Sähkö- vai puukiuas? Muista ainakin nämä asiat tehdessäsi valintaa!

Sauna – tuo suomalaisuuden ytimeen pureutuva rentoutumishuone on löytänyt tiensä valtaisaan määrään suomalaisia asuntoja ja kesämökkejä. Suomen Saunaseuran tilastojen mukaan Suomessa on noin 3,2 miljoonaa saunaa. Se on aivan valtava määrä, mistä voidaan vetää myös se johtopäätös, että Suomessa on noin 3,2 miljoonaa kiuasta. Minkälainen kiuas sitten kannattaa hankkia, ja paljonko se maksaa? Tässä artikkelissa kerrotaan mm. näistä asioista.

Kiuas Helo Saunatonttu

Puukiuas on parempi! Ei vaan sähkökiuas!

Ok, tässä on kyseessä sellainen väittely, että siihen ei tulla voittajaa löytämään, sillä keskustelupalstoilla huudetaan molempien puolesta siihen malliin, että heikompia hirvittää. Klassiset argumentit ovat ne, että siinä missä puukiukaan löylyt ovat ”pehmeämmät ja paremmat”, on sähkökiukaan hyvänä puolena vaivattomuus päivittäisessä käytössä. Eli kyse on ihan siitä, mitä asioita saunoja eniten arvostaa. Koska tähän puukiuas vs. sähkökiuas -väittelyyn ei tulla saamaan täydellistä ratkaisua, on tämä kisa hyvä todella suosiolla päättyneen ratkaisemattomaan, ja siirtyä hankintaan liittyvien vinkkien antamiseen 🙂 

5 vinkkiä kiukaan valintaan

Esimerkiksi Netraudan valikoimista löytyy lähes 1000 eri kiuasmallia. Kyllä, luit oikein, yhteensä lähes 1000 eri mallia! Valinnanvaraa siis on jopa kohtuuttoman paljon, tässä 5 vinkkiä, joiden avulla valinta kannattaa tehdä.

1. Kiukaan ulkonäkö, älä valitse turvallisuuden kustannuksella! Vaikka jokin tietty malli kiehtoisi, niin esimerkiksi lapsiperheissä on suositeltavaa hankkia kiuas, jonka pinta ei kuumene  käytössä.

2. Kiukaan tarvittava tehokkuus. Saunan koko sekä esim. lasioven pinta-ala vaikuttaa tarvittavan kiukaan tehokkuuteen. Voit tarkistaa asian helposti esim. Harvian saunalaskurilla.

3. Muista, että saunan ylläpito ei ole ilmaista. Kiuaskivet pitää vaihtaa hieman käytöstä riippuen noin 1-2 vuoden välein ja koko kiukaan  vaihto pitää tehdä suunnilleen kymmenen vuoden välein. Näissä aikamääreissä on kuitenkin paljon vaihtelua, kiukaan käyttöasteesta riippuen. Joka tapauksessa, muista jo hankintavaiheessa miettiä, mitä kivien uusiminen juuri sinun kiukaaseesi maksaa.

4. Hankitpa sitten puu- tai sähkölämmitteisen kiukaan, muista nyrkkisääntönä, että mitä enemmän kiviä kiukaaseen mahtuu, sitä kosteammat ja pehmeämmät löylyt se tarjoaa.

5. Varaava sähkökiuas vai ”normaali” sähkökiuas? Myös tämä asia kannattaa tarkkaan harkita, hetivalmis versio kiukaasta mahdollistaa välittömän saunomisen nopean päähänpiston seurauksena. Monessa illanistujaisissa kuullaan aina jossain vaiheessa kommentti ”hei nyt mennään saunaan”, silloin varaava kiuas mahdollistaa saunomisen saman tien.

Kun nämä asiat on mietitty, ja eri malleihin on tutustuttu, päästäänkin seuraavaksi selvittämään eri kiuasmallien hintoja.

Entäs se hinta – mitä kiuas maksaa? 

Pelkästään hinta edellä ei kiuasta kannata valita, kyseessä on kuitenkin sijoitus, josta on iloa jopa kymmenen vuoden ajan. Ja tietenkään ei kannata säästää ja ostaa liian heikkotehoista kiuasta, jos saunan koko vaatii paljon tehoja. Halvimmat minikiukaat saat reilulla sadalla eurolla, mutta näistä ei yleensä ole iloa edes pienessä saunassa. Toisessa ääripäässä on esimerkiksi Netraudan valikoimista (22.11.2020) löytyvä, lähes 4000 euroa maksava Pilari-IKI -kiuas. Raakana yleistyksenä voidaan todeta, että pienehköön saunaan sopivan peruskiukaan saa ostettua yleensä reilulla parilla sadalla eurolla. Toki tässäkin tilanteessa kannattaa kiukaan hankinta ilman muuta kilpailuttaa, jotta saat juuri itsellesi sopivan tarjouksen ja pääset nauttimaan optimaalisesta saunomiselämyksestä 🙂

Kilpailuttamalla remonttihankintasi  Rautakauppias.fi -palvelussa, saat:
  • parhaan hinnan
  • tarjouspyyntösi helposti usealle eri tarjoajalle
  • valmiiksi mietityn tarjousmuodon, jolloin sinun ei tarvitse miettiä tarjouspyynnön sisältöä
  • mahdollisuuden pohtia rauhassa sitä, minkä tarjouksen valitset

Tämä kaikki on sinulle täysin ilmaista, eikä tarjouspyynnön jättäminen sido sinua mihinkään.