Talvi ja pimeys koittaa pian, laita kotisi talvikuntoon

Pihan syyshuolto on jo tehtynä, ja näin lokakuun puolessa välissä talven tulon pystyy jo aistimaan. Illat pimenevät yhä aikaisemmin, ja aamuisin auton ikkunat ovat jo jääkerroksen peitossa. Eli vaikka syksyn väriloistosta saa vielä nauttia, on pitkä talvi taas aivan nurkan takana. Suomen neljä vuodenaikaa ovat toki rikkaus, mutta ne myös asettavat tiettyjä vaatimuksia asumiselle. Tässä artikkelissa käydään läpi 6 asiaa, jotka jokaisen kannattaa hoitaa kuntoon ennen talven tuloa.
 
Asunnon pienistä huoltotoimenpiteistä kannattaa rakentaa itselleen jokavuotinen traditio, aivan samalla tavalla kuin esimerkiksi monessa rivitaloyhteisössä pidetään pihatalkoot pari kertaa vuodessa. Tämä lisää asumismukavuutta, mutta vaikuttaa myös pitkällä aikavälillä asunnon jälleenmyyntiarvoon. Tämä ei ole ihan pieni asia, suuri osa suomalaisten varallisuudesta on sidottu asuntoon, ja muutamienkin prosenttien heitot hinnassa ovat usean tuhannen euron arvoisia. Huoltotoimenpiteillä päästään siis melkoisille tuntipalkoille! Seuraavassa käydään läpi tärkeimpiä asioita, joita sinun kannattaa muistaa joka vuosi hoitaa alta pois ennen talven tuloa.
 
Mitä kaikkea kodin talvihuoltoon kuuluu?
Millä tavoin ja minkälaisilla toimenpiteillä talveen valmistautuminen sitten kannattaa hoitaa? Tämä toki riippuu hieman asumismuodosta, eli välttämättä nämä kaikki vinkit eivät sovellu juuri sinun asuntoosi. Toivottavasti kuitenkin saat tästä jotain irti, sillä seuraavassa esittelemme viisi sellaista asiaa, joilla varmistat, että talvihuolto on ainakin joiltain osin hoidettu. Ja kuten aiemmin mainittiin, tee nämä säännöllisesti joka vuosi!
 
polttopuut
Polttopuut valmiina – talvi voi tulla!
Kuusi asiaa talveen valmistautumisessa – tee ainakin nämä!
1. Ikkunoiden ja ovien tiivistykset – tarkista että kaikki on kunnossa. Ikkunoiden tiivistäminen säästää energiaa, eli saat suoraa taloudellista hyötyä. Tiivisteet kannattaa tarkistaa vuosittain ennen kylmien ilmojen saapumista, ja vioittuneet tai vanhaksi menneet tiivisteet on vaihdettava. 
 
2. Tarkista ilmanvaihto. Jos talossasi on koneellinen ilmanvaihto, olethan muistanut vaihtaa säännöllisesti suodattimet? Nyt on viimeistään korkea aika tehdä asialle jotain, pahimmassa tapauksessa suodattimissa on edelleen koivun siitepölyä toukokuulta! Tarkista samalla ilmanvaihdon talvisäädöt.
 
3. Tarkista polttopuiden riittävyys. Yleensä tämäkin on sellainen asia, johon tulee herättyä aivan liian myöhään. Hoida siis asia kuntoon viimeistään lokakuussa. Puulla lämmittäminen on myös hyvä tapa säästää lämmityskuluissa, ja tästäkin saa rakennettua itselleen kivan päivittäisen rutiinin, jolla siis säästät selvää rahaa. Mutta tämä kaikki onnistuu vain, jos polttopuita on varattu riittävästi!
 
4. Tarkista patterien ilmaus. Jos vesikiertoinen patteri sisältää ilmaa, ei se lämmitä kunnolla. Ihan kylmiltään ei kannata tätäkään toimenpidettä tehdä, sillä pahimmassa tapauksessa päästät patteriverkostoon lisää ilmaa sen poistamisen sijaan. Eli jos teet ilmausta ensimmäistä kertaa, kysy apua asiantuntijalta!
 
5. Tarkista kodin palo- ja häkävaroittimet. Talvisin riski tulipalolle on siinä mielessä kasvanut, että usein takka roihuaa täysillä ja kodin tunnelmaa luomaan sytytetään runsas määrä kynttilöitä. Tarkista siis, että varoittimet toimivat, ja tarvitseeko paristoja vaihtaa. 
 
6. Tilaa nuohous. Tällä toimenpiteellä varmistat sen, että takka toimii koko talven moitteettomasti ja riski erilaisille ongelmille vähenee huomattavasti.
 
Pitääkö tulevaan talveen valmistautua vielä jollain muulla tavalla?
Tähän kysymykseen ei varmastikaan ole yhtä oikeaa vastausta, osa meistä rakastaa talvea yli kaiken ja osa taas ei voi sietää kylmyyttä ja pimeyttä. Kannattaa valmistautua tulevaan talveen myös henkisesti, ja miettiä, mitä kaikkia mukavia asioita talvi mahdollistaa. Jos ulkoilma-aktiviteetit eivät ole sinun juttusi, niin esimerkiksi hyvä ruoka + takkatuli + kirja/elokuva -combo voi olla oikein toimiva kaiken sen pimeyden keskellä 🙂
 
Tsemppiä kaikille talvihuoltoa tekeville, kyllä se kevät taas sieltä joskus saapuu!
Kilpailuttamalla remonttihankintasi  Rautakauppias.fi -palvelussa, saat:
  • parhaan hinnan
  • tarjouspyyntösi helposti usealle eri tarjoajalle
  • valmiiksi mietityn tarjousmuodon, jolloin sinun ei tarvitse miettiä tarjouspyynnön sisältöä
  • mahdollisuuden pohtia rauhassa sitä, minkä tarjouksen valitset

Tämä kaikki on sinulle täysin ilmaista, eikä tarjouspyynnön jättäminen sido sinua mihinkään.