Haluatko lähes hoitovapaan terassin? Käytä komposiittilautaa!

Komposiittilauta on kierrätysmuovista ja puukuidusta valmistettua, ilman lämpötilan mukaan supistuvaa ja laajenevaa lautaa. Komposiittilautaa ei tarvitse maalata eikä öljytä, joten sinulla on kesäprojekteja mietittäessä yksi huoli vähemmän. Riittää, kun muistat pestä komposiittilaudoista rakennetun terassin muutaman kerran kesässä. Tässä kirjoituksessa pääset tutustumaan tarkemmin tähän huippusuosittuun terassimateriaaliin. 

Komposiittilauta – mitä se oikeastaan on?

Kuten sanottu, komposiittilauta valmistetaan kierrätysmuovista ja puukuidusta. Markkinoilta löydät puukomposiittia, joka sisältää valmistajasta riippuen puuta 20-60%. Tämän lisäksi komposiittilaudassa on joko suurtiheyksistä polyeteenimuovia tai polypropeenimuovia, pigmenttiaineita sekä suoja-aineita. Kyseessä on siis materiaali, jota sahataan aivan samalla tavalla kuin sahaisit puutavaraa, ja tähän voit käyttää täysin samoja työkaluja kuin puutavaran työstämiseen.

Kun suunnittelet komposiittilaudasta rakennettavaa terassia, huomioi tarjouspyyntöä laatiessasi se, että komposiittilaudat vaativat yleensä erikoiskiinnikkeet, joiden avulla laudat kiinnitetään. Tämä asia vaikuttaa myös terassin kustannusarvioon, muista siis huomioida kiinnikkeet, peitelistat ja mahdolliset päätykappaleet, jotta tarjouspyyntö antaa myyjälle heti oikean kuvan. Esimerkiksi viimeistelyyn käytettävät peitelistat kannattaa lähes aina hankkia, ne vaikuttavat suuresti siihen, miltä lopullinen terassi tulee näyttämään.

Tärkeä asia, mikä on selvitettävä ennen ostopäätöstä, on lautojen haalistumisprosentti. Etenkin ensimmäisten kuukausien aikana komposiittilauta haalistuu jonkin verran. Tavallisesti lauta haalistuu 6-8 prosenttia, nämä asiat kerrotaan valmistajan sivuilla. HUOM! Mitä pienempi haalistumisprosentti on, sitä paremmasta muovilaadusta on kyse.

Komposiittilaudan koko

Kuten muissa terassilaudoitukseen liittyvissä artikkeleissamme on kerrottu, vaikuttaa terassilaudan koko suuresti siihen, miltä lopullinen terassi tulee näyttämään. Tästä johtuen nämä asiat on ilman muuta mietittävä ennakkoon. Komposiittilaudan yleisin pituus on 4 metriä, mutta myös muita pituuksia on tarjolla. Yleisimmät komposiittilaudan leveydet ja paksuudet ovat:

 • 28 cm x 150 cm
 • 26 cm x 140 cm
 • 22,5 cm x 150 cm

Markkinoilta voit löytää muitakin vaihtoehtoja, mutta nämä siis ovat ne yleisimmät.

Komposiittilaudan hyvät puolet

Joko vakuutuit komposiittilaudan eduista? Tässä vielä muutamia seikkoja, jotka puoltavat komposiittilaudan valintaa:

 • Komposiittilauta ei ime vettä, mitään massiivisia kuivatusoperaatioita ei tarvitse tehdä sateen jälkeen, sillä komposiittilauta kuivuu nopeasti.
 • Komposiittilaudan valinta on myös ympäristötietoinen valinta, sillä laudat tehdään kierrätysmateriaaleista.
 • Komposiittilautaa on helppo muokata ilman erityisesti komposiittilaudalle hankittavia työkaluja.
 • Komposiittilauta joustaa hieman, se ei naarmuunnu kovassakaan käytössä.
 • JA sitten vielä kerran: äärimmäinen helppohoitoisuus. Komposiittilautaa ei juuri tarvitse hoitaa, se hylkii luonnostaan hometta ja tahroja, eikä se tarvitse erillistä pintakäsittelyä.

Hyötyjä on siis valtava määrä, muistathan aina pyytää tarjouksen hankinnoistasi, sillä komposiittilaudan hinta voi vaihdella hieman eri paikoissa ja tarjouksissa voi olla eroja myös ostettavan määrän suuruudesta riippuen!

Haluatko oman yrityksesi esittelyn sivuillemme? Ota yhteyttä niin teemme haastattelun!

Kilpailuttamalla remonttihankintasi  Rautakauppias.fi -palvelussa, saat:
 • parhaan hinnan
 • tarjouspyyntösi helposti usealle eri tarjoajalle
 • valmiiksi mietityn tarjousmuodon, jolloin sinun ei tarvitse miettiä tarjouspyynnön sisältöä
 • mahdollisuuden pohtia rauhassa sitä, minkä tarjouksen valitset

Tämä kaikki on sinulle täysin ilmaista, eikä tarjouspyynnön jättäminen sido sinua mihinkään.