Haaveissa kylpytynnyri pihalle? Muista ainakin nämä asiat!

“No siis palju ainakin hommataan heti ensi keväänä!”. Tätä lausetta viljelevät sekä omakoti- että kesämökkirakentajat. Ja se on ihan ymmärrettävää, mikä olisi hienompaa kuin nauttia kauniista kesäilloista paljussa istuskellen? Paljun valinta kannattaa tehdä harkiten ja siihen on varattava hyvin aikaa, sillä kylpytynnyreitä on tarjolla runsaasti erilaisia, ja pahimmassa tapauksessa väärin valittu palju jää todella vähälle käytölle. Joissain tilanteissa ulkoporeallas saattaisi olla parempi vaihtoehto.

Mitä asioita on huomioitava kylpytynnyrin valinnassa?

Ennekuin pääset nauttimaan lasin kuohuvaa kylpytynnyrissäsi, mieti valmiiksi nämä valintaan liittyvät asiat:

1. Mikä tulee olemaan paljun käyttäjien määrä?

2. Tuleeko kylpytynnyri kesä- vai ympärivuotiseen käyttöön?

3. Haluanko sähkö- vai puulämmitteisen kylpytynnyrin?

4. Eristetty palju vai ei? Eristetty on kätevä varsinkin talvikäytössä, sekä jos tarkoituksenasi on kylpeä todella usein.

Suomessa myydään noin 15 000 kylpytynnyriä vuodessa, ja erilaisia malleja löytyy laidasta laitaan. Jo kylpytynnyrin materiaalin valinnassa on useita vaihtoehtoja: puu, metalli, muovi, ja lasikuitu. Jopa ilmatäytteisiä paljuja on myynnissä. Mikäli käytät merivettä kylpemiseen, muista että kaminan on silloin kestettävä suolavettä. Seuraavassa lyhyesti eri kylpytynnyrimateriaaleista:

Puupalju

100%:sti puisten paljujen kysyntä on vähentynyt kuluneiden vuosien aikana. Tämä johtuu ihan siitä yksinkertaisesta syystä, että täysin puusta valmistettujen paljujen hoitaminen on raskaampaa verrattuna muihin vaihtoehtoihin. Puupalju siis vaatii enemmän hoitotoimenpiteitä, siltikään se ei ole niin pitkäikäinen kuin muut vaihtoehdot. Puupaljujen hinnat lähtevät 800 eurosta ylöspäin.

Muovi/lasikuitupalju

Nämä ovat materiaaleiltaan erittäin helppohoitoisia ja kestäviä. Paljuista löytyy lukuisia eri värivaihtoehtoja, myös paljun muodossa on runsaasti valinnanvaraa. Täysin ongelmattomia nämäkään vaihtoehdot eivät ole, lasikuitupaljusta voi ajan myötä irrota teräviä säikeitä, jotka saattavat jopa aiheuttaa lieviä ihovaurioita. Kuitenkin verrattuna puupaljuihin muovi/lasikuitupaljut ovat helppoja ja pitkäikäisiä vaihtoehtoja. Hinnat alkavat noin 1200 eurosta ja siitä mennään ylöspäin mallista riippuen.

Metallipalju 

Metallipaljut ovat usein alumiinista valmistettuja. Tämä vaihtoehto sopii sinulle, jos olet valmis maksamaan hieman enemmän saadaksesi erittäin kestävän ja TODELLA helppohoitoisen paljun itsellesi. Metallipaljussa voit kylpeä ilman huolia raskaista huoltotoimenpiteistä. Muista kuitenkin pitää huolta siitä, ettei metallipinta pääse naarmuttumaan. Metallipaljut ovat huomattavasti kalliimpia kuin muut vaihtoehdot, noin 2500 eurolla saat jo laadukkaan metallipaljun.

Paljun ulkonäkö riippuu osittain tietenkin materiaalista, puu- ja komposiittipaneelit näyttävät erilaisilta, ja myös niiden huoltotoimenpiteissä on eroa, esim. puupaneelit vaativat aika ajoin öljyämistä. Yksi ulkonäköön vaikuttava asia on tietenkin myös se, integroidaanko kylpytynnyri ympäröivään alueeseen. Esimerkiksi terassiin upotettuna kylpytynnyri luo todella hienon olemuksen koko terassille!

Lämmitysmuodon valinta kylpytynnyrille

Kun paljun sijainti, ulkonäkö, ja materiaali on valittu, pitää vielä miettiä paljun lämmitysmuoto. Ja nyt tarkkana: mieti, arvostatko kylpyveden lämmityksessä vaivattomuutta, vai olet ihminen joka tykkää puuhastella kylpyveden lämmityksen parissa? Osa meistä nimenomaan haluaa nähdä kylpemisen koko illan kestävänä tapahtumana, joka alkaa hartaudella tehdystä puulämmityksestä. Osa meistä taas haluaa vain napsauttaa virrat päälle ja nauttia itse kylpemisvaiheesta. Puu- ja sähkölämmitteisten paljujen lisäksi markkinoilla on jonkin verran tarjolla kaasulämmitteisiä paljuja, mutta niiden suosio on ollut todella vähäistä.

