimien on täytettävä standardin SFS-EN 14604 Palovaroittimet vaatimukset. Standardia myy Suomen Standardisoimisliitto SFS ry. Palovaroittimien vaatimustenmukaisuus osoitetaan CE-merkinnällä.”
“Sähköverkkoon kytkettyihin uudisasuntoihin pitää asentaa sähköverkkoon kytkettävät palovaroittimet. Vaatimus koskee myös vapaa-ajan asuntoja.”
Eli käytännössä tilanne on se, että jos olet vasta rakentamassa taloa, tulee palovaroittimet kytkeä sähköverkkoon. Suurimmassa osassa kotitalouksista tilanne ei ole kuitenkaan tämä, vaan palovaroittimet hankitaan erikseen, ja ne ovat yleensä paristokäyttöisiä. Palovaroittimien määrä riippuu asuntosi koosta, asunnossa on oltava vähintään yksi palovaroitin jokaista alkavaa kuuttakymmentä neliömetriä kohden.
Palovaroittimen valinta on sikäli kivutonta, että jos menet lähimpään rautakauppaan, et tule löytämään sieltä sellaista varoitinta, jossa ei ole CE-merkintää, ja jonka toimintaan ei voisi luottaa. Eli varoittimien laatustandardit ovat korkealla, mutta tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö varoittimen toimivuutta pitäisi säännöllisin väliajoin testata!
Eri palovaroitinmalleja löytyy markkinoilta runsaasti, esimerkiksi K-raudan valikoimista löydät yhteensä 67 erilaista mallia (6.11.2021). Kannattaakin miettiä valmiiksi sekä tarvitsemasi ominaisuudet (esim. palo- ja häkävaroitin samassa), että myös halutessasi kaikkia ei-niin-tärkeitä seikkoja, kuten varoittimen ulkonäköä ja hintaa. Palovaroittimien hinnat vaihtelevat jonkin verran, halvimmillaan saat hankittua varoittimen kuudella eurolla, parhaimmillaan pääset maksamaan jopa 80€ kappaleelta. Sinänsä nuo halvimmatkin vaihtoehdot toimivat hyvin, mutta perehdy aina itse varoittimien ominaisuuksiin ennen lopullista ostopäätöstä!
Palovaroitin hankittu – kuinka se sijoitetaan oikeaoppisesti?
Kun olet onnistuneesti hankkinut itsellesi sopivimman palovaroittimen/palovaroittimia, on varoitin vielä sijoitettava oikealla tavalla. Seuraavassa luetellaan 5 asiaa, jotka sinun kannattaa huomioida:
1. Lue ne asennusohjeet! Liian usein teknisiä laitteita otetaan käyttöön ilman ohjeiden lukemista, ja tässä kohtaa panokset ovat sen verran suuret, että ei kannata missään nimessä riskeerata ja jättää asennusohjeita lukematta.
2. Ota huomioon asunnon ilmavirtaukset, väärässä kohdassa ilmavirtaukset voivat saada laitteen reagoimaan hitaammin.
3. Ei kannata asentaa varoitinta keittiöön, todennäköisesti varoitin huutaisi harva se päivä ruoanlaiton yhteydessä.
4. Sijoita palovaroitin huoneen keskelle kattoon siten, että matkaa seinään, nurkkaan tai kattopalkkiin on vähintään 50cm.
5. Pyri siihen, että sijoitat varoittimen vähintään kolmen metrin päähän ilmanvaihtolaitteista, vähintään viiden metrin päähän takasta ja vähintään metrin päähän lampuista. Tämä laskee huomattavasti väärien hälytysten määrää.
Ja sitten vielä, muista testata palovaroittimen toimivuus vähintään kerran kuukaudessa, mielellään toki useamminkin. Tämä onkin sellainen juttu, johon on haasteellista luoda onnistunut rutiini. Moni henkilö on onnistunut kytkemään testauksen osaksi asunnon viikkosiivousta, ja se onkin ehdottomasti kannatettava asia. Jos testaus tuppaa jatkuvasti unohtumaan, niin laita puhelimesi muistuttamaan sinua asiasta esim. kahden viikon välein.
Mukavaa ja paloturvallista pikkujoulukautta kaikille! 🙂