Muista hoitaa nuohous kerran vuodessa – näin se käy!
Kun kodin syyshuolto on tehty, eli esim. ilmastointilaite on säädetty ja ikkunat tiivistetty, on vielä yksi asia joka kannattaa hoitaa kuntoon jo ihan asunnon energiatehokkuuden näkökulmasta. Tämä asia on tietenkin nuohous, sitä ei kannata missään nimessä unohtaa. Kyseessä on taas yksi sellainen asia, mikä on sekä turvallisuustekijä että asumismukavuutta parantava asia.
Suomessa on nuohousvelvoite, eli asuinrakennusten tulisijat on nuohottava kerran vuodessa. Jos käytät esimerkiksi takkaa todella paljon, kannattaa nuohous tilata useammankin kerran vuodessa, mutta siis perustilanteessa kerta vuodessa riittää hyvin ja velvoite on siltä osin hoidettu. Vapaa-ajan asunnoissa nuohous on tehtävä kolmen vuoden välein, mutta tässäkin kannattaa huomioida se, kuinka aktiivista tulisijojen käyttö on. Mutta miten nuohoukseen valmistaudutaan ja mitä nuohous noin suunnilleen maksaa? Näistä asioista kerrotaan tässä artikkelissa.

Mitä kaikkea nuohoukseen kuuluu? Saako nuohouksen tehdä itse?
Ensinnäkin, älä tee nuohousta itse! Periaatteessa sen saa tehdä, mutta siinä ei ole mitään järkeä, sillä joka tapauksessa valtuutetun nuohoojan on vuosittain tarkastettava ja nuohottava savupiippu. Eli mikään rahansäästöperustelu ei tässä tilanteessa toimi. Jätä siis tämä homma suosiolla ammattilaiselle!
Mitä nuohous sitten tarkoittaa ja mitä kaikkea siihen sisältyy? Otetaan tähän väliin suora lainaus Wikipediasta:
“Nuohous on palonehkäisytoimintaa, joka sisältää erilaisia ilmanvaihdon ja lämmityslaitteiden puhdistustoimenpiteitä, joissa niistä poistetaan käytössä kertynyt noki ja muu roska. Säännöllinen tulisijojen nuohous lisää paloturvallisuutta ehkäisemällä nokipaloja. Nuohoustyön yhteydessä tarkkaillaan henkilö- ja paloturvallisuuteen vaikuttavia asioita. Puhtaassa tulisijassa hyötysuhde on hyvä ja palaminen puhtaampaa.”
Nuohous on siis pakko hoitaa kerran vuodessa ammattilaisen toimesta, mutta vaikka näin ei olisikaan, kannattaisi nuohous joka tapauksessa hoitaa ihan jo paloturvallisuuden takia.
Aiemmin nuohouksesta vastasi paikallinen pelastuslaitos, mutta vuonna 2019 nuohousta koskeva sääntely uudistui, ja nuohoustoiminta vapautettiin ja tätä kautta myös nuohouksen hintasääntely poistui. Eli kuluttajalla on yleensä tätä nykyä enemmän valinnanvaraa valita itselleen sopiva nuohouspalvelu, mutta samalla kuluttajan vastuu nuohouksen vuosittaisesta järjestämisestä kasvoi. Eli muista varmistaa vuosittainen nuohous!
Nuohouksen hintaa on vaikea tarkalleen määritellä, mutta joitain arvioita voidaan tehdä. Nuohouksen saat edullisimmillaan alle sadalla eurolla, jos sinulla on vain yksi tulisija ja hormi niin hinta saattaa olla vain 60€. Luonnollisesti hinta kasvaa sen mukaan, kuinka monta hormia/tulisijaa/kiuasta/leivinuunia jne. talossasi on. Maksimissaan hintaa tulee yleensä muutaman sadan euron verran.
Kun olet vertaillut oman alueesi nuohoojia, ja valinnut itsellesi sopivan, ota yhteyttä nuohoojaan ja sovi nuohousajankohta. Mutta onko vielä jotain, mitä kannattaa tehdä ennen nuohoojan saapumista? Miten asunto ja tulisijat kannattaa valmistella nuohousta varten? Käymme seuraavaksi läpi 5 asiaa, jotka kannattaa huomioida.
Kuinka nuohoukseen valmistaudutaan – huomioi ainakin nämä 5 asiaa!
Ennen kuin nuohooja saapuu kotiisi, on hyvä hoitaa kuntoon ainakin nämä 5 asiaa:
1. Järjestä nuohousajankohta siten, että olet itse paikalla ilman mitään häiriötekijöitä (Teams-palavereita yms.), sillä sinun kannattaa olla paikalla vastaamassa mahdollisiin kysymyksiin, minkä lisäksi nuohooja kertoo sinulle hormien nykytilanteesta ja antaa mahdollisesti jotain käyttövinkkejä.
2. Järjestä palamisjätettä varten paloturvallinen astia (esim. kannellinen peltiämpäri), ja sijoita se paloturvalliseen paikkaan esimerkiksi pihamaalle.
3. Varmista, että nuohooja pääsee helposti tulisijalle. Sinänsä tämä toki pitäisi olla aina kunnossa, esteetön pääsy tulisijalle on ihan ehdoton asia jokaisessa kodissa. Joka tapauksessa, varmista että kaikki on kunnossa!
4. Varmista myös esteetön pääsy savuhormille. Tämä saattaa vaatia jo hieman enemmän puuhastelua, tarkista ainakin katolle johtavien tikkaiden kunto!
5. Mieti valmiiksi kaikki kysymykset, joita aiot nuohoojalle esittää. Tämä asia on sellainen, että jos kysymyksiä ei ole mietitty, tulee kysymyksiä mieleen helposti vasta nuohoojan poistuttua. Nuohoojan tehtävänä ei ole pelkästään itse nuohousprosessi, vaan myös eräänlaisena talon energiakonsulttina toimiminen. Eli kannattaa ainakin kysellä mahdollisia kodin energiansäästövinkkejä!
Ja vielä tähän loppuun yksi vinkki: ota selvää, tarjoaako paikallinen ammatillinen oppilaitos nuohoojan koulutusta. Jos tarjoaa, voit kysellä mahdollisuudesta saada kotiisi opiskelijaryhmä, joka suorittaa nuohouksen ammattitaitoisen opettajan johdolla. Hinta saattaa olla hieman edullisempi, mutta usein saat myös todella perinpohjaisen analyysin talosi tulisijojen kunnosta kerrottuna todella seikkaperäisesti. Tämä siis johtuu siitä, että kyseessä on samalla opetustapahtuma. Joka tapauksessa, ammattitaitoiselta nuohoojalta kannattaa aina kysellä mielipide tulisijojen ja hormien tilanteesta, ole siis itse paikalla kun nuohooja saapuu 🙂
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Sinua saattaisi kiinnostaa myös seuraavat artikkelit:
Kilpailuttamalla remonttihankintasi Rautakauppias.fi -palvelussa, saat:
- parhaan hinnan
- tarjouspyyntösi helposti usealle eri tarjoajalle
- valmiiksi mietityn tarjousmuodon, jolloin sinun ei tarvitse miettiä tarjouspyynnön sisältöä
- mahdollisuuden pohtia rauhassa sitä, minkä tarjouksen valitset
Tämä kaikki on sinulle täysin ilmaista, eikä tarjouspyynnön jättäminen sido sinua mihinkään.