Kompostointirekisteri ja kompostitarkastaja, mitä ne ovat?
Kompostointi on yksi hyvä ekoteko, jonka jokainen omakotiasuja voi tehdä. Tätä asiaa käsittelimme aika tarkalleen kaksi vuotta sitten julkaistussa artikkelissamme. Silloinen teksti keskittyi suurimmalta osin kompostorin valintaan, mutta sen jälkeen ajat ovat hieman muuttuneet. Tällä hetkellä mediassa on nostettu isosti esille kompostointiin liittyvät viranomaisten tarkastuskäynnit. Mitä niillä siis tarkoitetaan, ja mitä jokaisen kompostoijan tulee asian johdosta tehdä?
Avo- vai umpikompostori? Mitkä asiat vaikuttavat kompostorin valintaan?
Kuten aikaisemmassa artikkelissa jo käytiin läpi, voidaan kompostorit karkeasti jaotella avo- ja umpikompostoreihin. Ennen kompostorin valintaa esitä itsellesi seuraavat kolme kysymystä:
1. Tuleeko kompostori vain kesä- vai ympärivuotiseen käyttöön?
2. Kompostoidaanko talous- eli biojätettä vai puutarhajätettä
3.Kuinka monta henkilöä taloudessani asuu?
Muista siis myös ottaa huomioon taloudessasi asuvien henkilöiden lukumäärä, sillä se vaikuttaa suuresti jätteen määrään! Kun olet vastannut näihin kolmeen kysymykseen, harppaat ostoprosessissasi valtavan askeleen eteenpäin. Tässä kohtaa, jos olet vasta hankkimassa kompostoria, kannattaa käydä läpi vanha artikkelimme kompostorin valintaan liittyen.
Kompostointi-ilmoitus
Mikä ihmeen kompostointi-ilmoitus? Uuden jätelain myötä jokaisen tulee ilmoittaa kompostoinnista kunnan jätehuoltoviranomaisille. Laki velvoittaa ilmoittamaan kompostoinnista viimeistään vuoden 2023 alussa, mutta kannattaa tarkista oman kuntasi jätehuoltoviranomaisten ohjeistus asiasta. Tämä ilmoitusvelvollisuus koskee myös esimerkiksi kesämökkiäsi, vaikka kompostointi ei olisi siellä ympärivuotista.
Ilmoituksessa on kerrottava mm. käyttökuukaudet ja kompostoinnista vastaavan henkilön nimi. Taustalla tässä kaikessa on ympäristöministeriön tavoite saada kaikesta 55% kierrätettyä vuonna 2025, ja tämä tavoite kasvaa siten, että vuonna 2035 65 prosenttia kaikesta yhdyskuntajätteestä tullaan kierrättämään. Viranomainen siis luo ilmoitusten perusteella oman kompostointirekisterinsä, mutta kuinka kompostointia sitten valvotaan?
Kompostitarkastaja tässä päivää!
Viranomainen voi halutessaan tulla tarkastamaan, missä kunnossa kiinteistön kompostorit ovat. Jos tällaiseen tarkastuskäyntiin päädytään, niin viranomaisen on ilmoitettava siitä etukäteen. Eli mitään vanhan ajan tv-lupatarkastus -meininkiä ei ole tällä kertaa luvassa 🙂 . Käytännössä siis tarkastaja katsoo, että kaikki on kunnossa, ja jos ei ole, niin asukas saa huomautuksen asiasta ja pyynnön korjata puutteet. Eli ei mitään sen kummempaa. Kutenkin tämä asia kannattaa ottaa vakavasti, ja korjata havaitut puutteet, sillä pahimmillaan tilanne voi mennä ympäristönsuojeluviranomaisille. Eli pidä komposti kunnossa ja reagoi mahdollisiin korjauskehotuksiin, niin kaikki on kunnossa!
Laita koko piha kerralla kuntoon! Lue vinkit seuraavista artikkeleista:
Muista siis kompostorin valinnassa:
- umpi- vai avomalli?
- biojätettä vai puutarhajätettä?
- kesäkäyttöön vai ympärivuotiseen käyttöön?
Muista aina kilpailuttaa kaikki remontointiin ja rakentamiseen liittyvät ostoksesi, Rautakauppias.fi -palvelun avulla se on ilmaista ja erittäin helppoa. Tarjouspyynnön tekeminen ei sido sinua mihinkään.