Mihin tilanteisiin lasivilla tai vuorivilla sopii?

Lasivilla, vuorivilla vai joku muu? Todella tärkeä asia koko talon energiatehokkuuden kannalta on eristemateriaalin valinta. Aikaisemmassa artikkelissamme esittelimme 7 eri vaihtoehtoa eristemateriaalin valintaan, ja näistä selluvilla on materiaali, josta kerroimme omassa artikkelissa. Tarkoituksenamme on siis kirjoittaa hieman tarkemmin kaikista eristemateriaaleista, ja tällä viikolla käsittelyyn pääsee vuorivilla eli kivivilla ja monen mielestä paras eriste, eli lasivilla.

Kuten jo aiemmin kävimme läpi, on erilaisia eristemateriaaleja runsaasti tarjolla, ja eri materiaaleissa on hyvät ja huonot puolensa. Valtavan määrän eri materiaaleja löydät esim. K-raudan valikoimasta. Tilanteet vaihtelevat, joten emme pysty antamaan kaiken kattavaa neuvoa, mikä materiaali on sopivin. Tee siis perinpohjainen selvitystyö ennen lopullista materiaalivalintaa. Artikkelisarjamme tarjoaa tähän valintaprosessiin hyvän pohjan!

Vuorivilla eli kivivilla
Vuorivilla ja kivivilla tarkoittavat siis samaa asiaa, ja molempia käytetään yleisesti tuotteen markkinointinimenä. Kivivilla eristää hyvin lämpöä ja ääntä, ja se on erittäin suosittu materiaali rakennusten eristämiseen. Sillä voidaan eristää sekä väliseinät, välipohjat, ala- ja yläpohjat, että myös talon ulkoseinät. Vuorivilla on kaiken lisäksi erittäin paloturvallinen materiaali.
 
Verrattuna lasivillaan kivivillaan ehdoton etu on se, että kivivilla ei ime kosteutta, ja se päästä läpi vesihöyryn. Tämä helpottaa huomattavasti rakennusvaiheessa sillä, kivivillaa käytettäessä aikaa ja energiaa ei tarvitse tuhlata villojen suojaamiseen. Jos sade yllättää, jää vesi kivivillan pinnalle, eli vesi voidaan helposti pyyhkiä pois ennen villan käyttöä.
 
Kyseessä on siis erittäin hyvin ääntä ja lämpöä eristävä materiaali, joka kaiken lisäksi pysyy kuivana rakennusvaiheen ajan. Saat ostettua kivivillaa puhallusvillana, mattoina tai levyinä. Muista hankkia myös villaveitsi tai -saha, se on sellainen hankinta, mikä helposti unohtuu aiheuttaen turhanpäiväisen ja ylimääräisen kauppareissun…
 
Lasivilla – eristämistä sormet verillä?
Monella meistä saattaa olla suhteellisen ikäviä muistoja lasivillan käytöstä. Eristyshommien jälkeen kaupan päälle tulivat ikävästi kutisevat sormet ja käsivarret. Tämä asia on kuitenkin mennyt parempaan suuntaan, ja modernit lasivillat on mahdollista hankkia kutisemattomina versioina.
 
Lasivilla on siis eriste, jota on helppo työstää ja joka kivivillan tavoin eristää todella hyvin lämpöä ja ääntä. Lasivilla on erittäin perinteikäs ja pitkään käytössä ollut materiaali, eli sen toimivuudesta on todisteita nyt jo useamman vuosikymmenen ajalta. Tätä ei voida todeta kaikista nykyisistä, joskin oikein hyviltä vaikuttavista eristemateriaaleista.
 
Lasivillan ehdottomana etuna voidaan mainita myös sen edullinen hinta. Vaikka lasivilla on ympäristöystävällinen, ja vuosien varrella erittäin hyväksi havaittu eriste, on se myös hinnaltaan erittäin hyvin vertailun kestävä materiaali. HUOM! Kannattaa kuitenkin huomioida se, että jos hankit modernia, kutisematonta lasivillaa, on hinta huomattavasti kalliimpi.
 
Päädyitpä sitten hoitamaan asian millä tavalla tahansa, muista aina se, että lisäeristys johtaa pienempiin lämmityskuluihin. Mitä pidempi aika kuluu, sitä moninkertaisemmin lisäeristys maksaa itsensä takaisin. Vaikka ilmasto lämpenee koko ajan, ehtii vuonna 2022 tehty lisäeristys viemään projektin plussan puolelle aivan takuuvarmasti 🙂
Kilpailuttamalla remonttihankintasi  Rautakauppias.fi -palvelussa, saat:
  • parhaan hinnan
  • tarjouspyyntösi helposti usealle eri tarjoajalle
  • valmiiksi mietityn tarjousmuodon, jolloin sinun ei tarvitse miettiä tarjouspyynnön sisältöä
  • mahdollisuuden pohtia rauhassa sitä, minkä tarjouksen valitset

Tämä kaikki on sinulle täysin ilmaista, eikä tarjouspyynnön jättäminen sido sinua mihinkään.