Laiturin rakentaminen – mukavaa kesäpuuhaa vai stressaava välttämättömyys?

Jos mietit, miltä näyttää idyllinen suomalainen kesäparatiisi, ovat sen tärkeitä elementtejä yleensä järvi, rantasauna, ja laituri, jonka päästä hyppäät uimaan. Laiturin rakentamisen voi ulkoistaa ammattilaiselle, mutta laiturin rakentaminen itse on osaavalle mökkiläiselle verrattain helppoa. Itse tekemällä säästät, ja parhaimmillaan laiturin rakentaminen on juuri sellaista kesäpuuhaa, jota kaupunkilainen lomalleen kaipaa. Ennen kuin teet päätöksen, lue tämä artikkeli tarkkaan läpi, kerromme laiturin hankintaan ja rakentamiseen liittyviä perusasioita, joita jokaisen on hyvä käydä läpi.

Laiturin sijainti – mitä pitää ottaa huomioon?

Usein laiturin sijainnin pystyy määrittelemään jokainen meistä ihan vaan katsomalla rantasaunalta järvelle. Sijainniksi muodostuu paikka, johon tulee looginen kulkuväylä saunalta. Mieti kuitenkin vielä hetki, sillä laiturin sijaintiin vaikuttaa muutkin asiat. Rakennusten sijainnin lisäksi laiturin sijaintiin vaikuttavat myös maaston muodot, veden syvyys eri kohdissa, sekä puiden sijainti tontilla. Eli mieti myös, mitä puita olet valmis “uhraamaan” saadaksesi kulkureitin laiturille. Veden syvyys on myös tärkeä huomioida, sillä esim. pienveneet tarvitsevat ainakin 90-120cm -syvyyden. Veden syvyys pitää huomioida myös, kun mietit, onko tarkoituksenasi juosta saunasta suoraan laiturille ja hypätä laiturilta pää edellä suoraan veteen. Nämä asiat on hyvä pohtia ennakkoon, sen jälkeen voit alkaa miettiä laiturityypin valintaa.

Kuten sanottua, laiturin käyttötarkoitus vaikuttaa suuresti suunnitteluun. Mieti siis, tulee laiturista uimalaituri, venelaituri, vai tarvitsetko laituria kenties molempiin tarkoituksiin? Uimalaiturissa korostuvat helppo kulku veteen ja turvallisuus, venelaiturin kohdalla taas korostuu laiturin tukevuus, veden korkeus, ja jopa veneen kannen korkeus. Molempiin käyttötarkoituksiin sopivaa täydellistä laituria voi olla hankala löytää. Muista myös, että laituri voi toimia myös muunlaisena vapaa-ajanviettopaikkana. Mitä leveämpi laiturin kansi on, sitä paremmin se soveltuu myös kesäterassiksi.

Laiturityypit, kuinka osaan valita oikean?

Laiturityypin valintaan vaikuttaa mm. laiturin käyttötarkoitus, veden syvyys, vedenkorkeuden vaihtelut ja jääolosuhteet, sekä rannan pohjan laatu. Erilaisia laiturityyppejä ovat:

  1. Pukkilaituri, eli seisovien pukkien varaan tuettu laituri. Pukkilaituri on mahdollista rakentaa, jos ranta on kovapohjainen. Pukkilaituri on erittäin kevyt ja se pitää muistaa ottaa talveksi pois vedestä.
  2. Paalulaituri, joka voidaan rakentaa enintään kahden metrin syvyiseen veteen, jos rannan pohja on riittävän pehmeä. Paalulaituri rakennetaan pohjaan juntattujen paalujen varaan. Paalulaituri ei keiku, ja se on verrattain edullinen rakentaa.
  3. Arkkulaituri on edellisiä malleja kookkaampi laituri, joka sopii tukevan rakenteensa ansiosta isompienkin veneiden laituriksi. Arkkulaituri sopii hyvin esim. tuuliselle paikalle, johon halutaan rakentaa erittäin jykevä laituri.
  4. Konsolilaituri (tunnetaan myös nimellä lippalaituri), joka sopii hyvin syvään rantaa, jossa voi olla kivikkoa tai jyrkkiä korkeuseroja. Konsolilaituri ei vaadi veteen tulevia tukirakenteita.
  5. Kelluva laituri on monella tapaa helppo ratkaisu, sillä se ei vaadi juurikaan huoltotoimenpiteitä. Laituri mukautuu veden korkeusvaihteluihin ja se on helppo vetää talveksi rannalle. HUOM! Muista, että kelluva laituri vaatii AINA kunnollisen ankkuroinnin, jotta tuuli ei pääse sitä liikuttelemaan. 

 

Minkä laiturityypin valitsekin, tärkeintä on aina hyvä etukäteissuunittelu ja oikeanlainen rakentaminen. Laituri on aina pitkän aikavälin sijoitus, eli sen on tarkoitus kestää käyttöä todella pitkään. Eli toisin sanoen, pahat suunnitteluvirheet muistuttavat olemassaolostaan joka ikisellä mökkireissulla 🙂

Laiturin valinnassa on huomioitava myös Suomen ankarat talviolosuhteet. Ennen laiturin hankkimista on mietittävä, haluatko laituriltasi helppokäyttöisyyttä vai ottaa loppukesän projektiksi laiturin nostamisen ja talviteloille laittamisen. Tämä vaikuttaa suuresti valittavaan laiturimalliin, sillä kevyet laiturit on joka syksy nostettava pois vedestä talven ajaksi. Ja bonuksena vielä jäätilanne vaihtelee vuosittain Suomen vesistöissä, minkä lisäksi laiturien sijainnin olosuhteet poikkeavat toisistaan. Esimerkiksi tuuliolosuhteet voivat vaihdella lyhyelläkin välimatkalla erittäin paljon. Eli siis, mitä jykevämpi laituri on, sitä paremmin se kestää jäätä ja talviolosuhteita.

Laiturin hinta

Laiturin hintaan vaikuttaa suuresti sen koko sekä laiturityyppi. Esimerkiksi puupaalu- ja tukkilaiturin voi tehdä talkooporukalla hyvien ohjeiden mukaan muutamalla sadalla eurolla. Vaihtoehtona on myös ostaa ponttoonilaiturielementit ja asentaa ne itse. Näiden hinnat lähtevät alle tuhannesta eurosta. Tällä hinnalla saa kevyen, vapaa-ajan käyttöön sopivan laiturin. Jos taas haluat enemmän laatua, kokoa ja näköä, niin ylärajaa laiturin hinnalla ei käytännössä ole! Muistathan, että myös laiturihankinoistasi saat kätevimmin tarjoukset jättämällä tarjouspyynnön Rautakauppias.fi -palvelussa 🙂

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Kilpailuttamalla laiturin oston  Rautakauppias.fi -palvelussa, saat:
  • parhaan hinnan
  • tarjouspyyntösi helposti usealle eri tarjoajalle
  • valmiiksi mietityn tarjousmuodon, jolloin sinun ei tarvitse miettiä tarjouspyynnön sisältöä
  • mahdollisuuden pohtia rauhassa sitä, minkä tarjouksen valitset

Tämä kaikki on sinulle täysin ilmaista, eikä tarjouspyynnön jättäminen sido sinua mihinkään.