Luo kylpylätunnelmaa saunatiloihin lasiseinällä

Mikä on ensimmäinen saunomismuistosi? Aika monella aikuisella se liittyy lapsuudenkodin saunaan, joka oli erillinen, puuovella varustettu koppi. Saunasta ei ollut näkymään ulos kuin ehkä sen pienen tuuletusikkunan verran. Vaikka saunominen perinteisessä saunassa oli omalla tavallaan erittäin tunnelmallista, tuntui saunatila aina hieman ahtaalta. Tämä ei niinkään välttämättä johtunut saunojien määrästä, vaan saunan umpinaisesta mallista, joka toki mahdollisti tiiviinä koppina todella kipakat löylyt. 

Kuitenkin saunojen evoluution myötä saunoihin alettiin asentaa lasiovia, ja myöhemmin jopa kokonaisia lasiseiniä. Tämä vaikutti suoraan saunomiskokemukseen, parhaimmillaan sauna oli valoisa löylyhuone, jossa oli jo aika paljon kylpylämäisiä vaikutteita. Tässä artikkelissa tutustutaan lasiseinien ja ovien asennuksen hyötyihin ja haittoihin.

Lasiovi saunaan – mitä asioita pitää ottaa huomioon?

Lasinen saunanovi tuo saunaan ihan eri tavalla tilan tuntua kuin perinteinen puuovi, ja tätä kautta myös valoisuus saunassa lisääntyy. Lasiovi on myös helppohoitoinen, eikä oven lahoamista tarvitse  pelätä toisin kuin puuovien kohdalla, missä ilma ei virrannut oven alaosasta. Tämä on johtanut siihen, että muita kuin lasisia ovia on itse asiassa nykyään erittäin vaikeaa edes löytää. Netraudan valikoimista löydät 112 erilaista lasiovimallia, ja 24 erilaista puuovimallia (2.1.2021), eli vaikka puuovia onkin vielä saatavilla, on ehdottomasti suurin osa markkinoilla tarjottavista ovista lasiovia.

Lasiovi saunaan

Lasiovissa on kuitenkin myös heikkoutensa. Yksikerroslasi on huono lämmöneriste, eli jos esim. mökkisaunasi on kylmillään, ei lasiovi ole välttämättä siihen kaikista paras ratkaisu. Lasiovi myös “vuotaa” lämpöä pesuhuoneen puolelle, eli huonoimmassa tapauksessa myös oven tiivistys on tehty niin huonosti, että pesutilojen lämpötila nousee epämiellyttävälle tasolle. Tämän lisäksi vesi muodostaa kalkkia lasioven pinnalle, eli täysin huoltovapaa vaihtoehto lasiovikaan ei ole. Eli tiivistetysti voisi sanoa, että heikkouksistaan huolimatta oikein asennettu lasiovi on suhteellisen vaivaton ratkaisu, joka luo ihan erilaista tilantunnetta saunaan kuin perinteinen puuovi!

Vai laittaisinko saunaani jopa kokonaisen lasiseinän?

Lasiovi on asennettu, mutta nälkä kasvaa syödessä ja ajatukset siirtyvät kokonaisen lasiseinan hankkimiseen? No mikä ettei, lasiseinä yhdistää saunan ja pesutilat saumattomaksi kokonaisuudeksi! Tämä ratkaisu on lisännyt valtavasti suosiotaan viime vuosien aikana, eikä ihme, sillä tässä ollaan jo tultu todella kauas siitä perinteisestä, umpinaisesta saunasta.

sauna lasiseinä

Muutama asia on toki tässäkin hyvä ottaa huomioon. Ensinnäkin, lasiseinällä varustettu sauna vaatii tehokkaamman kiukaan. Tämä asia on huomioitava jo rakennusvaiheessa, tai jos lasiseinä asennetaan saunaremontin yhteydessä, on kiukaan uusiminen todennäköisesti edessä. Kiukaan valinnasta voit lukea lisää aiemmin ilmestyneestä blogikirjoituksesta.

Toinen huomioitava asia on lasin pinta-ala. Käytännössä vaihtoehtoina on puolikorkea lasiseinä ja täyskorkea kokolasiseinä. Puolilasiseinä peittää osan lauteista, ja puolilasiseinässä nimensä mukaisesti on siis noin puolet pinta-alasta lasia ja puolet seinää. Tämä suhde vaihtelee sen mukaan, miten esim. lauteet on sijoiteltu saunatilaan. 

Kokolasiseinä päivittää saunan ilmeen moderniksi ja tuo tilan tuntua ihan uudella tavalla. Tällöin on kuitenkin huomioitava se, että jos mahdollista niin suihkut kannattaa asentaa mahdollisimman kauas lasiseinästä. Tämä ihan sen takia, että jos pelkästään lasioven kalkkitahrojen puhdistaminen työllistää säännöllisin väliajoin, niin koko seinän puhdistaminen vie vielä huomattavasti enemmän aikaa ja energiaa. Lasiseinälle sopivan aukon mittaaminen vaatii sen verran paljon osaamista, että se kannattaa jättää ammattilaiselle. Tämä ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että saunan lasiovien ja -seinien hankinta kannattaa aina kilpailuttaa.

Kun isojen linjojen (lasiovi, puolilasiseinä vai kokolasiseinä), valinnat on tehty, pitää myös miettiä vielä valmiiksi sopiva värisävy. Värisävyjen suhteen vaihtoehtoja riittää kirkkaasta lasista savunharmaaseen tai vaikkapa pronssiseen vaihtoehtoon. Tällöin kannattaa miettiä myös sitä, kuinka värisävy sopii esim. laattojen väriin. 

Eli jos haluat uusia saunasi ilmeen, saat ihmeitä aikaa lasisella ovella/seinällä!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Kilpailuttamalla remonttihankintasi  Rautakauppias.fi -palvelussa, saat:
  • parhaan hinnan
  • tarjouspyyntösi helposti usealle eri tarjoajalle
  • valmiiksi mietityn tarjousmuodon, jolloin sinun ei tarvitse miettiä tarjouspyynnön sisältöä
  • mahdollisuuden pohtia rauhassa sitä, minkä tarjouksen valitset

Tämä kaikki on sinulle täysin ilmaista, eikä tarjouspyynnön jättäminen sido sinua mihinkään.