Haaveissa kaunis piha? Muista panostaa nurmikon hoitoon!

Nurmikon oikean hoito on muutakin kuin ruohonleikkuuta. Säännöllinen ruohonleikkuu on toki yksi tärkeimmistä nurmikon hoitoon liittyvistä asioista, mutta se ei yksin riitä. Ei hätää, kerromme vinkit, joiden avulla saat hoidettua pihanurmikon kuntoon!

Nurmikon lannoitus

Nurmikko vaatii typpeä, tämä on huomioitava lannoitteen valinnassa. Typenpuute on nurmikolle myrkkyä, sillä typenpuutteesta kärsivä nurmikko on altis rikkakasveille, minkä lisäksi nurmikon rehevyys kärsii. Nurmikon lannoitustarve lisääntyy, jos leikkuujäte kerätään pois, myös läpäisevä maaperä lisää lannoitustarvetta.

Kuinka valitsen oikean lannoitteen?

Lannoitteita on erilaisia, pitkä- ja lyhytvaikutteisia. Kevätlannoite on hyvä esimerkki pitkävaikutteisesta ja runsaasti typpeä sisältävästä lannoitteesta. Syyslannoite taas on typetöntä, ja se sisältää runsaasti kaliumia, fosforia ja erilaisia hivenaineita. Lannoitteen vaikuttavuuden keston lisäksi on mietittävä lannoitteen kiinteä/nestemäinen olomuoto. Jos haluat todella nopeavaikutteisen lannoitteen, kannattaa valita nestemäinen lannoite. Lannoita nurmikko ennen sadetta, mikäli se on mahdollista, tai kastele nurmikko lannoittamisen jälkeen, mikäli lannoite on kiinteää eli raemaista.

Leikkuujäte – pitääkö haravoida vai ei?

Nyt päästään asiaan, josta on useita eri mielipiteitä. Eli kysymys kuuluu: pitääkö leikkuujäte haravoida? Mikäli leikkuujätettä tulee runsaasti ja ja kuitukerron on tällöin liian paksu ja tiivis, on siitä haittaa nurmikon kasvulle. Myös ruohonleikkurin ominaisuudet vaikuttavat siihen, kuinka hyvin leikkuri hajottaa ja leikkaa ruohoa. Yksiselitteisesti ei voida sanoa, kannattaako nurmikko haravoida vai ei, sillä mikäli leikkuujäte kerätään, se lisää nurmikon lannoitustarvetta, mutta nurmikon haravointi estää mahdollisen liian paksun kuitukerroksen muodostumisen. 

Lopuksi vielä muutama hyväksi havaittu vinkki:

  • Paras maaperä nurmikolle on hieman hapan tai neutraali maaperä, jonka Ph on lukuna välillä 6-6,5.
  • Kalkitseminen parantaa lannoitteiden liukenemista. HUOM! Älä kuitenkaan kalkitse kevätlannoituksen aikaan, koska samanaikainen käyttö hidastaa ja heikentää typen imeytymistä nurmikkoon.
  • Jo keväthangen päälle voi heittää kalkkia tai tuhkaa, näin se on käytettävissä heti kun lumi on sulanut.
  • Nurmikon happamuutta kontrolloidaan kalkitsemisen avulla, tämä on suoraan yhteydessä siihen, kuinka hyvin nurmikko pystyy käyttämään ravinteita hyväksi.
  • hyväksi Nurmikko kannattaa aika ajoin ilmata. Liian tiiviiseen maaperään vesi ei pääse imeytymään, eivät juuret tällöin saa happea. Ilmaamiseen on monia konsteja tarjolla kuten ilmauskenkä ja pystyleikkuri. Perinteinen tapa on pistellä pistolapiolla tai talikolla reikiä maahan. Reikiin levitetään tämän operaation jälkeen hienoa hiekkaa.

 

Vaikka tekstissä tuli lukuisia vinkkejä ja ohjeita nurmikon kunnossapitoon, eivät huoltotoimenpiteet sinänsä ole kovinkaan vaivalloisia. Kannattaa luoda hyvät ja vuosittain toistuvat rutiinit esim. nurmikon keväthuoltoon, tällöin tilanne ei pääse missään vaiheessa riistäytymään käsistä ja pitkässä juoksussa myös työn määrä pysyy kohtuullisena. Ja ainahan elämää helpottamaan voi hankkia päältäajettavan ruohonleikkurin tai jopa robottiruohonleikkurin 🙂 

Laita koko piha kerralla kuntoon! Lue vinkit seuraavista artikkeleista:

Komposti pihalle- valitseminen ja huolto

Pihakivien asennus

Palju eli kylpytynnyri pihalle – vinkit valintaan

Kilpailuttamalla remonttihankintasi  Rautakauppias.fi -palvelussa, saat:
  • parhaan hinnan
  • tarjouspyyntösi helposti usealle eri tarjoajalle
  • valmiiksi mietityn tarjousmuodon, jolloin sinun ei tarvitse miettiä tarjouspyynnön sisältöä
  • mahdollisuuden pohtia rauhassa sitä, minkä tarjouksen valitset

Tämä kaikki on sinulle täysin ilmaista, eikä tarjouspyynnön jättäminen sido sinua mihinkään.