Kompostorit – eri malleja on paljon, hintahaarukka on laaja, mikä sopii juuri minulle?

Tee ekoteko ja kompostoi kodin biojätteet! Tätä asiaa miettii käytännössä jokainen omakotiasuja, joka on edes jossain määrin ympäristötietoinen. Sopivan kompostorin valinta ei kuitenkaan ole ihan yksinkertaista. Tämän kirjoituksen luettuasi oli takuuvarmasti valmiimpi tekemään oikean valinnan!

Avo- vai umpikompostori? Mitkä asiat vaikuttavat kompostorin valintaan?

Kompostorit voidaan karkeasti jaotella avo- ja umpikompostoreihin. Ennen kompostorin valintaa esitä itsellesi seuraavat kolme kysymystä:

               1. Tuleeko kompostori vain kesä- vai ympärivuotiseen käyttöön?

               2. Kompostoidaanko talous- eli biojätettä vai puutarhajätettä

               3.Kuinka monta henkilöä taloudessani asuu?

Muista siis myös ottaa huomioon taloudessasi asuvien henkilöiden lukumäärä, sillä se vaikuttaa suuresti jätteen määrään! Kun olet vastannut näihin kolmeen kysymykseen, harppaat ostoprosessissasi valtavan askeleen eteenpäin. Seuraavaksi perehdytään valtavasti yleistyneeseen kompostorimalliin, eli talouskompostoriin.

Talous- eli umpikompostori

Biojätteitä kompostoidaan haittaeläimiltä suojattuun kompostoriin. Sen on sijaittava vähintään viiden metrin etäisyydellä naapuritontin rajasta, ja 15 metrin etäisyydellä lähimmästä talousvesikaivosta ja vesialueesta. HUOM! Mikäli kompostoria käytetään ympärivuotisesti, on sen oltava lämpöeristetty. Toimivassa kompostorissa lämpötila liikkuu 40-60 asteen välillä. Kompostorien hinnat vaihtelevat, hinta riippuu esim. kompostorin koosta ja siitä, onko kompostori tarkoitettu ympärivuotiseen käyttöön.

Talvikompostoijan on muistettava viedä kompostoriin säännöllisesti uutta jätettä 3-4 kertaa viikossa. Tällöin pieneliöt pitävät kompostin elossa uuden jätteen ansiosta ja näin komposti pysyy lämpimänä. Tämä on todella tärkeää huomioida, sillä kompostin hajotustoiminto lakkaa jos kompostimassa pääsee jäähtymään viiteen asteeseen.

Jotta komposti ei mene liian märäksi, on tärkeää muistaa kuivikkeen lisäys talvella. Lisää kuiviketta reilusti, jopa kolmasosan jätteestä tulee olla kuiviketta. Lisää kuivike aina jätteen päälle, tällöin se suojaa jätettä kylmyydeltä sekä kompostorin kannen sisäpuolelta tippuvalta kondensiovedeltä.

Sekoita/möyhennä kompostia talvella maltillisesti, jotta komposti ei jäähdy liikaa. 3-4 viikkoa on riittävä sekoitusväli. Kompostiherätettä voidaan lisätä kompostiin silloin, kun komposti on täynnä. Myös silloin kun hajotustoiminto alkaa selkeästi hiipumaan talvipakkasten johdosta, voit lisätä kompostiherätettä. Kompostiheräte tuo mikrobeille tarvittavia ravintoaineita. Mikäli kaikesta tästä huolimatta komposti pääsee jäätymään, voit viedä esim. viiden litran kuuman vesikanisterin kompostiin lämmittämään sitä.

Talouskompostoriin voit kompostoida ”perus” -biojätteen (hedelmät, vihannekset, maitotuotteet, kahvinporot, leivät jne.) lisäksi myös pieniä määriä puutarhajätettä. Isommat määrät puutarhajätettä, kuten lehdet, havut, ruohosilput, oksat jne., kompostoidaan puutarhakompostissa. 

Avo- eli puutarhajätekomposti

Puutarhajätteen kompostin on sijaittava vähintään yhden metrin etäisyydellä naapuritontin rajasta, ja tällöin voit käyttää avokompostia. Kompostoituminen on tällöin nopeampaa, kunhan avokomposti suojataan kuivuudelta sekä liialliselta sateelta. HUOM! Risuja ei kannata suoraan kompostoida, sillä niiden maatuminen on erittäin hidasta. Risuista kannattaakin tehdä ennen kompostointia haketta, tämä nopeuttaa maatumisprosessia huomattavasti.

Avokompostoreita myydään lähes kaikissa rautakaupoissa, ja tarjonta on erittäin runsasta. Jo pelkästään kompostorien rakenteissa on eroja, tarjolla on kaikkea muovisista versioista aina puukehikkoisiin asti. Todella kätevä tee-se-itse -rakentelija saa toki kompostin rakennettua hetkessä ihan vain kierrätyslautoja käyttämällä, mutta suurimmalle osalle meistä järkevin vaihtoehto lienee tarjousten pyytäminen eri rautakaupoilta. Tai jos kerta kaikkiaan tuntuu siltä, että energiatasot eivät riitä kompostorin möyhimiseen ja kuivakkeen kanssa heilumiseen. Voit tilata pihallesi biojäteastian, joka käydään maksua vastaan tyhjentämässä säännöllisin väliajoin 🙂

Laita koko piha kerralla kuntoon! Lue vinkit seuraavista artikkeleista:

Pihanurmikon huolto

Pihakivien asennus

Kuivakäymälä – hinta ja eri mallit

Palju eli kylpytynnyri

Muista siis kompostorin valinnassa:
  • umpi- vai avomalli?
  • biojätettä vai puutarhajätettä?
  • kesäkäyttöön vai ympärivuotiseen käyttöön?

 

Muista aina kilpailuttaa kaikki remontointiin ja rakentamiseen liittyvät ostoksesi, Rautakauppias.fi -palvelun avulla se on ilmaista ja erittäin helppoa. Tarjouspyynnön tekeminen ei sido sinua mihinkään.