Milloin olet viimeksi puhdistanut liesituulettimen?

Kuten aiemmassa artikkelissamme mainittiin, on jokaisesta kodista löydyttävä palovaroitin. Palovaroittimen toimivuus pitää myös muistaa tarkistaa säännöllisin väliajoin. Jos tämä asia on kunnossa, niin voidaanko vielä jotain tehdä paloturvallisuuden parantamiseksi? Ainakin yksi asia, mikä helposti unohtuu, on liesituuletin. Sen rasvasuodatin pitää puhdistaa mielellään noin puolen vuoden välein. Ennen puhdistamisoperaatiota kannattaa kuitenkin lukea tämä teksti loppuun 🙂
 
Liesituulettimen eri malleja on jo käyty läpi aiemmassa artikkelissamme, mutta tällä kertaa keskitytään liesituulettimen turvallisuustekijöihin. Turvallisuuden lisäksi puhtaassa liesituulettimessa on myös toinen hyvä puoli, se nimittäin on huomattavasti tehokkaampi, kun rasvaa ei ole päässyt liikaa kertymään liesituulettien rasvasuodattimeen. Mutta kuinka puhdistus sitten hoituu ja mitä asioita pitää huomioida? Seuraavassa neljä vinkkiä asiaan liittyen!
 
Liesituuletin
 
Liesituulettimen puhdistus – huomioi nämä neljä asiaa!
Liesituulettimen puhdistus kannattaa siis tehdä puolen vuoden välein, hyvänä merkkinä puhdistuksen tarpeesta on myös se, jos tuuletin ei kertakaikkiaan tunnu toimivan niin hyvin kuin ennen, tai jos tuulettimesta tippuu rasvapisaroita hellalle. Itse asiassa, siinä kohdin olet jo myöhässä, eli on viimeistään aika käydä hommiin! Ota huomioon nämä neljä asiaa:
 
1. Älä yritä puhdistaa hormia! Kun olet ottanut rasvasuodattimen irti, voi tulla halu hoitaa samalla myös hormin osittainen puhdistus. Lyhyesti sanottuna, älä tee sitä vaan jätä homma ammattilaiselle.
 
2. Vilkaise jo ennakkoon, mistä materiaalista rasvasuodatin on tehty. Sinänsä puhdistus on helppo tehdä: virta pois – rasvasuodattimen irroitus – suodattimen puhdistus – suodatin takaisin paikalleen ja virta päälle, mutta materiaalista riippuen suodatin puhdistetaan vähän eri tavoilla. Tarkista tämä asia jo ennakkoon, jotta osaat hankkia valmiiksi sopivat puhdistusaineet. HUOM! Selvitä, voiko suodattimen laittaa tiskikoneeseen. Se lienee kaikista vaivattomin tapa, ja jos se ei ole mahdollista, niin yleensä pesu hoituu tiskiaineella ja harjalla. Käytä niin kuumaa vettä kuin mahdollista.
 
3. Varmista, että kaikki pestyt ovat ovat kuivia, ennen kuin kiinnität suodattimen takaisin. Pyyhi suodatin kuivaksi, ja varmista vielä ettei nestettä ole jäänyt mihinkään kohtaan.
 
4. Vaihda suosiolla uusi suodatin, jos tilanne sitä vaatii. Vaurioitunut rasvasuodatin on ehdottomasti vaihdettava.
 
Mutta entä jos liesituulettimessa on perinteisen rasvasuodattimen sijaan aktiivihiilisuodatin? Yleensä kyseessä on vaihdettava suodatin, joka vaihdetaan käytöstä riippuen 1-2 kertaa vuodessa. Muista ostaa valmiiksi vaihdettava suodatin, tai itse asiassa kannattaa ostaa useampi kerralla.
 
Jos taas aktiivihiilisuodatin on pestävää mallia, voi sen yleensä laittaa astianpesukoneeseen. Tällöin suodatin on aktivoitava uudelleen, se kysyy jo hieman viitseliäisyyttä, mutta siis käytännössä se tehdään laittamalla suodatin uuniin pariksi tunniksi. Tutustu käyttö- ja puhdistusohjeisiin, jotta saat selville tarkan lämpötilan.
 
Joka tapauksessa, oli suodatin sitten millainen tahansa, tärkeintä on muistaa tehdä puhdistaminen säännöllisesti. Näillä vinkeillä se onnistuu varmasti kaikilta!
Kilpailuttamalla remonttihankintasi  Rautakauppias.fi -palvelussa, saat:
  • parhaan hinnan
  • tarjouspyyntösi helposti usealle eri tarjoajalle
  • valmiiksi mietityn tarjousmuodon, jolloin sinun ei tarvitse miettiä tarjouspyynnön sisältöä
  • mahdollisuuden pohtia rauhassa sitä, minkä tarjouksen valitset

Tämä kaikki on sinulle täysin ilmaista, eikä tarjouspyynnön jättäminen sido sinua mihinkään.