Kivien vaihto sähkökiukaaseen – näin onnistut!

Tätä artikkelia kirjoitettaessa joulu on jo aivan kulman takana. Lahjat on jo hankittu ja jouluruoat suunniteltu, mutta ehkä se urakoista suurin on vielä tekemättä, eli joulusiivous. Kiuaskivien vaihto on asia, mikä kannattaa hoitaa ennen joulusaunaa. Tässä artikkelissa käydään läpi, mitä asioita kannattaa huomioida kiuaskivien vaihdon yhteydessä.  

 
 
Milloin kiuaskivet pitää vaihtaa?
Kiuaskivien kunto kannattaa tarkistaa vuosittain, esimerkiksi juuri joulusiivouksen yhteydessä. Jos kiukaan alapuolelle on selkeästi kertynyt kivipölyä, on tämä merkki siitä, että kivet on syytä vaihtaa. Hyvä testi asian selvittämiseksi on ottaa pari kiuaskiveä, ja lyödä ne yhteen. Jos kivet halkeavat ilman suurempaa voimankäyttöä, on vaihto ehdottomasti paikallaan.
 
Kiuaskivien riittävän tiivis vaihtoväli pitää huolen siitä, että kiuas tuottaa lämpöä maksimaalisessa hyötysuhteessa. Kun kivet haurastuvat, hidastuu saunan lämpeneminen eivätkä löylytkään enää siinä kohtaa tunnu samoilta kuin uudenkarheiden kiuaskivien ollessa kyseessä. Eli pienellä satsauksella kiuaskiviin säästät energiakuluja!
 
Eli kun kivet on todettu vaihtokuntoisiksi, niin kuinka asiassa edetään? Mitä asioita pitää ottaa huomioon? Ensiksikin, jos löydät vielä jostain kiukaan käyttöohjeet, niin voit sieltä katsoa, millainen määrä kiviä kiukaaseen on tarkoitus laittaa. Jos ohjeet ovat kadonneet, niin pystyt arvioimaan määrän punnitsemalla nykyiset kiuaskivet. Onnistut hyvin myös siten, että arvioit silmämääräisesti tarvittavan määrän, ja ostat sitten kiviä noin 20% enemmän. Mahdolliset ylimääräiset kivet kyllä säilyvät seuraavaan vaihtokertaan!
 
Itse vaihtoprosessi on suhteellisen yksikertainen, ja sen onnistuu kyllä meistä jokainen tekemään. Aikaa tähän touhuun voit varata noin tunnin + kivien hankintaan menevän ajan. Seuraavassa käydään läpi 5 asiaa, jotka sinun on otettava huomioon.
 
kiuas
 
Ota ainakin nämä 5 asiaa huomioon kiuaskivien vaihdossa
Ainakin nämä seuraavaksi esitellyt 5 asiaa sinun kannattaa ottaa huomioon kiuaskivien vaihdossa:
 
1. Valitse sopiva kiuaskivilaatu
 
Muista selvittää, että valitsemasi kivilaatu sopii nimenomaan sähkökiukaisiin. Yleensä hyvä valinta on rautakaupan valmis kiuaskivipaketti, johon on valittu juuri kiukaaseen sopivia kiviä. Mitä painavampi kivilaatu on kyseessä, sen parempi se yleensä on.
 
2. Peset kiuaskivet ennen latomista
 
Lähtökohtaisesti kiuaskivet ovat jo valmiiksi huuhdeltuja, mutta tämä vaihe kannatta silti tehdä. Tämä ihan sen takia, että kuljetuksen aikana kivet hiertyvät toisiinsa ja voivat hieman murentua. 
 
3. Ota valmiiksi esille kaikki tarvikkeet.
 
Ennen vaihdin aloittamista kannatta huolehtia siitä, että sinulla on ainakin suojakäsineet, ämpäri vanhoille kiville ja rätti jolla pyyhit kivipölyn kiukaasta ja kiukaan alta. Osa käyttää pölynimuria, mutta se ei ole tässä tilanteessa välttämätön, ja imuri saattaa vahingoittua kivipölystä. Myös taskulampusta voi olla hyötyä, sillä yleensä saunat eivät ole kovin hyvin valaistuja.
 
4. Lado kivet vastuksia vahingoittamatta
 
Kun ladot kiuaskiviä pitkittäin kiukaan vastusten väliin, katso tarkkaan, että et vahingossa kiilaa vastuksia kivillä. Jos eristät vastukset tiukasti kivillä, on tilanteessa suuri ylikuumenemisen riski. Pahimmillaan koko kiuas menee tässä tapauksessa vaihtoon!
 
5. Ensimmäinen saunomiskerta uusilla kivillä, toimiiko kaikki paremmin?
 
Kun kivet on vaihdettu, palat varmastikin halusta testata kiukaan toimivuutta. Tässä kannattaa olla aistit terävinä, eli pohdi esimerkiksi sitä, lämpeneekö kiuas nopeammin. Ensimmäisellä kerralla saatat huomata myös uusista kivistä irtoavan hajun, mutta tämä ongelma poistuu käytännössä parin ensimmäisen saunomiskerran jälkeen.
 
Makoisia joulusaunomisia kaikille!
Kilpailuttamalla remonttihankintasi  Rautakauppias.fi -palvelussa, saat:
  • parhaan hinnan
  • tarjouspyyntösi helposti usealle eri tarjoajalle
  • valmiiksi mietityn tarjousmuodon, jolloin sinun ei tarvitse miettiä tarjouspyynnön sisältöä
  • mahdollisuuden pohtia rauhassa sitä, minkä tarjouksen valitset

Tämä kaikki on sinulle täysin ilmaista, eikä tarjouspyynnön jättäminen sido sinua mihinkään.