Kellarin eristys kuntoon helposti kevytbetonilla

Yksi ratkaiseva asia koko talon energiatehokkuuden kannalta on eristemateriaalin valinta. Aikaisemmassa artikkelissamme esittelimme 7 eri vaihtoehtoa, joita olemme myöhemmissä artikkeleissamme esitelleet vielä erikseen. Tällä kertaa keskitymme kellaritilojen lisäeristykseen, ja esittelyssä on siihen erittäin hyvin sopiva vaihtoehto eli kevytbetoni.
 
Kuten jo aiemmin kävimme läpi, on erilaisia eristemateriaaleja runsaasti tarjolla, ja eri materiaaleissa on hyvät ja huonot puolensa. Tilanteet vaihtelevat, joten emme pysty antamaan kaiken kattavaa neuvoa, mikä materiaali on sopivin. Tee siis perinpohjainen selvitystyö ennen lopullista materiaalivalintaa. Artikkelisarjamme tarjoaa tähän valintaprosessiin hyvän pohjan!
 
Kevytbetoni – ehkä se vaivattomin vaihtoehto kellaritiloihin
Kellaritilojen muuttaminen asuinkäyttöön on yleensä asia, jota omakotitaloasuja pohtii jossain vaiheessa elämäänsä. Kellarista saatavalle lisätilalle löytyy varmasti käyttöä joka ikisessä ruokakunnassa, mutta valitettavasti jatkuvaan oleskeluun tarkoitettuja tiloja ei lähtökohtaisesti saa kellariin rakentaa. Yleensä suunnitteluprosessin aikana päädytäänkin siihen, että kellaritiloihin rakennetaan esimerkiksi sauna ja pesuhuone tai vaikkapa kodinhoitohuone. Ennen tuumasta toimeen ryhtymistä on kuitenkin suunnittelu hoidettava kunnolla, ja oikea lämmöneristys on silloin yksi avainasioista.
 
Kosteuden tehokkaan eristämisen näkökulmasta paras vaihtoehto on yleensä kellaritilan eristäminen seinien ulkopuolelta. Joissain tilanteissa kuitenkin päädytään sisäpuoliseen eristämiseen, ja tällöin kosteuden siirtymiseen on kiinnitettävä erityistä huomiota. Vaihtoehtoina on mm. jo aikaisemmin esitelty Finnfoam tai erittäin hyvin kosteutta kestävä kevytbetoniharkko. 
 
Kevytbetoni on tavallista betonia kevyempää, ja sen materiaalina on veden lisäksi hiekkaa, kalkkia, kipsiä ja sementtiä. Materiaalin suosioon on syynsä, se on erittäin kevyttä, paloturvallista ja kestävää. Tämän lisäksi kevytbetoni on erittäin energiatehokas materiaali. Modernissa pientalorakentamisessa päästäänkin kevytbetonin avulla lähes nollaenergiatasoon.
 
Kevytbetonin muokkaaminen on helppoa. Käytännössä se onnistuu käsityökaluilla, ja se varmasti madaltaa jokaisen remontoijan kynnystä valita juuri kevytbetoni eristysmateriaaliksi. Kevytbetoni onkin tämän johdosta materiaali, jonka avulla lähes jokainen, remontoinnin perusteet osaava henkilö pystyy toteuttamaan itse oman eristysprojektinsa. 
 
Päädyitpä sitten hoitamaan eristykseen liittyvät asiat millä tavalla tahansa, muista aina se, että lisäeristys johtaa pienempiin lämmityskuluihin. Mitä pidempi aika kuluu, sitä moninkertaisemmin lisäeristys maksaa itsensä takaisin. Vaikka ilmasto lämpenee koko ajan, ehtii vuonna 2022 tehty lisäeristys viemään projektin plussan puolelle aivan takuuvarmasti 🙂
Kilpailuttamalla remonttihankintasi  Rautakauppias.fi -palvelussa, saat:
  • parhaan hinnan
  • tarjouspyyntösi helposti usealle eri tarjoajalle
  • valmiiksi mietityn tarjousmuodon, jolloin sinun ei tarvitse miettiä tarjouspyynnön sisältöä
  • mahdollisuuden pohtia rauhassa sitä, minkä tarjouksen valitset

Tämä kaikki on sinulle täysin ilmaista, eikä tarjouspyynnön jättäminen sido sinua mihinkään.