Puulämmitys eli kaminalämmitys

Jos päädyt puulämmitteiseen paljuun, sinun on vielä mietittävä, hankitko sisä- vai ulkokaminan. Sisäkamina on siis kylpytynnyrin sisällä ja se vie jonkin verran tilaa kylpijöiltä, ulkokamina taas on viety itse kylpytynnyrin ulkopuolelle. Puulämmitteisen kaminan lämmitykseen kannattaa varata aikaa 2-3h riippuen paljun koosta, eli aikaa on varattava todella paljon.

Sähkölämmitteinen kylpytynnyri

Sähkölämmitteisessä paljussa on paljon hyviä puolia: se on vaivaton, naapuriystävällinen, ei tulipalovaaraa, ja saat aina juuri haluamasi lämpötilan vedelle. Sähkölämmitteisissä malleissa on myös ajastusmahdollisuus ja veden ylläpitolämpömahdollisuus. Sähkölämmitteisissä paljuissa on malleja, joissa on vedenkierrolla saatu aikaan sekä veden lämmitys, että puhdistus. Näissä malleissa siis vesi puhdistetaan omalla suodatinjärjestelmällä. Markkinoilta löytyy malleja, jotka sopivat oikein asennettuina ja käytettyinä myös talvikäyttöön. Hinta lähtee liikkeelle noin 2500 eurosta, eli puupaljun saa huomattavasti edullisemmin. Toisaalta taas moni haluaa maksaa vaivattomuudesta.

Ilmatäytteiset paljut

Ilmatäytteisten paljujen suosio on kasvanut viime vuosina suuresti. Tämä on sikäli ymmärrettävää, että sen minkä ilmatäytteisten paljujen kohdalla tunnelmassa häviää, se helppokäyttöisyydessä voittaa. Ilmatäytteiset paljut ovat sähkölämmitteisiä, ja niissä on vedenkierrolla aikaansaatu sekä lämmitys että vedenpuhdistus, johon sopivia filttereitä voi ostaa useista eri paikoista. Ilmatäytteisissä paljuissa on siis kaikki sähkölämmitteisten paljujen edut: lämmitys ajastimella, ylläpitolämmitys, lämpötilan säätö jopa +40 -asteiseksi. Nykyään markkinoilla on jopa talvikäyttöön sopivia malleja, ja bonuksena vielä ilmatäytteinen palju on erittäin helppo pystyttää ja purkaa. Ilmatäytteisten paljujen hinta lähtee 400 eurosta, eli ovat ehdottomasti tämän vertailun halvimpia.

Kannella vai ilman?

Paljua ostettaessa on vielä kaiken muu lisäksi mietittävä, ostaisitko kannellisen vai kannettoman kylpytynnyrin. Kansi luonnollisestikin estää lämmitysvaiheessa lämmön karkaamisen ja pitää tynnyrin puhtaana myös silloin kun paljua ei käytetä. Kansia löytyy markkinoilta sekä eritettyjä että eristämättömiä, ja tämä luonnollisestikin vaikuttaa kannen lämmönsäätelyyn. 

Hmm.. kuulostaa vaivalloiselta, millä siis pidän veden puhtaana?

Mikäli haluat, on kylpytynnyriin mahdollista asentaa vielä erikseen suodatinpaketteja. Usein käytetään hiekkasuodattimia, jotka toimivat paljun mukana tulevan pumpun avulla. Näin kylytynnyrin hygieniataso nousee ja vedenvaihdon aikaväli pitenee. Käytä aina kylpytynnyriin tarkoitettuja puhdistuskemikaaleja, jotta vesi pysyy puhtaana eikä siihen pääse pesiytymään bakteereita. Markkinoilla on paljon vaihtoehtoja myös herkkihoisille, eli puhdistuaineet eivät aiheuta ei-toivottuja ihoreaktioita.

Eli, ihan täysin ilman vaivannäköä paljun ylläpito ei onnistu. Kuitenkin satsaamalla rahaa sekä paljun hankintaan että puhdistusaineisiin, pystyt halutessasi kylpemään vaikka joka ilta ilman, että näännytät itsesi kylvyn esivalmisteluissa ja huoltotoimenpiteissä. Ei muuta kuin kylpytynnyrin hankintaa, muista kysyä tarjoukset useasta eri myymälästä!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Muista siis paljun valinnassa:
  • sähkö- vai puulämmitteinen?
  • paljun materiaali?
  • kannellinen vai kanneton kylpytynnyri?

Muista aina kilpailuttaa kaikki remontointiin ja rakentamiseen liittyvät ostoksesi, Rautakauppias.fi -palvelun avulla se on ilmaista ja erittäin helppoa. Tarjouspyynnön tekeminen ei sido sinua mihinkään.