Tämä kasvimaa mahtuu vaikka parvekkeelle! 5 vinkkiä laatikkoviljelyyn
Olemme vuosien varrella tuoneet esille blogissamme kymmeniä erilaisia tapoja parantaa oman pihan viihtyisyyttä ja toiminnallisuutta. Olemme tuoneet esille parhaimmat vinkit niin terassilaudan valitsemiseen kuin vaikkapa uima-altaan hankintaan. Kirjoitukset ovat poikineet runsaasti yhteydenottoja ja tarjouspyyntöjä, ja muutaman kerran olemme päässet keskustelemaan hieman syvällisemmin erilaisista pihaprojekteista. Laatikkoviljely on asia, mikä on noussut esille useissa keskusteluissa, ja tässä artikkelissa keskitymmekin tähän koko ajan enemmän trendaavaan asiaan.

Mikä laatikkoviljely? Mitä hyötyä siitä on?
Laatikkoviljelyllä tarkoitetaan siis kasvimaan perustamista laatikoihin, tämä lienee kaikille selvää. Laatikkoviljelyn avulla kasvimaan voi rajata erittäin tarkasti, ja näin pienen kasvimaan perustaminen on mahdollista jopa omalle parvekkeelle. Laatikkoviljely sopii todella hyvin esim. selkävaivoista kärsiville, sillä selkää kuormittavan kumartelun määrä on huomattavasti vähäisempää kuin perinteisen kasvimaan kohdalla, jos viljelmä on rakennettu esim. kuormalavan päälle.
Käytännössä viljelyn voi aloittaa todella pienillä satsauksilla, tarvitset vain lavakauluksen ja multaa. Eli tämä on todella nopeaa ja helppoa! Jotta uusi kasvimaasi pääsisi kukoistamaan parhaalla mahdollisella tavalla, kerromme 5 asiaa, jotka sinun kannattaa otta huomioon.
5 vinkkiä laatikkoviljelijälle
Aloittaessasi laatikkoviljelyn, ota huomioon ainakin nämä asiat:
1. Puuvartisia kasveja varten tarvitset useamman lavakauluksen (vähintään kolme lavakaulusta päällekkäin). Toisaalta tämä satsaus kannattaa, sillä puuvartisten kasvien avulla saat rakennettua todella näyttäviä kokonaisuuksia.
2. Onko tarkoituksesi viljellä useiden kavukausien ajan? Silloin kannattaa suojakäsitellä lavakaulukset. Pitkällä aikavälillä kosteus pääsee pureutumaan lavakaulukseen, joten suojakäsittely (myrkyttömällä) maalilla tai öljyllä on ehdottomasti tarpeen.
3. Kastele päivittäin, varsinkin hellekesinä. Esimerkiksi kesä 2021 oli sellainen, että laatikkoviljelijän piti olla skarppina kastelemassa viljelmää joka ikinen päivä.
4. Yhdistele lavakauluksia. Ota jo suunnitteluvaiheessa huomioon se, että lavakauluksia voi yhdistää toisiinsa, ja näin on mahdollista saada rakennettua isompi, yhtenäinen kokonaisuus.
5. Älä aseta laatikkoviljelmiä kiinni toisiinsa. Jos pihallasi vain suinkin on tilaa, eikä tarkoituksenasi ole yhdistellä useita lavakauluksia, jätä laatikoiden väliin hieman tilaa. Tää helpottaa sekä kastelua että kitkemistä huomattavasti.

Kuulostaa helpolta! Onko vielä jotain, mitä minun tarvitsee asiasta tietää ennen aloittamista?
Eipä oikeastaan, sillä kuten sanottua, laatikkoviljelyn aloittaminen on todella helppoa ja nopeaa. Laatikon sijaintia kannattaa miettiä mahdollisuuksien mukaan, eli paikan on oltava valoisa, mutta jos mahdollista, niin sitä kaikista paahteisinta kohtaa kannattaa välttää. Näillä vinkeillä pääset varmasti viettämään ainakin pienimuotoisia sadonkorjuujuhlia!
Sinua saattaisi kiinnostaa myös seuraavat artikkelit:
Kilpailuttamalla remonttihankintasi Rautakauppias.fi -palvelussa, saat:
- parhaan hinnan
- tarjouspyyntösi helposti usealle eri tarjoajalle
- valmiiksi mietityn tarjousmuodon, jolloin sinun ei tarvitse miettiä tarjouspyynnön sisältöä
- mahdollisuuden pohtia rauhassa sitä, minkä tarjouksen valitset
Tämä kaikki on sinulle täysin ilmaista, eikä tarjouspyynnön jättäminen sido sinua mihinkään.