Mihin sijoitan reitittimen? Ostaisinko signaalinvahvistimen? Katso vinkit!

Moderniin kotiin kuuluu nykyään ilman muuta myös langaton verkko. Wifin avulla nettiyhteys pysyy, eikä sinun tarvitse miettiä verkkokaapelin pituuksia saadaksesi nettiyhteyden toimimaan aina oikeassa kohdassa. Joskus tulee kuitenkin törmättyä tilanteeseen, jossa netti pätkii, vaikka kotiin on asennettu se kaikista nopein talokuituyhteys. Mitä tällaisessa tilanteessa voi tehdä, jotta netin kattavuus olisi kotona paras mahdollinen? 
 
Wifi- eli langaton verkko kotikäytössä
Langaton verkko mahdollistaa siis netin toimimisen kotioloissa ilman verkkokaapelin vetämistä joka ikiseen laitteeseen. Esimerkiksi omakotitaloissa laajakaistayhteys vedetään teknisessä tilassa sijaitsevaan modeemiin, josta nettiyhteys johdetaan kodissa oleviin pistokkeisiin. Pistokkeen päähän voidaan laittaa reititin, joka muodostaa langattoman verkon koko taloon. Tässä vain yksi esimerkki siitä, kuinka wifi saadaan kotiin, usein esim. modeemi ja reititin ovat samassa laiteessa. Mutta periaate on siis aina sama, eli yhteys johdetaan reitittimeen, joka lähettää signaalin kaikkiin internet-yhteyttä tarvitseviin laitteisiin.
 
Ongelmana näiden viritelmien kanssa on usein se, että vaikka taloon on tilattu se supernopea nettiyhteys, ja siitä maksetaan kuukausittain sievoinen summa, voi nettiyhteys silti olla välillä heikko. Tämä ei välttämättä johdu siitä, että taloon tuleva yhteys ei pääse luvattuun nopeuteen, sillä usein kodin seinien sisäpuolella voidaan tehdä toimenpiteitä jotka vaikuttavat suuresti yhteyden tehoon. Mitä kaikkea voidaan siis tehdä?

 

Reititin - wifi
Perusmallin reititin – tällainen tulee esim. Elisa Viihteen mukana.
Nopeampi wifi – tarkista ainakin nämä asiat!
Aivan aluksi on hyvä miettiä talon rakenteita, sillä mm. seuraavat materiaalit ovat myrkkyä nettiyhteyden nopeudelle:
 
1. Metallirakenteet
 
Metalli on ehkä se kaikista pahin, sillä se heikentää ja vääristää signaalia. Pyri siihen, että reititin ei ole asetettuna lähelle metallisia kodinkoneita.
 
2. Betoniseinät
 
Jos vain mahdollista, pyri asettamaan reititin siten, että signaalin ei tarvitse läpäistä betoniseinää. Usein jo sillä, että signaali reitittimen ja tietokoneen välillä saadaan menemään betoniseinien ohi, nopeuttaa nettiyhteyttä niin paljon, että mitään signaalinvahvistimia ei edes tarvitse miettiä
 
3. Raskaat vesielementit
 
Tässä kyse on lähinnä akvaariosta, eli älä missään nimessä laita reititintä ”piiloon” akvaarion taakse!
 
Näiden kolmen lisäksi myös esim. ovet ja betonia kevyemmät seinärakenteet vaimentavat signaalia. Mitä on siis tehtävissä signaalin vahvistamiseksi?
 
Sijainti, sijainti ja sijainti
Oikeastaan kaikista suurimman parannuksen saat nettiyhteyteen, kun asetat reitittimen mahdollisimman optimaaliseen paikkaan. Muutama asia kannattaa tässäkin ottaa huomioon, eli:
 
– Sijoita reititin mahdollisimman korkealle, itse asiassa huoneen katto olisi paras paikka. Tämä ihan sen takia, että mitä vähemmän signaali törmää esteisiin, sen vahvempi se on. Tässä kohtaa kannattaa unohtaa kaikki sisustukselliset asiat, sillä pois silmistä piilotettu reititin ei ole se kaikkein toimivin ratkaisu!
 
– Sijoita reititin mahdollisimman lähelle asunnon keskipistettä. Tähän toki vaikuttaa hieman se, kuinka paljon betoniseiniä on missäkin suunnassa, ja se, missä huoneessa vahvaa signaalia tarvitaan kaikkein eniten.
 
– Jos reitittimessä on antennit, testaa antennin eri asentojen vaikutusta signaalin voimakkuuteen. Tähän ei voi sanoa mitään yleispätevää sääntöä, vaan paras asento löytyy ainoastaan testaamisen kautta.
 
– Jos nämä ratkaisut eivät auta riittävästi, voi edessä olla signaalinvahvistimen ja jopa kokonaan uuden reitittimen hankinta. Jos nykyisellä reitittimelläsi on ikää jo useita vuosia, voi reitittimen vaihto olla siinä tapauksessa ainoa järkevä asia.
 
signaalinvahvistin
Signaalinvahvistin
 
Jos kaikesta tästä huolimatta kodissasi on selkeitä katvealueita siellä perimmäisessä huoneessa, niin ei hätää, on olemassa vielä yksi ratkaisu: unohda wifi ja vedä nettiyhteys johdolla sinne haasteellisimpaan paikkaan 🙂
Kilpailuttamalla remonttihankintasi  Rautakauppias.fi -palvelussa, saat:
  • parhaan hinnan
  • tarjouspyyntösi helposti usealle eri tarjoajalle
  • valmiiksi mietityn tarjousmuodon, jolloin sinun ei tarvitse miettiä tarjouspyynnön sisältöä
  • mahdollisuuden pohtia rauhassa sitä, minkä tarjouksen valitset

Tämä kaikki on sinulle täysin ilmaista, eikä tarjouspyynnön jättäminen sido sinua mihinkään.