Asentaisinko lattialämmityksen?

Lattialämmityksen edut ovat ilmiselvät, sillä kyllähän lämmin lattia nostaa asumismukavuuden aivan uudelle tasolle. Ainakin allekirjoittaneen olisi todella vaikeaa palata takaisin asumismuotoon, jossa lattia ei ole lämmin, ja asumismukavuutta nostavat lähinnä saatavilla olevien villasukkien määrä 🙂 Harvoin kuule kenenkään kaipaavan paluuta vanhaan, sillä tasainen lämmitys koko lattian kattavalla alueella on äärimmäisen miellyttävä. Lisäksi tässä on yleensä myös mahdollisuus säästää hieman, sillä tasaisesti lämmittävän lattian voi säätää asetuksista hieman kylmemmälle kuin esim. patterit.
 
Lattialämmityksen asentaminen on iso satsaus, sillä lämmityskoneiston lisäksi koko lattiapinta menee uusiksi. Toisaalta lattialämmitys on taas yksi niitä asioita, jotka parantavat sekä asumismukavuutta että asunnon jälleenmyyntiarvoa, joten yleensä asennus kyllä maksaa itsensä takaisin pitkässä juoksussa. Mitä asioita on sitten otettava huomioon, kun aletaan suunnitella lattialämityksen asentamista? Seuraavassa käydään läpi 5 asiaa, jotka ainakin kannattaa ehdottomasti huomioida.
 

 

 
Ota ainakin nämä 5 asiaa huomioon
Heti suunnittelun alkuvaiheessa kannattaa hankkia asiantunteva remontoija avuksi. Vaikka itse suunnittelun hoitaisi asiantuntija, kannattaa itse miettiä valmiiksi muutama asia, jotka mahdollistavat sujuvan suunnitteluprosessin. Seuraavassa esitellään viisi asiaa, jotka kannattaa ottaa huomioon:
 
1. Vesi- vai sähkökiertoinen lattialämmitys?
 
Tätä kysymystä pääset pohtivaan heti alkuvaiheessa. Näkemyksiä löytyy suuntaan ja toiseen, mutta tiivistettynä homma menee sillä tavalla, että sähkökiertoinen on halvempi asentaa, ja usein asennus on myös helpompi. Vesikiertoinen versio taas mahdollistaa erilaisia vaihtoehtoja lämmönlähteeksi.
 
2. Kaukolämpöä vai jotain muuta?
 
Jos päädyt vesikiertoiseen lattialämmitykseen, mieti seuraavaksi sopiva energialähde. Tarjolla on mm. maalämpöä. kaukolämpöä ja vesi-ilmalämpöpumppua. Oikeaan ratkaisuun vaikuttaa mm. asunnon koko, tässä kannattaa kysyä myös asiantuntijan mielipidettä. Allekirjoittanut päätyi aikanaan kaukolämpöön sen helppouden takia, eikä valintaa ole ainakaan vielä näin lähes kymmenen vuoden jälkeen tarvinnut katua.
 
3. Mieti lattialämmön asennusta yhdessä lattiaremontin kanssa
 
Kaipaako asuntosi lattia uusimista? Jos edessä on lattiaremontti, kannattaa lattialämmön asennus tehdä samalla kertaa. Eli toisin sanottuna, älä vaan ajattele, että ”tehdään se lämmitysratkaisu sitten parin vuoden päästä kun on varaa/aikaa”. Kalliimmaksi tulee jos revit lattiaa auki parin vuoden välein!
 
4. Huomioi myös kynnykset ja ovet!
 
Varsinkin vesikiertoista lattialämmitystä asennettaessa lattia nousee jonkin verran. Ota huomioon suunnittelussa/budjetoinnissa, että tämä todennäköisesti vaikuttaa myös kynnyksiin ja oviin.
 
5. Tarkista lopuksi, että putket ovat tiiviit
 
Kun putket on asennettu, pidä huoli, että niiden tiiveys tarkistetaan ennen uuden lattian asentamista putkiston päälle. Vuotoriski on hyvin pieni, mutta joka tapauksessa tämä tarkistus kannattaa tehdä. Jos nimittäin käy poikkeuksellisen huono tuuri, ja putkissa on jotain vikaa, tulee korjaus erittäin kalliiksi.
 
Lattialämmityksen avulla saat siis asumismukavuutta taas yhden pykälän ylöspäin, ja hyggeily läpi pimeimmän talven mahdollistuu entistä paremmin. Eli jos suunnitelmissa on lattiaremontti lähivuosina, niin kannattaa todellakin harkita lattialämmityksen asentamista!
Kilpailuttamalla remonttihankintasi  Rautakauppias.fi -palvelussa, saat:
  • parhaan hinnan
  • tarjouspyyntösi helposti usealle eri tarjoajalle
  • valmiiksi mietityn tarjousmuodon, jolloin sinun ei tarvitse miettiä tarjouspyynnön sisältöä
  • mahdollisuuden pohtia rauhassa sitä, minkä tarjouksen valitset

Tämä kaikki on sinulle täysin ilmaista, eikä tarjouspyynnön jättäminen sido sinua mihinkään.