Kuivakäymälä – hinta ja eri vaihtoehdot
Luonto kiittää, kun hankit mökillesi kuivakäymälän. Tätä vaihtoehtoa miettii tällä hetkellä yhä useampi kesämökkiasuja, sillä ekologisuuden lisäksi kuivakäymälän avulla säästät runsaasti vettä ja helpotat jätevesien käsittelyä. Kuitenkin ennen hankintaa on hyvä miettiä eri vaihtoehtoja, sillä markkinoilta löytyy lukuisia eri malleja, joiden toimintaperiaatteet myös poikkeavat toisistaan. Tässä artikkelissa käydään läpi eri vaihtoehdot, tämä teksti kannattaa lukea tarkkaan, jotta onnistut valinnassasi!
Miksi hankkisin kuivakäymälän?
Kuivakäymälä eli vedetön käymälä on ensinnäkin ekologinen vaihtoehto, sillä se ei kuluta lainkaan vettä. Monelle voi tulla yllätyksenä se fakta, että oikein suunniteltu ja tehty kuivakäymälä on hajuton, ja mukava käyttää sekä tyhjentää. Perusedelletyksenä on hyvä ilmanvaihto, jos saat sen kuntoon, niin kaikki hoituu loistavasti! Toinen perustavaa laatua oleva asia kuivakäymälän käytössä on riittävä kuivikkeen käyttö.
Kuivakäymälöitä on lukuisia eri malleja
Kuivakäymälän valinnassa kannattaa aivan ensiksi miettiä, millainen malli on sopivin. Erilaisia kuivakäymälöitä on yleisesti tarjolla viittä eri mallia, joilla on erilainen toimintaperiaate:
1. Kompostoivat kuivakäymälät. Kompostikäymälän avulla voit kompostoida myös biojätettä. Esimerkiksi Biolanin kompostikäymälä on erittäin suosittu.
2. Erottelevat kuivakäymälät. Erottelevissa käymälöissä on kaksi erillistä säiliötä, ja niissä ei yleensä tarvitse käyttää lainkaan kuiviketta.
3. Pakastavat käymälät, jotka jäädyttävät kaiken jätteen.
4. Polttokäymälät, joissa jäte poltetaan. Tällöin jätettä ei tarvitse kuljettaa muualle tai muutenkaan jatkokäsitellä.
5. Haihdutuskäymälät.
Hinnat vaihtelevat todella suuresti, eli tämä asia on ilman muuta myös mukana ostopäätöstä tehtäessä. Halvimpien kuivakäymälöiden hinta lähtee noin 200€:sta, kun taas hintahaarukan toisessa päässä ovat jopa yli 2000€ maksavat polttokäymälät.
Ok, eli malleja on useita erilaisia, kuinka osaan valita sopivimman?
Oikean kuivakäymälän valintaan vaikuttaa ensisijaisesti se, minne käymälälaite on tarkoitus sijoittaa, ja millainen tulee olemaan sen käyttäjämäärä. Sisälle asennettavan kuivakäymälän tulee olla helppo tyhjentää ja tietenkin hajuton. Yleensä kuivakäymälä tarvitsee toimiakseen tuuletusputken katolle ja erillisen säiliön tai viemärin käymälänesteitä varten. HUOM! Osa sisäkuivakäymälöistä tarvitsee sähkövirran toimiakseen.
Kuivakäymälöissä käytetään kuiviketta, jota normaalisti lisätään jokaisen käyttökerran jälkeen 2-3 dl. Polttokäymälöissä kuiviketta ei tarvitse käyttää, ja usein myöskään erottelevissa kuivakäymälöissä tai pakastavissa kuivakäymälöissä se ei ole välttämätöntä. Eli mieti tarkkaan, kuinka vaivattoman käymälän itsellesi hankit!
Koska kuivakäymälöiden hinta riippuu monesta seikasta, ja hintahaarukka on laaja jopa saman toiminnallisuuden omaavilla käymälöillä, on ehdottoman järkevää kilpailuttaa myös tämä hankinta. Mieti myös, että jos käymälä vaatii hieman asentamista, niin kannattaisiko tässä tilanteessa pyytää ammattitaitoinen henkilö sitä asentamaan? Joka tapauksessa, kun asennus on valmis, niin voit onnitella itseäsi mallista riippumatta onnistuneesta ekoteosta, ja jollain aikavälillä myös rahansäästöstä, eli muista sekä luonto- että talousnäkökulma!
Sinua saattaisi kiinnostaa myös seuraavat artikkelit:
Salaojat – hinta, huolto ja tarkistus
Kilpailuttamalla remonttihankintasi Rautakauppias.fi -palvelussa, saat:
- parhaan hinnan
- tarjouspyyntösi helposti usealle eri tarjoajalle
- valmiiksi mietityn tarjousmuodon, jolloin sinun ei tarvitse miettiä tarjouspyynnön sisältöä
- mahdollisuuden pohtia rauhassa sitä, minkä tarjouksen valitset
Tämä kaikki on sinulle täysin ilmaista, eikä tarjouspyynnön jättäminen sido sinua mihinkään.